Českotřebovský Majáles 2017: ohlédnutí Martina Šebely

Na fotografiích Martina Šebely máme znovu možnost ohlédnout se ještě jednou naposledy na studentskou slavností, uspořádanou poslední pracovní den letošního dubna.  Název Majáles navozuje máj, snad dokonce první máje (lásky čas), ale uspořádat ho s tak velkou intenzitou ve volný den by byla jistě nadlidská práce, zvlášť  malém městě našeho formátu.  Na řadě příkladů z okolních měst je zřejmé, že organizovaný "celoměstský" majáles nemá šanci na úspěch, je třeba vycházet ze školních tradic a to v České Třebové na gymnáziu Máme. Slavnost Majáles byla obnovena po samotové revoluci "pod dohledem" starosty  města Ing. Zdeňka Langa, mnozí si ještě pamatují  jeho jízdu na otevřeném kočáře společně s ředitelem škol v čele majálesového průvodu a majálesové projevy z balkonu gymnázia.  tenkrát po "sametové revoluci" to nebylo na českotřebovském gymnáziu tak jednoduché. O některých událostech se bylo možné dočíst i v celostátním tisku. Mnozí studenti a jistě i učitelé vzpomínají na televizní natáčení režiséra Jiřího Krejčíka ve školní aule a nakonec i na tragickou smrt tehdejšího ředitele. 

Gymnázium je školou, která posiluje vzdělanost města, má dlouhou historii a tradici. Vedení města vždy pečovalo o to, aby bylo gymnázium v České Třebové zachováno a to i v letech, kdy o tom byly určité pochybnosti. Českotřebovské gymnázium dokázalo, že se nebojí novinek a experimentů. Po zavedení možnosti osmiletého gymnazijního studia otevřelo pro tento obor dokonce dvě paralelní třídy. Ukázalo se, že se to vyplatilo, studovat do České Třebové  jezdili zase "ve velkém"  také žáci z Ústí nad Orlicí, nakonec jako v padesátých letech, kdy bylo ústeckoorlické gymnázium (vlastně dle Zdenka Nejedlého "Jedenáctiletá střední škola") na několik let zrušeno. Není to tak dávno, co přišla další krize. Byla  způsobená nedostatkem studentů: Česká Třebová má v našem okrese se sedmi školami typu gymnázium nejmenší okrsek) a bývalá radní pro školství Ing. Jana Pernicová (ze Svitav) otevřeně uváděla, že Česká Třebová je jedním z horkých kandidátů na zrušení svého gymnázia. Nakonec rozhodla kvalita nabídky školy a nasazení zdejšího pedagogického sboru. Ukázalo se, že do Třebové na gymnázium rádi dojíždí studenti  i z okolních měst a obsazenost školy se dostala mezi přední gymnázia v kraji, škola byla opakovaně vyhodnocena jako nejlepší v Pardubickém kraji a její studenti dosáhli mnoha úspěšných výsledků i na celostátních a mezinárodních soutěžích. Na gymnáziu mají studenti řadu možností vyžití a jednou z nich je také tradiční Majáles.  Od samotové revoluce se koná každoročně s výjimkou roku 2004, kdy naše gymnázium v obdobném termínu pořádalo mezinárodní hry GLOBE GAMES.

Letos jsme se v pátek 28. dubna ráno probudili do zimního dne. Bílý sníh postupně během dopoledne přece jen z trávníků zmizel, zatímco studenti gymnázia absolvovali tradiční "Poslední zvonění" a přípravu na odpolední majálesový průvod a majálesové hry. Letošní téma pro Majáles bylo určeno předem: "SUPERHRDINOVÉ".

Připomeňme si majálesový průvod na fotografiích Martina Šebely: