Českotřebovský deník 171/2017 (20/6)
JAZZROCK FEST 2017

Již poosmé proběhne v sobotu 22/7 na fotbalovém stadionu Pod Jelenicí v České Třebové open air hudební festival JazzRock fest, který i letos vsadil na žánrově vyhraněnou dramaturgii a silné tahouny.
„U JazzRocku platí, že program vzniká rok dopředu. Proto jsme mohli jména letošních vystupujících oznámit už na minulém ročníku, stejně jako to máme v plánu udělat letos,“ říká k programu Josef Kopecký, ředitel Kulturního centra, které se loni pořádání této akce ujalo. Patronkou a moderátorkou festivalu je i letos Jana Koubková, česká jazzová legenda, která stála u JazzRock festu od jeho počátků. Ona a její kvartet celý program také v 16 hodin zahájí. Do areálu se bude vpouštět ale již od 15.00 hod. Dalšími vystupujícími v průběhu odpoledne a večera budou: českotřebovská kapela Citizen37, jazzová formace The Daniels nebo v Česku již velmi dobře zapsaní maďarští Special Providence. Hlavními lákadly jsou jistě David Kraus se svou kapelou a Dan Bárta s J.A.R.
Vstupné na JazzRock je i letos velmi vstřícné, dospělí zaplatí za lístek 350,- Kč, studenti a senioři 200,- Kč a ti, kdo mají abonmá na Jazz and Blues on the Rails (podzim 2016 či jaro 2017) dokonce pouze 175,- Kč.
Lístky je možno zakoupit online na stránkách www.kcct.cz. (Fotografie z loňského ročníku akce)
 
Zdravíme všechny zájemce o amatérské výtvarné umění, přijďte mezi nás!
Bavíme se malbou a kresbou různými médii, jako je pastel, akryl nebo olej. Každoročně vystavujeme svá díla, letos to bylo na téma okna a stromy.
Ateliér máme na gymnáziu, scházíme se v pondělí od 17 hod. Pokud máte zájem volejte na tel.: 602153790, nebo pište na email: alice.formankova@post.cz, jsme i na Facebooku! 
Vaše výtvarná skupina Maxmilián
 
Nový název ulice k areálu CFS Česká Třebová

Na doporučení rady města zastupitelé na jednání 19.6.2016 souhlasili s názvem nové ulice "Průmyslová". Na této ulici je jediný objekt s číslem popisným a to nově dokončená hala společnosti CFS, která dosud používala jako svou adresu Praha, Rašínovo nábřeží, kde  měl kanceláře ještě také její předchůdce, společnost Wakestone Development. Nová komunikace byla vybudována v roce 2016 a byla na ni využita i dotace z Pardubického kraje.  Dostaneme se k ní ze silnice tunely - Semanín. Komunikace bude v budoucnu dále prodloužena až na náměstí 17. listopadu do Borku.
Den otevřených vrátek v Lesní školce Letokruh u Přívratu

Lesní školka? Co prosím? To jsou děti celý den venku? Co tam dělají? Nerostou jen jako dříví v lese?
Slyšeli jste už o alternativním způsobu předškolního vzdělávání - o lesní školce? Dovedete si představit, jak to v takové školce vypadá, co tam děti dělají, kde a s čím si hrají, kde odpočívají, kdo se o ně stará?
Ve čtvrtek 22.6 2017 od 14:30 do 16:00 hodin se můžete přijít podívat do naší lesní školky a získat odpovědi na všechny své otázky. Máme otevřeno ;-) Více informací na www.letokruh-klub.cz nebo na tel 775 931 488.

 
V Dolní Moravě se připravují úpravy silnic

Stále se zvyšující zájem turistů o středisko na Dolní Moravě způsobuje velké dopravní komplikace. Pardubický kraj proto plánuje ve dvou etapách zajistit zokruhování silnice III/31227, čímž se uleví přetíženým jednosměrným silnicím, na kterých vznikají nezřídka komplikace. Investor navíc plánuje vybudovat nedaleko Hotelu Vista velkokapacitní parkovací dům. Zahájení první etapy rekonstrukce plánuje kraj na rok 2018. Připravuje však také další opatření, která povedou ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu.
„V současné době je silnice vedoucí od spodního parkoviště U Slona jednosměrná. Naším cílem je její rozšíření na požadované parametry obousměrné komunikace. Součástí bude na většině úseku také chodník pro pěší, který zde v současné době chybí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Druhá etapa, jejíž zahájení plánujeme na rok 2019, zahrnuje rozšíření a další nezbytné úpravy silnice v úseku od Hotelu Vista kolem stanice Horské služby, lanového parku a dále směrem k parkovišti a konečné autobusu,“ sdělil hejtman s tím, že v současné je zpracovávána projektová dokumentace na celý projekt. „Chceme obci maximálně pomoci a toto je jedna z možností. Musíme si uvědomit, že v letních měsících navštíví středisko i přes sedm tisíc návštěvníků za den a stávající infrastruktura na to není připravena,“ dodal hejtman Netolický.
Kraj také připravuje instalaci bezpečnostních prvků a dopravního značení s cílem zlepšit bezpečnost chodců a dalších návštěvníků střediska. Celkově je na zpracování projektu a zajištění bezpečnostních prvků vyčleněno v rozpočtu kraje pět milionů korun.
Novým krajským předsedou TOP 09  Michal Pilař

Novým krajským předsedou TOP 09 byl o víkendu zvolen Michal Pilař (31) z pardubické organizace. Místopředsedy se stali poslanec a dosavadní úřadující předseda Jiří Skalický, starosta Červené Vody Petr Mareš a podnikatel Vít Steklý ze Slatiňan.
V nové funkci chce Michal Pilař ještě více stmelit stranu a přiblížit ji veřejnosti. Jeho prioritou je stabilizace členské základny a úspěšná kampaň na podzimní volby. „Chci, aby se naši členové více potkávali na neformálních akcích, aby se znali, spolupracovali a byli více zapojeni do politické práce,” uvedl Michal Pilař, který také už společně s volebním štábem pracuje na volební kampani. „Vážím si silného mandátu, který mi propůjčili delegáti sněmu. Věřím, že s podporou nového výboru a našich kvalitních regionálních organizací společně dovedeme TOP 09 k úspěchu v následujících volbách a podaří se nám oslovit nové členy i podporovatele,“ dodal nový krajský předseda.
Michal Pilař je aktivní v politice už od roku 2011. „Překvapilo mě, jak se za tu dobu výrazně zhoršila politická kultura v zemi. Musíme napravit reputaci politických stran a probudit zájem lidí o politiku. Škodíme jen sami sobě, když necháme o své budoucnosti rozhodovat jiné - ve městě, v kraji i na celostátní úrovni,“ řekl také krajský předseda TOP 09 Michal Pilař.
Český svaz ochránců přírody Podorlicko – Česká Třebová
pořádá v Ekocentru Podorlicko v České Třebové
VÝSTAVU KAKTUSŮ, NETŘESKŮ A BYLINEK  spojenou s prodejem
středa 28.6. - sobota 1. 7. 2017 od 8.00 do 17.00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad a také poradenství pro začínající i pokročilé pěstitele.
Vstupné: dospělí 20Kč, děti od pěti let 10Kč
 
Modernizace varovných systémů na Poličsku

na posledním jednání se zástupci obcí v okolí Poličských strojíren přislíbil hejtman Martin Netolický příspěvek z krajského rozpočtu na modernizaci varovných systémů v obcích. Prvním krokem byl monitoring stávajícího stavu, následovat budou další jednání za přítomnosti hasičů, s jejichž operačním střediskem by byl systém automaticky propojen. Cílem opatření je zlepšit informovanost obyvatel při mimořádných událostech.
„Oslovili jsme starosty obcí v okolí areálu, abychom měli detailní přehled o stávajícím varovném systému. Nadále chceme, aby sirény či obecní rozhlas fungovaly automaticky na základě zpráv od hasičů. Ti starostům doporučili, jakým způsobem by měl být stávající systém té či oné obce upraven tak, aby splňoval nároky na bezproblémovou funkčnost a připojení do Jednotného systému varování a vyrozumění, uvedl hejtman Martin Netolický. „Dle prvních informací očekáváme finanční nákladnost okolo 100 tisíc korun na jednu obec. Z tohoto důvodu uvolníme finanční prostředky na spolufinancování úprav,“ sdělil Netolický.
 
V Pardubicích bojují o Červeňák

Nejde o náš "Červeňák českotřebovský", tedy dům čp. 1400, ale o získání  cenného území s tímto názvem, rozprostírající se kolem řeky Chrudimky, které sloužilo jako vojenské cvičiště. Iniciativa Přírodní park Červeňák svým memorandem Červeňák městu vyzývá pardubické politiky  k tomu, aby spolu s občany co nejaktivněji podporovali snahy o získání cenného území “Červeňák”,do majetku města. V tomto historicky i přírodně cenném území by následně měl vzniknout přírodní park, který by mohli obyvatelé města využívat k trávení volného času, včetně naučných stezek či cyklostezek. Protože hrozí, že by pozemky v dražbě získal soukromý investor s cílem území zastavět, je nezbytné postupovat v této věci bez zbytečného odkladu. Proto Iniciativa vyzývá k jednotnému postupu politiků i nepolitických občanských uskupení při podpoře podané žádosti o bezúplatný převod na město, a to i přes rozdílné názory na řešení dopravních komunikací přes toto území.