Českotřebovský deník 160/20017 (10/6)
MS v hokejbale v Pardubicích: Česko vybojovalo bronz, když cestu za zlatem zastavili Slováci 

Čeští hráči chtěli před vlastním publikem získat zlaté medaile, ale po nepodařeném semifinále se Slovenskem bylo jasné, že na nejcennější kov už nedosáhnou. A tak cíl byl jasný, nechat doma alespoň bronz, a to se povedlo.
Utkání výborně rozehrál Lukáš Soukup, který byl na konci zápasu oprávněně vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Řekové však rychle srovnali. Do konce prostřední části dokázali dát Češi ještě tři branky, a to jim nakonec stačilo k výhře 4:3.
Po osmi letech se opět konalo MS v hokejbalu v České republice. Na mužskou reprezentaci byl před turnajem, ale i během turnaje vyvíjen obrovský tlak, protože na předchozích dvou domácích mistrovstvích světa vybojovala Česká reprezentace zlaté medaile a ty se od ní očekávaly i letos. Za tímto úspěchem ji bude podle odhadů hnát divácká rekordní návštěvnost. Prvnímu zápasu mužů předcházelo slavnostní zahájení, které odstartovalo před slušně zaplněnými tribunami, připravenými hned od začátku hnát český tým za úspěchem.  Zahajovací ceremoniál odstartoval představením českého týmu, který bojuje o završení zlatého hattricku na domácí půdě. Právě připomenutí úspěchů nesmělo v rámci zahájení chybět. Zlaté medaile získali čeští hráči v Litoměřicích 1998 a následně také v Plzni 2009.  Na hrací plochu nastoupili dobrovolníci s osmnácti vlajkami, které symbolizují 18 zúčastněných států, které byly pro soutěž rozděleny do čtyř skupin
Soutěž žen PŘINESLA ZLATÉ MEDAILE
Českotřebovačky v týmu mistryň světa v hokejbale! 

Fantazie a neskutečný úspěch! Česká ženská hokejbalová reprezentace po dvou letech opět nastoupila do finále mistrovství světa, kde na ni tentokrát čekal nervy drásající duel s USA. Naše holky sice nejprve prohrávaly, pak však duel otočily, a když se Američankám povedlo opět vyrovnat, muselo rozhodnout prodloužení. V tom dotlačila balonek do branky Aneta Lédlová, který tak odšpuntovala obrovskou a nekončící radost! 
Finálový zápas chtěly rozehrát oba týmy ve vysokém tempu, a tak se hra přelévala ze strany na stranu. Ani jeden z týmu si však nevytvořil žádnou větší šanci. Postupně se ale začaly dostávat do dobrých střeleckých pozic a několikrát nechaly vyniknout brankářky na obou stranách. Ty byly během první třetiny stoprocentní a podržely tak své týmy. První vyloučení zápasu viděli diváci zkraje prostřední části. Na trestnou lavici putovala Křížová. Američankám stačila pouhá půl minuta k tomu, aby šly poprvé v zápase do vedení. Češky obdržená branka nakopla a hnaly se za vyrovnáním. Vytvořily si hned několik šancí, ale americkou brankářku překonat nedokázaly. To se však změnilo v osmadvacáté minutě, kdy Denisa Křížová odčinila své vyloučení a zakončila do prázdné brány. Do šaten se tak šlo za stavu 1:1. Začátek závěrečné patnáctiminutovky byl opravdu rychlý. Na trestnou lavici putovala americká hráčka a Kateřina Němcová dokázala početní výhodu využít už po dvaceti vteřinách. Češky se však radovaly z vedení pouhých pětačtyřicet sekund. Vyrovnané skóre ale netrvalo dlouho. O dvě minuty později už propukla díky Lucii Kubínové obrovská radost opět na české straně. Jenomže USA poslalo brankou osmašedesát sekund před třetí sirénou zápas do prodloužení. Deset minut navrch, respektive pouhých pětapadesát vteřin, však patřilo jednoznačně našim hráčkám. Ty se hned začaly tlačit do branky, za což přišla brzy zasloužená odměna, kdy ležící Aneta Lédlová dokázala před klecí dostrčit hokejkou míček za brankovou čáru a rozpoutala tak nepopsatelnou radost!
Česká republika - USA 4:3 po prodloužení (0:0, 1:1, 2:2 – 1:0)
Branky a nahrávky: 28. Křížová, 32. Němcová (Lédlová), 34. Kubínová (Patočková), 46. Lédlová (Kosinová) – 17. Foleyová (Bronsonová, Fradeová), 32. Strohmierová (Fradeová, Stewartová), 44. Pfundtová (Stewartová, Bronsonová). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. Diváci: 3256.
Sestava Česka: Zechovská – Herzigová, Kosinová, Němcová, Rejlová, Volková, Fričová, Držmíšková – Horálková, Topičová, Křížová, Patočková, Rullová, Kvasničková, Kubínová, Palová, Lédlová, Kábrtová, Manhartová, Přibylová, Hyksová, Kaltounková
MS v hokejbale žen se zúčastnilo 6 týmů: Česko, Slovensko, Itálie, USA, Kanada a Velká Británie.
V týmu České republiky byly 3 hráčky TJ Lokomotiva Česká Třebová: Petra Kvasničková (25 let) s dresem číslo 24,  Kateřina Držmíšková (17 let) v dresu č. 31 a Linda Hyksová (24 let) v dresu číslo 12. Asistent trenéra byl Michal Broulík, trenér Lokomotivy Česká Třebová

Zajímavá aplikace, která podrobně rozebírá rozpočet našeho města v roce 2016

https://cz.wikibudgets.org/w/ceska-trebova-2016
Krajský fotbalový přebor - 29. kolo - výhra na penalty

Sobota 10. 6. 2017 17:00  Přelouč - Žamberk 1:4 (0:4)
Sobota 10. 6. 2017 17:00  Choceň - Moravany 4:2 (2:1)
Poslední utkání jarní části se bude hrát ve středu 14. června od 18 hodin v Dolním Újezdě.
 
125 let má orlickoústecká uměleckoprůmyslová, dříve textilní škola

V pátek 9. června si toto jubileum připomněli účastníci slavnostního setkání v Roškotově divadle. Příjemnou atmosféru dvouhodinového programu umocnila vysoká návštěva bývalých absolventů, současných žáků, zaměstnanců i řady pozvaných hostů. Mezi nimi nechyběl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, radní odpovědný za oblast školství Bohumil Bernášek, ústecký starosta Petr Hájek, místostarosta Michal Kokula i další představitelé města. Nechyběla ani delegace z partnerské školy ve slovenském Prešově, s níž SŠUP dlouhodobě spolupracuje. Večer v Roškotově divadle byl také symbolickou „rozlučkou“ současného ředitele Zdeňka Rösslera, pro nějž je letošní školní rok v této funkci rokem posledním. Pomyslného „ředitelského žezla“ se od začátku srpna ujme Zdeněk Salinger, kterému odcházející ředitel popřál v nové funkci hodně štěstí. „Panu radnímu Bernáškovi, který zde hovořil o umprumce jako rodinném stříbře, mohu slíbit, že je budeme i nadále leštit a opatrovat,“ uvedl Zdeněk Salinger. 
Během pátečního večera ovšem došlo i na další poděkování – v závěru módní přehlídky dvaadvaceti kolekcí z ateliéru Designu oděvů zaplněné hlediště tleskalo Ludmile Skokanové, pro kterou je letošní rok rovněž ve znamení loučení.
Mezi bývalé kolegy zavítal také profesor královéhradecké univerzity, historik František Musil. Právě on je totiž autorem publikace Počátek a konec textilní tradice města Ústí nad Orlicí, která se v rámci společného setkání dočkala svého křtu. Za kmotry knize, jejíž vydání kompletně zajistila škola, šli hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, radní Bohumil Bernášek, ústecký starosta Petr Hájek a také ředitel SŠUP Zdeněk Rössler.
Velké množství „Oušťáků“ si nenechalo ujít ani dny otevřených dveří, které se na umpumce konaly v pátek a sobotu. V rámci této akce připravili pedagogové školy množství  expozic k dějinám i současnosti školy, nechyběly prezentace všech osmi oborů, které nyní SŠUP zájemcům nabízí. Ateliéry Designu produktů a Užité fotografie a médií například představily společný projekt s názvem Maska, ateliér Designu oděvů zase nabídl návštěvníkům výstavu Absolutno, která představuje tvorbu dvanácti úspěšných absolventů v rozmezí let 2007 – 2017.
Foto: Adam Faltus