Českotřebovský deník 170/2017 (19/6)
Zahájil Týden sportu 2017, poprvé letos na novém loni zakoupeném pódiu. Tradiční termín, tradiční pořadatel,  tradiční program, který najdete na odkazu www.tyden-sportu.cz. . Sportovat se ovšem začalo (opět tradičně) již ráno v devět ve sportovním areálu Peklák. Na pódium po 17 hodině nastoupila skupina Ahaswer (na fotografii). Počasí přálo, až moc.

Mateřská škola Česká Třebová , U Koupaliště hledá vyučenou kuchařku, nástup 1.9.2017. Bližší informace na tel. čísle 736518003

Město nakonec zřídí třídu mateřské školy v Borku

Každý den se něco mění, dnes 19. června by to již mělo být definitivní. Po konzultaci s odborem školství Krajského úřadu Pardubického kraje byla definitivně vyjasněna otázka potřebnosti předškolního zařízení ze které vyplývá, že není možné zřídit předškolní třídu na ZŠ praktické pro malý počet žáků a do této přípravné třídy nemohou chodit pětileté děti jako do mateřské školy. Město proto přes prázdniny vybuduje v budově Zˇ%S praktické na náměstí 17. listopadu prostory pro mateřskou školu, projekt je pro tento účel připraven. Potřebná částka 850 tisíc Kč byla odpoledne odsouhlasena zastupitelstvem města. Do předškolního zařízení v Borku  je zapsáno 28 dětí, bude mít výhodu blízkosti docházky. Také pro další roky je v Borku demografická situace, která umožňuje třídu mateřské školy v lokalitě naplnit.

Počty narozených dětí na sídlišti Borek - t.j. na Semanínské ulici


Rok nar.

Počet 

2012

19 dětí  

2013 

16  dětí

2014 

29 dětí

2015 

22 dětí

2016 

17  dětí

Stavební úpravy ve školní budově  budou provedeny tak, aby se zde mohla zahájit činnost od září t.r. Prostory bude třeba také nově vybavit pro předškolní děti.  Funkční a dobře  vybavená mateřská škola v Borku by měla být motivací pro zdejší rodiče, aby docházku dětí podporovali. To se pak  jistě projeví ve zvýšení úrovně školní zralosti a ve zmenšení potíží v první třídě základní školy. 
Školní budova ZŠ praktické  je nyní v majetku Pardubického kraje. Za využívání prostor pro mateřskou školu zde bude muset město platit nájem ve výši 190 Kč/m2 a rok.(Podobě tomu je všude jinde na školách v majetku kraje). Současně zde budou ještě docházet žáci ZŠ praktické v menším počtu než dosud. Osud této školy není dořešen, zřejmě  se stane pobočkou obdobné školy v Ústí n.O. Aby město Česká Třebová nemuselo platit za mateřskou školu v Borku Pardubickému kraji výše uvedený nájem, uvažuje se o zpětném převodu budovy na město, který by měl proběhnout bezplatně.
 
Den otevřených vrátek v Lesní školce Letokruh u Přívratu

Lesní školka? Co prosím? To jsou děti celý den venku? Co tam dělají? Nerostou jen jako dříví v lese?
Slyšeli jste už o alternativním způsobu předškolního vzdělávání - o lesní školce? Dovedete si představit, jak to v takové školce vypadá, co tam děti dělají, kde a s čím si hrají, kde odpočívají, kdo se o ně stará?
Ve čtvrtek 22.6 2017 od 14:30 do 16:00 hodin se můžete přijít podívat do naší lesní školky a získat odpovědi na všechny své otázky. Máme otevřeno ;-) Více informací na www.letokruh-klub.cz nebo na tel 775 931 488.

 
Běh na Kozlovský kopec se blíží 

  • datum konání: 25.6.2017
  • místo konání: Česká Třebová  GPS: 49.9036878N, 16.4405003E
    Místo konání budova VDA, Habrmanova ul., Česká Třebová 10:00 hodin
    Přihlášky  v místě startu od 8:30 do 9:30 hodin
    Startovné  100 Kč
    Popis tratě  Délka: 5,2 km  Převýšení: 234 m  Povrch: asfalt
    Tento závod je součástí těchto pohárů
  •  
    Úhel pohledu: Českotřebovský kohoutek ve stínu Týdne sportu

    Českotřebovský kohoutek se letos vydařil. Byl a každý rok vlastně je oslavou Dne dětí s zaměřením na děti menší. Je to akce městské knihovny, která pro zdar tohoto festiválku dělá co může. Ale není tu přece sama! Město Česká Třebová má ale na víc. Udělejme z toho akci skutečně celoměstskou a také plně městem podporovanou. Aby nebylo třeba za  jedno objetí kolem hastrmana na kánoi platit dvacku a podobně na další doprovodné akce pro děti na festivalu určeném právě pro ně. Podporu rodin s dětmi si v našem městě takto nepředstavuji.
    Na zajištění Týdne sportu (který má ovšem i svůj komerční rozměr)  věnujeme přes půl milionu. Tyto prostředky přijdou z rozhodující části na akce na náměstí, určené více méně dospělým. Platit se zde musí jen pivo, langoše apod. V této souvislosti se mi zdá, že Českotřebovský kohoutek, pořádaný jednou z městských příspěvkových organizací, tedy  více méně městem, vlastně  živoří. Všiml si toho ještě někdo?  (mm)
     
    Olympijský běh v Ústí nad Orlicí

    V rámci celosvětových oslav mezinárodního Olympijského dne se poprvé v Ústí nad Orlicí poběží T-Mobile Olympijský běh.Největší běžecká akce u nás bude odstartována na desítkách míst po celé České republice 21. června v 18 hodin. V Ústí nad Orlicí bude start a cíl v parku Kociánka u sokolovny. Pětikilometrový okruh je veden centrem města a vyhlášení vítězů bude krátce po doběhnutí posledního běžce. Registrace stále probíhá na stránkách www.olympijskybeh.cz. Běžeckou akci pořádá T. J. Sokol Ústí nad Orlicí a Rozhoupej město ve spolupráci s městem Ústí nad Orlicí.
     
    Úspěšný koncert Komorního orchestru Jaroslava Kociana v ústeckém divadle 

    V neděli 18. června slavil komorní orchestr Jaroslava Kociana svoji "padesátku" také v Ústí nad Orlicí,. Jak jinak než vydařeným koncertem. Spolku s orchestrem řízeným dirigentem Bohuslavem Mimrou vystoupili úspěšní mladí sólisté. Již u nás v České Třebové jsme mohli poslechnout ohromující výkon kontrabasisty Ondřeje Sekory, v Ústí n.O.  byla navíc ještě absolventka místní základní umělecké školy Jaroslava Kociana houslistka Hana Jasanská (na fotografii Petra Hájka). Orlickústecký starosta Petr Hájek také věnoval dirigentovi orchestru MgA. Bohuslavu Mimrovi jako ocenění města velkou plaketu.

    Léto s pohádkou 2017

    Park Javorka - pavilon Antonína Bennewitze začátek vždy 17:30
     5/7        Divadýlko z pytlíčku: O drakovi
    12/7       Studio Damúza: Medvědí princ
    19/7       Divadlo Harmonika: Kouzelný hrnec
    26/7      Jan Bílek: Kašpárkovo království
    2/8        100opic: DlouŠiBy
    9/8        Divadlo dobré kávy: Sviňáček
    16/8      Studio Damúza: Jakoubkovo splněné přání
    23/8      Divadlo Toy machine: Pinocchio
    Pořádá Rosa rodinné centrum ve spolupráci s Kulturním centrem a s podporou Města Česká Třebová a Pardubického kraje 
    Hejtman Martin Netolický přijal  úspěšné pardubické hokejbalisty

    Kromě mistrů republiky v kategorii staršího dorostu navštívili sídlo kraje také Jan Bílý a Pavel Kubeš, kteří získali na nedávném světovém šampionátu bronzové medaile a mistryně světa v kategorii žen Aneta Kábrtová.
    „Hokejbal má silnou tradici nejen v krajském městě, ale v celém našem regionu. Proto jsme rád, že na loňský titul mužů navázali starší dorostenci, kteří se postupně začínají s elitní kategorií také seznamovat, a věřím, že se do budoucna stanou oporou nejen domácího klubu, ale i reprezentace,“ uvedl hejtman Martin Netolický a ocenil také domácí mistrovství světa. „I přes komplikace spojené s problémy na ministerstvu školství se podařilo zorganizovat výborný šampionát, který byl ceněný jak samotnými účastníky, tak hokejbalovou federací. Dva rekordy v návštěvnosti hovoří za vše. Základem vydařeného mistrovství je vždy úspěch domácího týmu. Historicky první zlato ženského týmu a bronz mužů je jednoznačným úspěchem a odměnou pro všechny, kteří se na pořádání turnaje podíleli,“ dodal hejtman Netolický, který zástupcům klubu přislíbil pomoc při pořízení potřebného vybavení či úpravu zázemí.
     
    Český svaz ochránců přírody Podorlicko – Česká Třebová
    pořádá v Ekocentru Podorlicko v České Třebové
    VÝSTAVU KAKTUSŮ, NETŘESKŮ A BYLINEK  spojenou s prodejem
    středa 28.6. - sobota 1. 7. 2017 od 8.00 do 17.00
    Během výstavy bude zajištěn odborný výklad a také poradenství pro začínající i pokročilé pěstitele.
    Vstupné: dospělí 20Kč, děti od pěti let 10Kč
     
    Do areálu bývalé Vitky v Brněnci se vrací těžká technika  
    Pardubický kraj zde nechává zpracovávat analýzu rizik této staré ekologické zátěže, jelikož lze očekávat znečištění půdy s možným vlivem na podzemní vody. Na základě výsledků bude plánován další postup sanace areálu, který dále chátrá.
    „Dlouhodobě se snažíme odstraňovat ekologické zátěže, i když nejsme jejich původcem nebo vlastníkem objektů či areálů. Považujeme za nutné, aby bylo znečištění odstraněno, a proto se snažíme nejen v případě Vitky udělat vše, co je v našich možnostech. Uspěli jsme s projektem v rámci Operačního programu Životní prostředí, a tak na studii, za 900 tisíc korun můžeme získat dotaci z evropských fondů ve výši až 85 procent,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Analýza ukáže zda, a do jaké míry je areál zasažený, což je základní předpoklad pro další postup, kterým by mělo být navržení několika variant sanace. Výsledky zkoumání bychom měli znát do konce tohoto roku,“ dodal hejtman.
    Kraj již v minulosti do areálu investoval necelý milion korun, když nechal koncem roku 2015 odstranit nebezpečné odpady, které se nacházely ve volně přístupném areálu. „Na základě Vitky Brněnec byl vytvořen dotační program Ministerstva životního prostředí, který umožňuje likvidaci obdobných ekologických zátěží,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a venkova Václav Kroutil.

    Víte co je Letokroužek ?

    Dopoledne v lesní školce, to je Letokroužek - klubík pro děti od 1,5 do 4 let a jejich rodiče. Program vedený průvodci-pedagogy je zaměřený na rozvoj jemné a hrubé motoriky, nese prvky Montessori pedagogiky a volné hry. Součástí jsou hrací koutky pro děti.
    Každý pátek v červnu, od 9 do 11 hodin v zázemí naší lesní školky. Dejte nám prosím vědět, že se k nám chystáte. V lese je chladněji, mikina v batůžku se může hodit. Při nepřízni počasí pláštěnky a holinky s sebou.  Těšíme se na Vás.

    Více informací na www.letokruh-klub.cz nebo na tel 775 931 488.

    Letní prázdninová příměstská školička 

    Sláva, hurá, léto volá. Máte plán pro vaše děti na léto? Je vaše mateřská školka o prázdninách zavřená? Připravili jsme pro vás letní příměstskou školičku - příměstský tábor v přírodě.
    Staneme se průzkumníky a vydáme se po stopách zvířátek, jako obratní indiáni projdeme šamanskou stezkou a odhalíme dávno zapomenutý poklad, navštívíme polární kruh, ucítíme vůni daleké Indie. Společně s Rákosníčkem poodhalíme krásy vodní hladiny a Šípková Růženka nás provede pohádkovým lesem až do voňavé říše bylinek. Zapojíme všechny smysly, pomocí experimentů a pokusů objevíme jednoduché zákonitosti. Navštívíme koně, seznámíme se s canisterapeutickým psem. Naučíme se batikovat tričko, vyrábět svíčky, zacházet s hrnčířskou hlínou, vlastnoručně  vytvoříme recyklovaný papír. Budeme si hrát a dovádět, vyrábět, malovat, vařit, zpívat, pracovat se dřevem… Zkrátka prožijeme léto všemi smysly.
    Vhodné pro děti od 2,5 do 7 let a sourozence z 1. třídy. Cena za den je 265 Kč (bez jídla). Od pondělí do pátku, od 7:30 do 16:00 hodin.Více informací na www.letokruh-klub.cz nebo na tel 775 931 488.