Českotřebovský deník 152/2017 (2/6)  
Smutné Nové náměstí

Dokládám to fotografií zašlého mobiliáře, který byl přínosem v době před 22 - 24  lety, kdy byl pořízen, ale nyní je již delší dobu opravdu překonaný a stojí za zamyšlení co s tím bude dál. Není to tak dávno, co jsme na výstavě v Kulturním centru mohli prohlížet smělé plány na rekonstrukci Nového náměstí. Zůstalo jen u plánů. Mnoho lidí si v podstatě oddychlo, protože jejich autoři většinou počítali s likvidaci zdejší zeleně, s novou dlažbou velké plochy a s prvky, které by tento prostor spíše znehodnotily. Také záznamy občanů do knihy návštěv na této výstavě svědčily o tom, že je třeba zasahovat v tomto prostoru s citem a rozumem.  Jenže ono se neděje vůbec nic a zatím není ani nic plánováno. Jako by před dvěma lety naléhavá potřeba  města nyní už nebyla vůbec naléhavá. Od velké rekonstrukce město upustilo, protože na ni nelze uplatnit žádnou dotaci. Chybí ovšem plán B, tedy třeba postupné úpravy těch částí, které si to rozhodně zasluhují. Velkým problémem zejména v zimě je otázka průjezdu po dolní části náměstí, kde si komunikace zasluhuje alespoň dílčí rozšíření a chodníky novou dlažbu s novým mobiliářem. Tyto současné velké betonové květináče vyráběl brigádnicky před mnoha lety pan Otakar Neruda, činovník obnoveného Okrašlovacího spolku  v tehdejší provozovně Jevisportu v Semanínské ulici s panem Hubálkem. Dnes už jsme někde jinde a má-li Nové náměstí zůstat opravdu dále prestižním prostorem města, jsou jiné finanční možnosti a také existuje široká nabídka prvků pro městský prostor. Přimlouvám se proto za přípravu jednoduché studii úprav, kterou bychom mohli realizovat třeba po částech bez dotace prostě proto, že to chceme a že to je potřeba (místo toho bohužel draze projektujeme park Benátky).  Aby Nové náměstí už nebylo smutné, ale skutečně NOVÉ.  Současný stav už moc nezlepší ani očekávaná výměna smutných macešek za veselejší letničky. Také odpadkový koš by možná mohl být jiný a jinde... (mm)
Ohlas
Také se přimlouvám za nové Nové náměstí. A především nové chodníky. Nejen já tam už 2x spadla a to si tam dávám velký pozor. Ostatně nejen tady jsou chodníky neschůdné a měly by mít prioritu před nesmyslným parkem Benátky. A přitom kousek dál je "park" Na Zámostí dokonce s jednou lavičkou ! Betonové sochy - torza disku , o kterých si návštěvníci mysleli, že tam někdo pohodil odpad ze stavby, moc parády také nedělají.    Chceme budovat park Benátky a neumíme se postarat o park mnohem menší a na příhodnějším místě. Tráva je posekaná jen tam, kde nejsou stromy a zbytek je džungle. Schválně jsem se probrodila mezi stromy až dozadu. Přitom se tam dřiv dalo normálně chodit. Dřív se  město vymlouvalo na to, že pozemky jsou soukromníků. Před 2 lety město pozemky vykoupilo a neděje se vůbec nic. Ale budeme mít park ve svahu ! To je úžasné ! VV 
 
Dlouhodobě pronajmu byt 3 + kk v rodinném domě se zahradou a bazénem v České Třebové
Telefon 736760200

FEMAD - Festival mladého amatérského divadla pokračuje

3. 6. v 9.00 hod Malá scéna - Divadlo Exil Pardubice - Racek
3.6. ve 14.00 velký sál - DS Vrchlický Jaroměř - Rok na vsi
3.6. v 19.30 Malá scéna - Ty-já-tr/HROBESO Praha - Bratři Karamazovi
4.6. v 10.00 Malá scéna - Divadlo Exil Pardubice - Domov můj

První schůzka k tématu Trampské muzeum Česká Třebová

Trampské muzeum by mělo vzniknout v České Třebové v lokalitě Hory, kde město usiluje o odkoupení louky za restaurací jednak pro účel zachovat areál pro běžecké lyžování  a dalším záměrem je vybudování tramského muzea jako samostatné stavby zřejmě srubového typu, která bude mít vnitřní i venkovní expozici a také další možnosti např. pořádání venkovních hudebních i společenských akcí.  První schůzka  zainteresovaných činovníků  se konala v Hradci  Králové. Zúčastnili se jí iniciátoři myšlenky z trampské obce, za město Česká Třebová  pak městský architekt Ing. Hájek, vedoucí odboru rozvoje města a investic Ing. Karel Švercl a ředitelka městského muzea Mgr. Jana Voleská, protože  nová expozice by měla být součástí Městského muzea.  Počítá se totiž s využitím dotace z MMR, která vyžaduje, aby měl vybudovaný subjekt  patřičnou návštěvnost. Dalším zdrojem financování má být dar Čechokanaďana (původem z Brna, který lokality kolem České Třebové dobře zná).  Ten záměr na vybudování muzea trampingu v této lokalitě podporuje a je připraven se na akci podílet. Město již vypracovalo návrh smlouvy o finanční podpoře, a odeslalo jej zmíněnému mecenášovi. Jeho finanční dar bude po podepsání smlouvy deponován u advokátní kanceláře tak, aby bylo jasné, že je poskytnut pouze na účel vybudování Muzea trampingu. Přípravné činnosti budou koordinovány a v souladu s přáním trampské obce. Zastupitelstvo města zatím schválilo podporu této myšlence tak, že se letos připraví studie v hodnotě cca 120 tis. Kč, ze které bude zřejmé  co bude vybudováno, jaký je rozsah prací a bude zřejmý i odhad nákladu spojených s výstavbou, vybudováním a vybavením  expozic. Je to teprve počátek, ale důležitý, bez něho není možné v  realizaci záměru dále pokračovat.
 
Oznamujeme, že MUDr. Šafář Stanislav ukončil k 31.5.2017 stomatologickou praxi

Prodám družstevní byt 1+1 v České Třebové ulice ve Vilách. Klidné místo kousek od obchodního centra. Zvýšené první patro, tři byty ve vchodu. Nová koupelna a plastová okna. Sklep, společná půda. Zahrádka, možnost parkování. Cena dohodou. Kontakt 603 796 729

Pardubický kraj má svých 33 MLSů

Pardubice – Medovinu, cheesecaky, dobrý chléb nebo přírodní sýr. Tyto a další chutné výrobky přihlásili soutěžící do XI. ročníku soutěže o nejkvalitnější potravinářské výrobky. Produkty výherců se tak od středy 31. května, kdy se uskutečnilo na pardubickém zámku slavnostní vyhlášení, mohou pyšnit značkou MLS Pardubického kraje.
Do soutěže se letos přihlásilo celkem 25 výrobců a posouzeno bylo 89 výrobků. Především chci poděkovat všem soutěžícím, kteří vyrábí čerstvé, kvalitní a chutné regionální produkty. Rozhodování nebylo jednoduché a musím říci, že všechny výrobky byly pastvou pro chuť i pro oko,“ komentoval letošní MLS Pardubického kraje radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
Potravinářskou soutěž pořádá Informační centrum pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje AGROVENKOV s podporou Pardubického kraje. MLS Pardubického kraje 2017 organizátoři vyhlásili opět ve čtyřech kategoriích, a to mlýnské a pekárenské a cukrářské výrobky, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky a výrobky z medu a ostatní.
Ocenění producenti budou mít možnost se zúčastnit regionálních ochutnávkových akcí, jako je Prima Fresh Festival 17. a 18. června nebo Krajských dožínek 24. září. Kromě toho nebudou chybět ani 2. září na dostihovém závodišti v Pardubicích. Zde u příležitosti konání výstavy Koně v akci spotřebitelé vyberou svůj nejlepší výrobek.
 
Výsledky:

I. Mlýnské a pekárenské a cukrářské výrobky
Selský žitný chléb, Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
Perníkové květy – pomeranč, JaJa Pardubice s.r.o.
Kvasový bochník cibulový, Rustikální bageta s rozmarýnou, Mgr. Tomáš Kroulík - Naše DOBRÁ pekárna
Cheesecake slaný karamel, Jana Novotná
Dortík od Janošů - Irská káva, Kokosový dortík - Perník Janoš, Pavel Janoš
 
II. Mléko a mléčné výrobky
Uzený kravský sýr se šunkou, Marie Černilová
Bio kefír, BIO & CEEPORT s.r.o.
Lipinské mléko, Milan Víšek
Selský sýr s příchutí zahrádka, Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
Tvaroh 250g, Jehnědáček-kávový 150g, Jana Svatošová, Mléčná farma Jehnědí
 
III. Maso a masné výrobky
Flank steak, Vračovická lahůdková klobáska, Josef Morávek Řeznictví a uzenářství
Sloupnický Čagan, Řeznictví Sloupnice s.r.o.
Klobása s pepřem,  MASOEKO s.r.o.
Staročeské hovězí, Jatka Lanškroun s.r.o.
Rosický špekáček, Paštika s telecím masem, Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
Klabajka, Klášterecké masné pochoutky,a.s.
Vepřové maso ve skle, UZENINY KOŘÍNEK s.r.o.
Alpská klobása, Hovězí pršut, Masokombinát Polička, a.s.
Jitrnice, Játrový sýr, Vladimír Švanda - řeznictví                
 
IV. Výrobky z medu a ostatní
Medovina s propolisem, Včelařství Babákov s.r.o.
Zlatá medovina, Medovinka s.r.o.
Džem Hrušky + vanilka, Sirup Rebarbora, Marmeládka - Michaela Naumecová
Rychtář Grunt, Pivovar Rychtář,a.s.
Jsem pecka – šípek, Jsem pecka – jahoda, Jana Baboráková