Po roce Červenka přivítala olympioniky                              

Osmnáctého května se konalo již 45. setkání mineralogů, kteří přijeli do České Třebové zápolit ve znalostech z mineralogie, paleontologie a geologie. Soutěž, která původně vznikla jako regionální olympiáda,  překročila již před mnoha lety hranice okresu a stala se nedílnou součástí soutěžních kalendářů pro mnoho škol v České republice. Letos se do České Třebové sjely více než tři desítky studentů, aby poměřily své síly se stejně starými kolegy. Soutěžilo se opět ve dvou věkových kategoriích a olympionici museli prokázat nejen teoretické znalosti ve formě náročného testu, ale i poznat padesát vystavených kamenů.
Kromě regionálních škol, Českou Třebovou zastupovali studenti Českotřebovského gymnázia , z Ústí nad Orlicí přijeli žáci ZŠ Komenského a Bratří Čapků a ze Žamberka žáci ZŠ 28.října, byly zastoupeny i velmi vzdálené regiony. Tradičními účastníky jsou již řadu let studenti z Chrudimského gymnázia a nejdelší cestu museli absolvovat Jihočeši, kteří reprezentovali školy z Českých Budějovic a Soběslavi.
Zápolilo se několik hodin a nikdo ze soutěžících neodjel domů s prázdnou. Každý si odvezl cennou trofej v podobě originálního diplomu a leštěného kamínku z Botswany pro štěstí. Pro ty nejlepší byly připraveny pěkné knihy s mineralogickou a paleontologickou tematikou. Po velkém zápolení se na stupních vítězů v mladší kategorii umístili studenti Štěpán Varhaník a Josefína Weberová z Chrudimi a Tereza Dokoupilová ze ZŠ Bratří Čapků. Znalostní raritou této věkové kategorie do 16 let byla žačka páté třídy ze ZŠ  M.Chlajna z Českých Budějovic, která mezi staršími spolusoutěžícími obsadila krásné 6. místo.
O pomyslné cenné kovy, v kategorii nad 16 let, se rozpoutal boj mezi Jihočechy a Východočechy. Po napínavém zápolení nakonec první místo získal, se ziskem neuvěřitelných 91 bodů, Jakub Vácha z Gymnázia Soběslav. Druhé místo obsadil Petr Vaněk z Gymnázia Jírovcova České Budějovice s 88 body a třetí, Jakub Lukáš z Gymnázia Josefa Ressela Chrudim, získal 75 bodů.
Organizátoři Mineralogické olympiády 2017, kterými byly Mineralogický klub Česká Třebová a ZŠ Habrmanova v České Třebové gratulují touto cestou nejen vítězům, ale všem, kteří nalezli odvahu i čas a této ojedinělé přírodovědné soutěže se zúčastnili.
Milan Michalski