Radnicím pomohou v boji se smogem dotace SFŽP          

MŽP a SFŽP přichází s podporou zpracování akčních plánů a na zavádění nízkoemisních zón ve městech a obcích.

Od 5. května se mohou obce a kraje ucházet o celkem 110 milionů korun, zároveň mohou požádat i o dotace na projekty spojené s rozvojem místní Agendy 21 a zapojením do iniciativy Pakt starostů a primátorů pro klima a energii. Na tyto projekty bylo vyčleněno 15 milionů korun. První ze tří nově vyhlašovaných výzev (výzva č. 9) pomůže radnicím předcházet smogovým situacím a snížit hlukovou zátěž obytných oblastí. Prostředky získají obce na zpracování studií proveditelnosti pro zavedení nízkoemisních zón, na zpracování plánů udržitelné městské mobility a na zpracování studií proveditelnosti regulačních řádů. Díky dotovaným studiím proveditelnosti budou mít města a obce k dispozici všechny podklady umožňující vyhlášení nízkoemisní zóny. Výsledkem této analýzy bude představa o množství vozidel, kterých se mají týkat nastavená pravidla, návrh optimalizace dopravní infrastruktury i dalších dopravních opatření dané obce, dále analýza kvality ovzduší včetně zhodnocení efektu po zavedení nízkoemisní zóny. Studie obcím nabídne i výběr objízdné trasy, plán pro organizaci dopravy a dopravního značení, stanovení pravidel podle emisních kategorií vozidel, výjimky pro vjezd do nízkoemisní zóny atd. Kromě jiného budou mít díky ní i vizi ekonomické efektivnosti projektu. Žádosti o dotace bude Státní fond životního prostředí ČR od obcí a měst přijímat od 5. května do 27. září 2017, dotace může uhradit až 80 % z celkových nákladů.

K ochraně ovzduší přispěje i další dotační výzva (výzva č. 8), v níž je připraveno z rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR 100 milionů korun na zpracování akčních plánů a následnou realizaci opatření vyplývajících ze schválených programů zlepšování kvality ovzduší. Určena je krajům a obcím s rozšířenou působností, které mohou své žádosti podávat do konce letošního června. Dotace pokryje krajskému nebo obecnímu úřadu do 31. prosince 2020 polovinu mzdových nákladů na jedno nově zřízené pracovní místo zaměřené na zpracování akčního plánu a po jeho schválení na koordinaci a administrativní podporu aktivit stanovených tímto akčním plánem.  Zlepšit kvalitu životního prostředí ve městech a obcích, prostřednictvím mimo jiné i snižování emisí skleníkových plynů a místní Agendy 21, si klade za cíl poslední z trojice nových výzev (výzva č. 7). O dotaci ve výši 80 % z celkových výdajů mohou žádat obce, městské části, svazky obcí, kraje a místní akční skupiny do 29. září 2017.

Na pořízení kompostérů schválilo ministerstvo téměř 300 milionů

Částku přesahující 292 milionů korun si mezi sebe rozdělí 132 projektů zaměřených na předcházení vzniku odpadů, zejména na pořízení domácích kompostérů pro občany, kontejnerů, štěpkovačů apod. Zájem o dotace ve 40. výzvě Operačního programu Životní prostředí, která nabízela dotace projektům zaměřeným na předcházení vzniku odpadů, byl obrovský. Celkem 315 žadatelů si řeklo o dotaci v souhrnné výši téměř 500 milionů korun, což pětinásobně převýšilo vyčleněné finanční prostředky. Největší zájem byl o pořízení domácích kompostérů. Vzhledem k tomu, že došlo k převisu předložených projektů, které byly kvalitní, rozhodl řídící orgán o navýšení původní alokace. Ze získání dotace se tak může radovat 132 žadatelů. Mezi ty úspěšné se řadí například projekt na předcházení vzniku odpadů v Brně, který na pořízení kompostérů, ale i kontejnerů a na re-use centra obdrží dotaci přes 15 milionů korun.