Úspěch třináctiletého JAKUBA JANÍČKA

v ústředním kole celostátní soutěže ZUŠ ve hře na smyčcové nástroje v Liberci

Jakub Janíček se od svých 5 let věnoval hře na klavír v ZUŠ Česká Třebová a od září 2016 dojíždí 1x týdně do Holic, kam přestoupil na ZUŠ Karla Malicha, kde studuje hru na kontrabas pod vedením p. ředitele Mgr. art. Františka Machače.
Díky talentu a zkušenostem z klavírní hry se už po pár měsících dostavil první úspěch a Jakub byl vybrán do okresního kola soutěže smyčcových nástrojů ve hře na kontrabas v Pardubicích. Toto soutěžní kolo proběhlo v únoru 2017 a Jakub získal 1. místo s postupem do krajského kola a zvláštní cenu za mimořádný interpretační výkon. Jakub soutěžil ve III. kategorii s tímto soutěžním programem:
Dupoint Francois: Passacaglia,
Malina Jan: Ej lásko, lásko, 
Bononcini Giovanni: Rondo
s klavírním doprovodem Mgr. Pavla Kupčáka.
   Krajské kolo se konalo v dubnu v českotřebovském Kulturním centru. Odborná porota ocenila Jakubovu hru opět 1. místem s postupem do ústředního kola celostátní soutěže. To se odehrálo v květnu v Liberci.
   Navzdory vysoké konkurenci mladých kontrabasistů z celé ČR se Jakub umístil na pěkném 2. místě. Vítězem se stal Filip Herák (Gymnázium a Hudební škola hl. města Prahy), který se hře na kontrabas věnuje již 3. rokem. Jakubovo umístění v ústředním kole je o to cennější, že v kontrabasové hře je začátečníkem, hraje pouhých 8 měsíců.
Kvalitních kontrabasistů není nikdy dost, proto doufejme, že Jakubovo nadšení pro hru vydrží a Česká Třebová v něm získá v budoucnu „svého Uhlíře“.
VELKÁ GRATULACE!        
Poznámka: František Uhlíř (* 24. července 1950 Ústí nad Orlicí) je významný český jazzový hráč na kontrabas, skladatel,  pedagog, vedoucí kapely František Uhlíř Team.  (re)