Českotřebovský deník 158/2017 (8/6) 
9. červen - noc kostelů

Využijte nabídku, která se opakuje jen jednou v roce! V České Třebové letos  bude místo kostela sv,. Jakuba otevřena rotunda sv. Kateřiny, kde bude možné vyslechnout také varhanní preludium a to v časech 19:30, 20:30 a 21:30 hodin. Místní rekonstruovaný barokní  varhanní nástroj má zajímavý zvuk a hráli zde již opravdoví mistři varhaníci. Tradičně zajímavý je program v kostele sv. Prokopa v Dlouhé Třebové, v kostele sv. Bartoloměje v Semaníně bude k vidění nově otevřená výstava  fotografií, na kterých bude možné vidět, jak vnímá zdejší kraj sdružení potomků zdejších obyvatel německé národnosti. Výstava v Semaníně bude ovšem otevřena o víkendech po celé léto...

Větve suchého stromu ohrožují rotundu sv. Kateřiny

Upozorňoval jsem na to (i s fotografiemi) již v říjnu minulého roku. Nikdo zřejmě nevěřil.  Nyní při jarním ozelenění památných stromů  v areálu rotundy je nutné konstatovat, že loňské upozornění se již naplno projevilo. Jedná se právě o lípu umístěnou nejblíže vchodu do rotundy sv. Kateřiny, která má právě větve, které se k rotundě naklánějí, suché bez listí. Při větrném počasí hrozí, že budou ulomeny a mohou poškodit  střechu rotundy, která se má právě letos opravovat. Považuji za důležité, aby si věci všiml  odbor životního prostředí MěÚ, urychleně nechal posoudit stav stromu a provedl rychle alespoň nejnutnější zásahy.  Je docela možné, že bude třeba v dohledné době zlikvidovat celý strom. V areálu starého hřbitova jsou suché celkem dva stromy, další je již od rotundy více vzdálen, je blíže hřbitovní zdi, do tohoto stromu zřejmě v loňském roce uhodil blesk a má tím poškozenou kůru po celé délce kmene. I tento strom bude třeba zřejmě ošetřit, případně odstranit. Uvádím aktuální fotografie poškozeného stromu umístěného blíže rotundy. Přijďte se podívat, právě v pátek 9/6 večer zde bude v rotundě zajímavý program...

S přivaděčem k dálnici do Litomyšle se stále počítá

Vybudování přivaděče  z České Třebové a Ústí nad Orlicí je obsaženo již v Memorandu podepsaném vedením Pardubického kraje a ministrem dopravy Šimonovským v roce 2006. Potřebnost tohoto přivaděče byla následně např. v roce 2014 zpochybněna samotným českotřebovským zastupitelstvem, které tehdy na návrh rady města odsouhlasilo, že jej nepotřebuje (a tím ani MUK Litomyšl sever)  a místo něho chce přivaděč k dálnici  směr Opatov - Opatovec.
Jaká je situace v současnosti? Memorandum z roku 2006 bylo oprášeno a přivaděče v něm zmíněné v plánech zůstávají. Vzhledem k tomu, že trasa na Litomyšl má velké převýšení, není vhodná pro tranzitní kamionovou dopravu, která bude tedy muset jezdit po silnicích I. třídy. Problémy by vznikly také s kamiony přímo v centru  České Třebové.  Přivaděč Česká Třebová - Litomyšl zůstal v plánech zachován s tím, že  není určen pro dálkovou (tranzitní) těžkou nákladní dopravu, podobně jako přivaděč na Ústí nad Orlicí.  Silnice  zůstane prakticky ve stejné trase jako  je současná II/358, do termínu výstavby D35 projde celkovou obnovou, ve finančních plánech je pro tento úsek určena částka zatím 90 mil. Kč. Je to dobře, touto trasou je spojení k dálnici nejkratší a nejrychlejší. (re)
 
Pohár hejtmana 2017 získaly Slatiňany  

Finále FC Libišany - FK Slatiňany se hrálo za početné návštěvy 250 diváků 7. června v Libišanech, nechybělo ani  vedení Pardubického kraje (hejtman Martin Netolický, radní pro sport Živný), zástupci sponzorů a  FAČR Pardubického kraje. Finále bylo po společenské stránce v Libišanech velkou událostí, po sportovní stránce dominovali hosté ze Slatiňan, právem vyhráli 5 : 0 (poločas 3 : 0)  a získali pohár hejtmana a navíc také společný zájezd. Slatiňany jsou současně  vedoucím celkem krajského přeboru Pardubického kraje, kde mají dvě kola před koncem velký bodový náskok a nemohou být již předstiženy.  V letošní sezóně FK Česká Třebová hrál s FK Slatiňany dvakrát. Venku prohrál v 5. kole s ostudou 8 : 0 a v jarní odvetě doma vyhrál 2 : 1. brankmi V. Novotného a Sejkory. Zajímavostí finalového fotbalového utkání Poháru hejtmana byla trojice rozhodčích výhradně ženského pohlaví.  Fotografie Luboš Kozel. 
Do poháru hejtmana vstoupil také Fotbalový klub Česká Třebová, který loni 30. července porazil v na hřišti v Němčicích 1. kole Němčice vysoko 11:0 (6:0) před návštěvou 180 diváků. O týden později 6. srpna pak ve 2. kole prohrál v Dobříkově 0 : 1  (před 80 diváky) a byl ze soutěže, hrané vylučovacím způsobem vyřazen. Letošního ročníku Poháru hejtmana 2016/2017 se zúčastnilo ve dvou skupinách celkem 32 týmů.

Krajský fotbalový přebor  dvě kola před koncem soutěže

# Klub Z V R P S B P+ P-
1. Slatiňany 28 23 0 5 85:21 67 3 1
2. Chrudim B 28 19 0 9 71:29 59 1 3
3. Třemošnice 27 21 0 6 43:25 59 5 1
4. Holice 28 18 0 10 68:33 54 2 2
5. Libišany 27 18 0 9 53:37 54 2 2
6. Česká Třebová 28 16 0 12 48:51 47 3 2
7. Hlinsko 28 14 0 14 50:45 44 1 3
8. Moravská Třebová 28 13 0 15 45:38 41 2 4
9. Svitavy 28 13 0 15 56:58 40 1 2
10. Žamberk 28 12 0 16 34:34 38 3 5
11. Choceň 28 12 0 16 39:53 34 4 2
12. Polička 28 12 0 16 40:58 34 4 2
13. Moravany 28 9 0 19 41:59 27 3 3
14. Heřmanův Městec 28 8 0 20 38:81 27 1 4
15. Dolní Újezd 28 7 0 21 33:72 22 1 2
16. Přelouč 28 8 0 20 34:84 22 3 1
 
Přípravy na zimní olympiádu dětí a mládeže jedou v Pardubickém kraji naplno

V plném proudu jsou přípravy Her VIII. zimní olympiády dětí a mládeže (ZODM 2018), které bude na přelomu ledna a února příštího roku hostit Pardubický kraj. Školáci z celé republiky se pod patronací jednotlivých krajů v šesti dnech utkají o 117 sad medailí v 11 sportovních disciplínách. Pro mladé sportovce a jejich doprovod už je zajištěno ubytování i stravování, finalizují také jednání o pronájmu sportovišť. Olympijským městem bude i Česká Třebová, kde proběhne hokejový turnaj a  našem ZS se bude konat i slavnostní zakončení her.
Předsedou organizačního výboru Her je  krajský radní pro sport René Živný. Jeho tým má napilno, ačkoliv samotná olympiáda startuje až za necelých osm měsíců. „Už jsme vyřešili ubytování a stravování pro všechny účastníky, což je dohromady takřka 2000 lidí. Nyní finalizujeme jednání s provozovateli sportovních areálů a zimních stadionů. V některých případech je to složitější proces, protože se snažíme, aby olympiáda byla z hlediska financí co nejméně nákladná,“ informoval Živný po pravidelné schůzce se zástupci Českého olympijského výboru, který je autorem celého projektu.
Kmotrem maskota bude herec Mádl  Již dříve bylo představeno logo ZODM 2018 a také její maskot, kterým bude klokan. Živou předlohou pro něj je vzácná albínka klokana rudokrkého, která se narodila v Letohradě. A právě tam bude také 16. června slavnostně pokřtěna a pojmenována, jejím kmotrem se stane známý herec a režisér Jiří Mádl.
 
Třetí a poslední sluneční hodiny Františka Bečky 

Sluneční hodiny se staly tak trochu doménou českotřebovského uměleckého kováře Františka Bečky. V jeho kovárně na Lhotce již vznikly tři exempláře. Ten první je asi nejslavnější a najdeme jej instalovaným v centru obce Řetová, objednal si je tehdejší starosta obce p. Jedlička.  Má nejen funkci měření času (pokud svítí slunce) ale také zkrášluje veřejné prostranství, v okolí slunečních hodin vyrostlo zajímavé dětské hřiště. Hodiny se líbily také na orlickoústecké radnici.  Její vedení před lety udržovalo na dobré úrovni partnerské vztahy s italským městečkem Massa Martana. A protože italští přátele projevili o takový zajímavý objekt zájem, vznikl druhý exemplář slunečních hodin, který dodnes zdobí náměstíčko v tomto italském městě, i když samotné partnerské vztahy měst Ústí n.O. a italského protějšku již poněkud ochladly. Do Massa Martany je přece jen z Ústí dost daleko. 
Sluneční hodiny mají spoustu výhod, není je třeba seřizovat či opravovat, nepotřebují baterie, stačí sluníčko. Takové hodiny jsou také přece architektonickým prvkem. To si uvědomil i soukromý majitel upravené zemědělské usedlosti poblíž Tišnova, když vyhlížel čím zkrášlit rozlehlý prostor uvnitř své nemovitosti. Padla volba na sluneční hodiny. Od slov není k činům u Františka Bečky daleko a tak vznikl již třetí exemplář slunečních hodin, tentokrát je největší z těch postavených, na výšku má přes tři metry. Sluneční hodiny již byly na Moravě instalovány a čekají je již jen dokončovací práce, které je třeba udělat přímo na místě, t.j. vyznačit vlastní časové údaje tak, aby byly správně a odpovídaly místu instalace. Na fotografii jsou třetí (a prý již definitivně poslední) sluneční hodiny u soukromého majitele poblíž města Tišnova.  (re)
 
Program Týdne sportu 2017 zveřejněn

Na webové stránce www.tyden-sportu.cz byl dnes 8. června 2017 zveřejněn program akci zařazených do tohoto projektu. Začíná již v neděli  18.června podvečer připomenutím, že letos slaví českotřebovská rocková kapela Stopangin 20 let od svého založení.  Klasický Týden sportu 2017 pak má program od pondělí 19. června viz ZDE.
 
Orlickoústecký týden dobré pohody v plném proudu

Akce vznikla poprvé v roce 2000 a byla myšlena jako jednorázová -oslava pro příchod nového tisíciletí. Získala velký ohlas tak se každoročně s velkým úspěchem opakuje. Pořadatelem je Město Ústí nad orlicí. letošní akce probíháí oppět za velkého zájmu veřejnosti, má svůj kulturní program. Pořadatelé přitom důsledně a spravedlivě propagují všechny vystupující soubory. Týden dobré pohody je současně akcí Město v pohybu a má proto také část věnovanou sportování veřejnosti a škol.  Akce skončí v sobotu večer koncertem skupiny Melody Makers a následným ohňostrojem.
 
Delegáty hokejbalového mistrovství přivítal hejtman v Pardubickém kraji

Pardubice – Zástupce týmů, které v těchto dnech bojují na Mistrovsví světa v hokejbale, oficiálně přivítal v Pardubickém kraji hejtman Martin Netolický. Ten region ve zkratce představil a především popřál všem účastníkům hodně štěstí v soutěži.  Setkání na Krajském úřadě se zúčastnili nejen delegáti týmů, ale i prezident Mezinárodní hokejbalové federace George Gortsos nebo předseda Českomoravského svazu hokejbalu Martin Komárek.  „Doufám, že jak pobyt v Pardubickém kraji, tak i sportovní zázemí jsou pro všechny zúčastněné příjemné,“ řekl při setkání hejtman a dodal, že ocení jakoukoli zpětnou vazbu, která je důležitá nejen pro další dny mistrovství, ale i pro příští podobné akce. George Gortsos zhodnotil dosavadní průběh mistrovství jako velmi vydařený. Podle něj jsou Pardubice a Pardubický kraj skvělým místem pro mladé sportovce, kam se rádi budou vracet i jako turisté.