Českotřebovský deník 155/2017 (5/6) 
Sportovní liga základních škol o Pohár ministryně školství ve volejbalu

Ve dnech 1. a 2. června se družstvo chlapců gymnázia Česká Třebová zúčastnilo celorepublikového finále Sportovní ligy ZŠ o Pohár ministryně školství. První den jsme hráli utkání ve skupině se ZŠ Brdíčkova Praha (23:25; 20:25) a druhý zápas ve skupině jsme prohráli s Gymnáziem Kojetin 0:2 na sety (11:25; 14:25). Po ukončení zápasu jsme se ubytovali a večer jsme se zúčastnili volejbalové show All star game v hale Dukly Liberec. Druhý den ráno jsme nastoupili proti Gymnáziu Liberec v zápase o 5. místo a po velkém boji jsme zvítězili 2:1 na sety (25:19; 14:25; 15:12). Po slavnostním vyhlášení výsledků jsme vyrazili na dlouhou cestu domů. Celkově hodnotíme republikové finále jako obrovský úspěch volejbalového družstva chlapců našeho gymnázia a věříme v další vynikající reprezentaci naší školy.
Jiří Nespěchal 

V České Třebové už nejsou Slávisté 

Spolek přátel Slávie v České Třebové má svou dlouhou tradici a  také poměrně početnou základnu. Leč to všechno je už minulostí. Řady Slávistů stárly a řidly a to přesto, že  SK Slavia Praha se letos dočkala velkého úspěchu - ligového titulu. Potvrdí to jistě předseda spolku L. Mitlener nebo pokladník p. Rybka. Žádná velká oslava úspěchů Slávie se u nás ve Třebové nekonala a zřejmě ani konat nebude, protože spolek se rozpouští. Je to jsitě i současnou dobou, která dobrovolným organizacím a spolkům není příliš nakloněna a existuje mnoho jiných atraktivních možností vyžití. Můžeme přesto ještě doufat, že úspěšná SK Slavia Praha a její ligový titul pomůže vytvořit nové sdružení, příznivci tohoto slavného klubu v České Třebové jistě nevymřeli.
Daruji dětskou autosedačku "vajíčko" zn. Chicco. Modrá, nehavarovaná málo použitá, v dobrém stavu. Tel 603 203 379

Pětapadesáté Šachové Zaječice ovládly Chrudim, letos s rekordní účastí

Chrudim – První červnový víkend zaplnili Velký sál chrudimského muzea šachisté. Konal se zde totiž již 55. ročník Šachových Zaječic. Záštitu nad nimi převzal krajský radní zodpovědný za oblast školství Bohumil Bernášek.
"V sobotu a neděli zasedlo v reprezentativních prostorách chrudimského muzea k šachovnicím 800 mladých šachistů. Jejich zaujetí hrou a nadšení pro mě bylo velmi inspirativní. Jsem přesvědčený, že to s naší dorůstající „počítačovou“ generací není až zase tak špatné, jak nám občas namlouvá. Do Chrudimi přijeli hráči z celé republiky a já bych rád vyjádřil uznání a dík pořadatelům z šachového oddílu v Zaječicích za vydařenou akci a propagaci našeho kraje,“ uvedl Bohumil Bernášek.
Součástí soutěže bylo hned několik turnajů. Tím nejvýznamnější bylo Mistrovství České republiky družstev starších žáků v rapid šachu. „Zlaté medaile získali hráči 2222 ŠK Polabiny Pardubice, již potřetí v poslední době. Stříbrné medaile putují do Vlašimi, kde již dlouhou dobu mají výborné výsledky, a ani bronz BŠŠ Frýdek-Místek není překvapením,“ komentoval výsledky ředitel turnaje Jaroslav Hájek. V této soutěži startovalo celkem 63 družstev, tedy o tři více než minulý rok. Nejlepším zahraničním týmem byl MDK Fabryczna Polonia z Wroclawi na 12. místě.
METOS Chrudim Open, tedy turnaj hráčů a hráček do 10 let ovládl Unichess Praha, druhé místo si odvezla Lokomotiva Brno a třetí skončily Říčany. Soutěže se zúčastnilo 51 dvojic, o šest více než v loňském roce.
V turnaji jednotlivců DS Brno Open se z hlavní ceny radoval Tomáš Lorenc z ŠK Karlovy Vary. Druhé místo, o kterém nakonec musel rozhodnout až los, získal Matyáš Zeman z Horní Stropnice a bronz patřil domácímu Josefu Vařejčkovi ze Sokola Zaječice. V loňském ročníku se utkalo 45 hráčů a hráček, letos jich bylo 50.
Další ročník Šachových Zaječic organizátoři naplánovali na 2. a 3. června 2018.
 
Prodám družstevní byt 1+1 v České Třebové ulice ve Vilách. Klidné místo kousek od obchodního centra. Zvýšené první patro, tři byty ve vchodu. Nová koupelna a plastová okna. Sklep, společná půda. Zahrádka, možnost parkování. Cena dohodou. Kontakt 603 796 729
Výsledky zápasů in-line ligy 2017 najdete  ZDE v souboru pdf
 
O titul Vesnice roku bojuje v kraji 27 obcí  

Pardubice - Již od roku 1995 obce v České republice soutěží, která z nich se stane Vesnicí roku. V letošním třiadvacátém ročníku bude o tento titul bojovat celkem 213 obcí. Nejpočetnější zastoupení má Pardubický kraj s 27 soutěžícími obcemi.
Měsíc květen a červen je ve znamení hodnocení krajských kol. V Pardubickém kraji se hodnocení uskuteční od 12. června do 22. června. Celostátní kolo je naplánováno na začátek září. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2017 bude vyhlášen 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.
Komise je v tuto chvíli ustanovená, naším úkolem je do procesu výběru nezasahovat. Zcela jistě je potřeba poděkovat všem obcím, které se v našem kraji do soutěže přihlásily. Oceňuji, že se chtějí angažovat v propagaci venkova Pardubického kraje,“ sdělil radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
Porota hodnotí přihlášené obce v oblastech, jako je společenský život, aktivity občanů, podnikání, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, péče o veřejná prostranství, péče o krajinu a další. Cílem celé soutěže je povzbudit obyvatele obcí, aby se aktivně účastnili na rozvoji svého domova, ale i upozornit veřejnost na význam venkova.
Obce v soutěži, kterou vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova, Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí a Ministerstvo zemědělství, mohou získat hned několik ocenění. Zlatá stuha je nejvyšší ocenění, které získá vesnice, jež se nejlépe a nejvyváženěji prezentuje ve všech hodnocených oblastech. Modrou stuhou porota oceňuje vesnice za společenský život a Bílou stuhou za činnost mládeže. Obec oceněná Zelenou stuhou nejlépe pečuje o zeleň a životní prostředí, Oranžovou stuhu porota uděluje za spolupráci obce a zemědělského subjektu. Možnost je získat také Cenu naděje pro živý venkov za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích nebo Zlatou cihlu v Programu obnovy venkova.
Nejmenší soutěžící obcí v letošním ročníku jsou Kačlehy z Jihočeského kraje s 86 obyvateli. Naopak největší přihlášenou obcí je Lom z Ústeckého kraje, který má 3 770 obyvatel. Nejméně soutěživých obcí mají v Moravskoslezském kraji. Zde se jich do Vesnice roku 2017 přihlásilo pouze osm.
  
Dlouhodobě pronajmu byt 3 + kk v rodinném domě
se zahradou a bazénem v České Třebové.  Telefon 736760200