Českotřebovský deník 174/2017 (23/6)
Úmrtí 

Josef Dobiáš  nar. 1927  Česká Třebová
Milan Šmolka nar. 1988 Česká Třebová
Hana Párová  nar. 1951 Rybník
Věra Kolářová - Voleská   nar. 1926 Němčice 132
Ladislav Klíma   nar. 1941  Česká Třebová
Julie Mrštná nar. 1955 Česká Třebová Semanínská 1976
Ludmila Krejčová nar.  1920 Česká Třebová
Metoděj Obruča   nar. 1925 Česká Třebová Trávník 1999
Václav Kulhánek  nar.  1946  Česká Třebová Trávník 2013
Libuše Suchánková  nar.1928 Česká Třebová, Nové nám.1752
Ladislav Šich nar.  1963  Česká Třebová Hřbitovní 850
Eva Soldánová  nar.  1936  Česká Třebová Riegrova 1792
Mgr. Jan Šebela nar. 1940 Česká Třebová Křib  1813
Čest jejich památce !
 
Pozvánka na výstavu skupiny Maxmilián
do městské knihovny

Výstava OK-NA STROMY představuje díla výtvarné skupiny MAXMILIÁN na téma stromy a okna. Tyto práce jsou výsledkem jejich snažení během uplynulého školního roku 2016/2017.
Českotřebovské výtvarnice se prezentují výstavou inspirovanou tématy, která si vybrala, a odráží tak fantazii a pohled na svět prostřednictvím jejich prací. Expozice dává nahlédnout na vybraná díla současných členek, které se pravidelně schází a společně tvoří. Na všech 14 obrazů byla použita technika pastel, která je kromě akrylové malby a kresby autorkám nejbližší.

Svíčky za padlé
Československá obec legionářská organizuje při příležitosti vzpomínkových akcí ke 100. výročí bitvy u Zborova akci "Svíčky za padlé" a vyzývá všechny občany vlasteneckého smýšlení, aby 2.července 2017 v 18 hodin zapálili u pomníků padlých nejen z l.světové války svíčky. Připomeneme si nejen toto významné výročí,ale uctíme i památku hrdinů z česko-slovenské střelecké brigády, kteří položili svoje životy nejen za zrod Republiky československé, ale i za naši samostatnost a svobodu. Zpracováno dle materiálů ČSOL.
 
Lávka přes nádraží lepší než podchod

Na českotřebovské radnici se konaly již dvě porady vedení města s projektanty společnosti SUDOP Praha , ze kterých vyplývá, že práce na projektové přípravě modernizace českotřebovského železničního uzlu pokračují podle schváleného harmonogramu bez zpoždění a termín zahájení praví v druhé polovině roku 2019 není ohrožen. Po dořešení problémů s výškou protihlukových bariér v centrální části města budou připraveny vizualizace a na  veřejném shromáždění budou odborníci odpovídat i na dotazy občanů. Modernizace uzlu se totiž nejméně po dobu 2 - 3 roků 2020 - 2022 dotkne velké části města a omezí dopravu.
Důležité je, že řešení přechodu nádraží ve stále důležitějším směru do Borku a průmyslové zóny bude opuštěn dosavadní návrh na vybudování nového podchodu a připravuje se řešení pomocí zakryté lávky, která bude opatřena na obou koncích schodištěm i výtahy. Pokud by se i nadále prosazoval nový podchod, znamenalo by to zrušení současného a postupné budování nového podchodu po částech. A tak by se mohlo stát, že bychom i 4 roky neměli možnost přechodu přes nádraží, které by se muselo obcházet až kolem Národního domu. (Podchod od Padevětu k CZ LOKO bude v té době také v přestavbě). Varianta lávka  umožní používat stávající podchod tak dlouho, pokud nebude za něho postavena a zkolaudována náhrada. Lávka bude také lacinější a doba stavby a montáže kratší, nenaruší dopravu na hlavním koridoru tolik jako budování podchodu. Stávající podchod bude opraveny a využit pro inženýrské sítě. Výstavbou lávky získá nádraží opět jakousi dominantu, kterou mělo v době existence Herzánova mostu v letech 1925 - 1960. (Obrázek znázorňuje variantu lávky ze studie připravené již v roce 2008)
 
Prodám garáž V Lukách s možností používat rampu. Telefon 728 515 217

 
Z maminčina archivu

Rád se probírám písemnostmi po mé mamince,která dávala své vzpomínky na papír až ve svých devadesáti letech. Jsou psány již trochu roztřesenou rukou, ale bez gramatických chyb. Na jednom malém papírku, který málem unikl pozornosti, je napsána modlitba před vyučováním. Jde o dobu, kdy byl císařem pánem František Josef I. (Mamínka navštěvovala jednotřídku v Horní Čermné v letech 1912 - 1918)  "Prosíme Tě, svatý mocný Pane, Otče plný lásky, dobroty, vůlí tvou se všechno dobré stane,ujímej se naší slaboty, bychom konajíce povinnosti prospívali moudrosti a ctnosti.  Amen. Oldřich Gregar
 
Zajímavost z Žamberka

Zastupitelstvo města Žamberk při svém řádném červnovém zasedání neschválilo program schůze a tak se schůze nekonala. Důležitým bodem programu bylo schválení hospodaření města za rok 2016, které je třeba schválit do konce června. proto se zastupitelé musí sejít ještě jednou 27/6. Snad jim to vyjde....
Návštěva z Agrate Brianza

Ve dnech 22. – 25. 6. 2017 v našem městě pobývají italští basketbalisté z našeho partnerského města Agrate Brianza. Sehrají zde dvě přátelská utkání. Dále je pro ně připraven „orientační“  běh po památkách v okolí našeho města a samozřejmě budou přítomni na náměstí na programu Týdne sportu. Na sobotu je již tradičně naplánována návštěva Prahy. Zástupci České Třebové pojedou do Agrate Brianza na konci září, kdy se zde již tradičně konají dny země, výstavy s houbařskou tématikou, fotografická výstava apod. V letošním roce nás bude reprezentovat oddíl basketu a orchestr pod vedením Mgr. Milana Špičáka.
Smutná zpráva

Ve věku 28 let nás navždy opustil náš bývalý spoluhráč hokejbalového týmu Milan Šmolka zvaný „Ozzy“ ve věku 28 let.
Patřil do úspěšné generace dorostenců kolem trenéra Šilara a spoluhráčů Hrůši, Valise, Brouly a dalších, kteří v sezoně 2004 – 2005 vybojovali titul regionálního  přeborníka mladšího dorostu. Jménem hokejbalového oddílu TJ Lokomotiva Česká Třebová si dovolujeme vyjádřit svou nejhlubší soustrast celé jeho rodině. Nikdy na Tebe nezapomeneme. Poslední rozloučení s Michalem proběhlo 30. května 2017v České Třebové. Čest jeho památce …
Baráž o 1.hokejbalovou ligu se hrála v České Třebové ve dnech 16. - 18. června 
Lokomotivě unikl úspěch až v samostatných nájezdech posledního zápasu. Bude hrát 2. ligu

Poř.
 
Název týmu
Z
V
VP
R
P
Skóre
B
1.   HC ŠD Písek 2 1 1 0 0 8:4 5
2.   Č. Třebová 2 1 0 1 0 8:4 4
3.   Rangers Opočno 2 0 0 0 2 3:11 0
Písek - Loko Č. Třebová 3 - 2 ss
Třetiny: (1:0,1:0,0:2 - 1:0) Střely: 18:32 Vyloučení: 4:1 Využití: 1:0 Oslabení: 0:0
 
Rangers Opočno - HC Písek  2 - 5
Třetiny: (1:0,0:1,1:4) Střely: 15:33 Vyloučení: 2:2 Využití: 0:0 Oslabení: 0:0
 
Česká Třebová - Opočno 6 - 1
Třetiny: (0:0,3:1,3:0) Střely: 36:35 Vyloučení: 3:3 Využití: 0:1 Oslabení: 0:0
 
Slavnostní vyřazení nových absolventů Fotbalové akademie Pardubického kraje

V sále Jana Kašpara se v pátek dopoledne uskutečnilo slavnostní vyřazení žáků devátých tříd, kteří jsou prvními absolventy nově vzniklé fotbalové akademie Pardubického kraje. Prvním 15 žákům Základní školy v Ohrazenicích poděkoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický společně s náměstkem primátora města Pardubic Jakubem Rychteckým a zástupci akademie.
„Naše krajská akademie patří mezi nejlépe hodnocené, z čehož máme samozřejmě velkou radost. Do budoucna chceme zajistit napojení absolventů na pardubický druholigový klub tak, aby mohli ve své kariéře pokračovat a nadále se zlepšovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jedná se o největší talenty z celého regionu, ale jen talent samozřejmě nestačí. Kvalitní realizační tým, který je k dispozici, dohlíží nejen na fotbalový růst, ale také na nezbytné studijní výsledky. I potenciální profesionální sportovec by měl mít zajištěné kvalitní vzdělání, jelikož kariéra netrvá věčně a je nutné se připravit i na běžný život po jejím skončení,“ sdělil Netolický a popřál prvním 15 absolventům hodně štěstí do dalšího studia. Řada z nich v Pardubicích zůstává a od nového školního roku nastoupí na Sportovní gymnázium Pardubice.
Regionální fotbalová akademie Pardubického kraje vznikla na počátku školního roku 2016/2017 za podpory Pardubického kraje, města Pardubice a Fotbalové asociace České republiky. Pro rok 2016 vyčlenil Pardubický kraj na fungování akademie částku 500 tisíc korun. Pro rok 2017 a další roky je připravena částka 1,5 milionu korun.
 
Miroslav Kalousek podpořil svou návštěvou TOP09 v Pardubickém kraji

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a krajský volební lídr kandidátky do Poslanecké sněmovny Jiří Skalický během expedice nEUhneme v Pardubickém kraji představili volební program strany. Význam malých a středních firem pro zaměstnanost v regionu, role odvětví s vysokou přidanou hodnotou a nenahraditelné poslání dobročinnosti byly tématy čtvrteční cesty politiků TOP 09 po různých místech kraje i večerní debaty s občany. Ve Vysokém Mýtě politici zhodnotili velmi špatnou dopravní situaci na silnici I/35 a u oběda diskutovali s významnými podnikateli a osobnostmi města. Nechyběl mezi nimi třeba Vlastimil Stratílek, vnuk legendárního zakladatele továrny na výrobu hasičských stříkaček.
Ing. Jiří Vitík, předseda správní rady Lázní Bohdaneč, představil členům expedice provoz lázní a vysvětlil jejich místo v systému zdravotní péče. „Jsou to v pravém slova smyslu léčebné lázně s velkým podílem zaměstnaných zdravotníků. Je vidět, že se zde skutečně léčí a finanční prostředky ze zdravotního pojištění jsou vynakládány efektivně. My totiž nepodporujeme, aby se z lázní dělala jen rekreace,“ zdůraznil primář Pardubické nemocnice a lídr krajské volební listiny TOP 09 Jiří Skalický.
Expedici politici zakončili v příjemném prostředí Galerie Café v Pardubicích, kde u piva s občany debatovali několik hodin.
„Každé z těchto setkání bylo logickou reflexi té či oné kapitoly našeho volebního programu. Náš společný závazek se dá zobecnit jednou větou: tvůrčí schopnosti lidí se nesmí omezovat a dusit, naopak se musí uvolnit a podpořit. A od toho neuhneme,“ shrnul předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.