Herečka Markéta Hrubešová na gastronomických slavnostech v Litomyšli
Gastronomických slavností M. D.
Rettigové v Litomyšli se v sobotu 20.
května 2017 zúčastnilo několik desítek obyvatel našeho města. O hojné
účasti zástupců České Třebové svědčily i autobusy, jedoucí oběma
směry, plné známých tváří. Další známé, dopravené do Litomyšle
vlastními vozy, bylo možné potkat přímo na místě. Kromě ohlášených
kulinářských specialit, gulášů, knedlíků, svíčkové a Bůh ví čeho
ještě byl lákadlem pro přítomné i vlastní program, probíhající na
pódiu na Smetanově náměstí. Jeho moderování se ujala osobnost všem nám
dobře známá z TV obrazovky, populární Aleš Cibulka. Dopolední program
vyplnil jeho známý pořad Tobogán, který bylo možné sledovat i doma na
rozhlasových přijímačích. Hosty Aleše Cibulky byly např. herečka
Kateřina Macháčková nebo česká pěvecká legenda Eva
Pilarová. Osobnost
Aleše Cibulky přilákala mnoho přítomných, včetně skupinky třebovských
děvčat. Ti všichni s ním zatoužili mít společnou fotografii.
Součástí odpoledního programu na pódiu byla dvě kuchařská vystoupení
známé herečky, autorky několika kuchařských knih, vyznavačky vaření a
výborné kuchařky, Markéty Hrubešové. Na litomyšlských slavnostech bylo
možné si za výhodnou cenu zakoupit její kuchařku Rebelka, do níž
zájemcům ochotně připsala věnování, autogram a přidala též podepsanou
fotografii. Kuchařská kniha se jistě stala v řadách zájemců, kteří ji
zde zakoupili milou vzpomínkou pro květnový sobotní den nebo třeba
dárkem pro jejich nejbližší.
S herečkou Markétou Hrubešovou jsem měl možnost se setkat již celkem
popáté. Poprvé to bylo v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí, při
představení známé pohádky Mrazík (2000), třikrát poté
v českotřebovském Kulturním centru při divadelních představeních
Létající snoubenky (2003), Vysoká hra (2005) a posledně potom letos
v únoru ve hře Čochtan vypravuje aneb Divotvorný hrnec. Při všech
třech setkáních v našem městě jsem měl možnost její přítomnost v KC
zachytit několika fotografiemi. Při setkání v roce 2003 dokonce
poskytla Českotřebovskému zpravodaji krátký rozhovor. Některé
z tehdejších fotografií, jsem jí a jejím divadelním kolegům poté
zaslal. A tak je pochopitelné, když jsme se setkali nyní v Litomyšli,
že opět vznikly další fotografie. Markéta mě i řady dalších zájemců o
autogram, fotografie či krátkou rozmluvu, stejně jako kdykoliv před
tím, ochotně přijala. Stejně tak i výše vzpomenutá třebovská děvčata,
s nimiž se rovněž nechala vyfotografovat.
V prvním, ze svých včerejších vystoupení, kterému jsem byl osobně
přítomen, na pódiu, spolu se svým pomocníkem připravila např. poněkud
neobvyklé topinky a masovou specialitu, podávanou s restovanou
zeleninou, americkými brambory a hráškovým a mrkvovým pyré. Vystoupení
na pódiu jsem se snažil také pochopitelně svým fotoaparátem zachytit.
Vždy, když byly jednotlivé pokrmy dokončeny, Markéta se svým
kuchařským kolegou je na papírových táccích servírovaly na okraji
pódia přítomnému publiku. Chtěl jsem tuto chvíli zachytit svým
objektivem, ale vždy jsem byl v tomto okamžiku o něco dále a než bych
se dostal na místo, byla již zase zpět na jevišti. Při rozdávání
posledního z pokrmů, oné masové speciality, jsem se s fotoaparátem
blížil k pódiu. Na jedné straně stála skupina těch, kteří toužili
specialitu ochutnat, na druhé straně nebyl nikdo. Tak jsem se tam
hbitě vypravil, s dobrým výhledem na schodiště a vírou, že konečně
snad tu fotku stihnu udělat. Žel, nevyšlo to! Markéta mě z pódia
zahlédla a během řeči, kdy plynule hovořila do mikrofonu o vlastním
pokrmu a s tácky mířila k onomu davu „hladových“, se zastavila,
podívala se na mě, plynule navázala na předchozí řeč otázkou „Martine,
vy už jste měl?“ a vyčkávala na moji odpověď. Já zakroutil hlavou,
ona nechala dav davem, vykročila ke mě a jeden ze dvou tácků mi
podala. Druhý teprve poté odnesla na opačnou stranu. Tak jsem měl
možnost ochutnat Markétinu vlastnoručně připravenou specialitu, která
nemohla chutnat jinak než výtečně. A jelikož jsem si její kuchařku
také zakoupil, určitě si někdy něco doma připravím.
Martin Šebela
-
-
|