Ceny města Kohout 2016 uděleny


V Kulturním centru se konal slavnostní večer, na které byly uděleny Cena města Česká Třebová  Kohout za rok 2016. Udělení cen města schválilo zastupitelstvo dne 20. února 2017 po projednání v radě města na návrh sportovní a kulturní komise. Tři ceny byly uděleny osobnostem v oblasti sportu a tři ceny osobnostem v oblasti kultury. Cenu představuje keramický Kohout u keramické dílny Ladislava Šicha.  Cenu města za rok 2016 získali:

Renata Eisenwortová za pětatřicetiletou trenérskou a organizační práci v oddílu plavání TJ Lokomotiva Česká Třebová, který pomáhala v roce 1982 po otevření zdejšího krytého plaveckého bazénu vytvořit a rozvíjet. Za 35 let její činnosti dokázala vychovat velké množství sportovců, dosáhla řady významných úspěchů. Po 35ti letech svou práci u plaveckého oddílu ukončila.

Iveta Trčková, cvičitelce českotřebovského Klubu  českých turistů za dlouholetou propagaci turistiky a řízení českotřebovského KČT.

Zdeněk Vrba za dlouholetou práci ve prospěch českotřebovského fotbalu jako hráče, funkcionáře a rozhodčího

Vlasta Kreuzová, za zásluhy o rozvoj českotřebovského amatérského divadla s přihlédnutím k přípravě kostýmů pro loňskou inscenaci DS Hýbl "Balada z hadrů".

Manželé Vojtěch a Mgr. Milana Soukupovi, do dlouholetou práci a fotografickou dokumentaci činnosti tanečního oboru  českotřebovské základní umělecké školy v posledních deseti letech

Hudební skupina POUTNÍCI Česká Třebová, za dlouholetou činnost amatérské hudební skupiny a propagaci města zejména s přihlídnutím k úspěchu skupiny v loňském roce 2016, kdy se skupina probojovala do finále loňského ročníku soutěže Talent Country rádia. Osm z deseti finalistů loňského ročníku soutěže Talent Country Radia pak absolvovalo jarní tour, složené ze tří "Benefičních Megakoncertů pro Lukáše" v Praze, Brně a Ostravě. Každý z vystupujících hrál nejméně půlhodinový blok svých písní, tedy mnohem víc, než bylo možno prezentovat  vloni na vlnách Country Rádia. Hvězdným hostem koncertů byla legendární kapela Zelenáči.  Výtěžek všech tří koncertů, jakož i sbírka, která na nich proběhla, byla  ve výši větší než 100 000 Kč věnována Lukášovi z Prostějova, kterému se před deseti lety dramaticky změnil život.

Starosta města  předal na slavnostním večeru ještě dvě Ceny starosty města


PaedDr. Zbyňku Slavíkovi in memoriam, bývalému řediteli ZŠ Habrmanova a dlouholetému zastupiteli města za ČSSD. Cenu převzala jeho manželka Lenka Slavíková.

Jiřímu Němcovi, florbalovému rozhodčímu, který svou rozhodností zajistil bezpečnost sportovců při pádu střechy sportovní haly na Skalce při celostátním dorosteneckém florbalovém turnaji v lednu 2017.

Fotografie Mgr. Milan Michalski a Mgr. Milan Mikolecký

Vyhlášení osobností města za rok 21016 byli přítomni také  hosté z našeho partnerského města Agrate Brianza. delegaci vedla radní Govanna Maria Amodio. tradičně přijelo vedení naší Družební obce Horní Lhota  u Opavy v čele se starostou Ing. Jaroslavem Bergerem. Sál byl poměrně velmi slušně zaplněn, jistě více než ze dvou třetin. Přesto si myslím, že zde byli postrádáni někteří čelní představitelé městských organizací, komisí a složek. Jistě nemusí termín slavnostního večera všem právě vyhovovat, nicméně je znám dlouhodobě dopředu a účastí na takové akci by byl dále podtržen jeho význam. Společenská úroveň slavnostního večera u příležitosti předání cen města je skutečně skvělá a domnívám se, že dokonce rok od roku stoupá, na ocenění byli vybráni ti, kteří si tuto poctu skutečně zaslouží.

Po přestávce byl v programu slavnostního večera zařazen večer šansonů s Chantal Poulain Polívkovou, kterou doprovodila jazzově laděná kapela pod vedením Štěpána Markoviče a atmosféra sladké Francie. Chantal zpívala jednak svoje vlastní písně, ale také tradiční francouzské šansony s šarmem jí vlastním a zaslouženě sklidila potlesk spokojeného obecenstva.


Předání cen města v loňském roce, které se konalo 13.5. 2016  najdete ZDE