Českotřebovský deník 179/2017(29/6)
Ještě k problematice černého kouře z městského krematoria 

Pod konzultaci na orlickoústeckém pracovišti Krajské hygienické stanice je zřejmé, že posuzování závad emisních zdrojů je plně v kompetenci České inspekce životního prostředí, jejíž nejbližší inspektorát je v Hradci Králové. Všem sousedům, kteří jsou v případě  znečištění ovzduší "na ráně" je třeba přát hodně vytrvalosti, nespokojit se pokrčením ramen a nějakou vyšší mocí. Zařízení má fungovat bezchybně a  situace takové, jak byly zdokumentovány nesmí prostě nastat. Bylo by ke cti našich představitelů města, aby se svých občanů zastali, zvlášť když např. místostarostka Jaromíra Žáčková je v přímém sousedství v této problematické lokalitě. S Českou inspekcí životní prostředí  mají pracovníky hygienické stanice dobré zkušenosti.  Je třeba vycházet z toho, že emise škodlivin jsou poměrně  snadno měřitelné a tedy i lépe posuzovatelné, než např. hluková, měření, která jsou zase v kompetenci krajské hygienické stanice.  
 
Přijetí hokejbalistů  vedením města

Dne 28. června 2017 se starosta města pan Jaroslav Zedník a místostarostové paní Ing.Jaromíra Žáčková a pan Dobromil Keprt setkali se zástupci Hokejbalového klubu Česká Třebová, aby osobně poblahopřáli vítězkám hokejbalového mistrovství světa.Za mistryně se setkání mohla zúčastnit pouze Petra Kvasničková, která přišla v doprovodu maminky své spoluhráčky Lindy Hyksové, mimochodem aktivní hokejbalové hráčky, jednoho z trenérů mistrovského týmu pana Michala Broulíka a manažera českotřebovského hokejbalového klubu pana Jaroslava Badzika. Setkání se neslo v příjemné atmosféře. Vedení města mělo možnost prohlédnout si zlaté medaile, které děvčata na MS 2017 získala, stejně jako i vítězné dresy. Dozvěděli se též mnoho zajímavého ze zákulisí šampionátu. V závěru setkání starosta města předal sportovkyním drobné dárky a spolu s místostarosty jim popřál mnoho úspěchů jak v jejich sportovní kariéře, tak v osobním životě.  (www.ceska-trebova.cz)
Vybraní studenti a učitelé gymnázíí z Pardubického kraje na exkurzi na Zaparkatské Ukrajině

V závěru školního roku Pardubický kraj uspořádal zajímavou akci pro středoškoláky - vybrané studenty gymnázií na Zakarpatské Ukrajině, se kterou Pardubický kraj již několik let úzce spolupracuje.  zatímco předchozí akce pomáhaly žákům tamních škol a školek,  z této exkurze zase na oplátku měli prospěch čeští studenti a učitelé, mohli vidět část předválečného Československa  na vlastní oči. Mimo hejtmana Martina Netolického  byl v delegaci kraje také senátor Radko Martínek. Na snímcích najdeme i Českotřebováky. Fotografie Jakub Fater.
 

Radní schválili nové zadání staveb centrálních příjmů

Centrální urgentní příjmy v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici byly tématem jednání radních Pardubického kraje. Ti se z důvodu optimalizace nákladů a budoucího využití rozhodli zrušit původní investiční záměry a nechali zpracovat nové zadání staveb.
V případě nemocnice v Ústí nad Orlicí radní na jaře minulého roku odsouhlasili projekt pro výstavbu pavilonu centrálního příjmu pro spádovou oblast 200 tisíc obyvatel a uskutečnilo se také zadávací řízení na zpracovatele projektové dokumentace. „Ačkoli jsme již uzavřeli smlouvu, zhotovitel kvůli upřesňování rozsahu stavby na projektové dokumentaci prozatím nezačal pracovat,“ informoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek a dodal, že z důvodu vysokých nákladů radní nakonec přehodnotili i rozsah celé stavby.
Původní projekt počítal s náklady ve výši 390 milionů korun bez vybavení lékařskou technologií a novým přístrojovým vybavením. V novém zadání, které vychází z aktualizovaných požadavků a doporučení odborníků nemocnice, celkové náklady stavby bez přístrojového vybavení činí 340 milionů,“ uvedl radní zodpovědný za oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. Nová budova centrálního urgentního příjmu bude určená pro spádovou oblast Orlickoústecka, Litomyšlska a Svitavska v rámci specializované a superspecializované péče. „Objekt bude umístěn v blízkosti stávající budovy chirurgických oborů a operačních sálů. Přístup k těmto provozům bude z nového centrálního příjmu bezbariérový,“ dodal radní Ladislav Valtr s tím, že kraj předpokládá, že hotovo by mohlo být ke konci roku 2020.
  Centrální příjem UO původní řešení
Osm podlaží včetně heliportu
O něco později, tedy v druhé polovině roku 2022 by měl být hotový projekt výstavby pavilonu centrálního urgentního příjmu s centralizací akutních provozů v Pardubické nemocnici. Podle zpracované studie měl kraj za tento pavilon zaplatit více než 1,4 miliardy korun. „V aktualizovaném zadání nyní předpokládáme, že pavilon bude bez přístrojového vybavení stát 1,2 miliardy. Nový investiční záměr ten původní obsahově překonává a řeší i realizaci stavby,“ řekl radní Valtr.
Budova centrálního příjmu bude sloužit asi 260 tisícům obyvatel v okresech Pardubice a Chrudim pro základní a specializovanou péče a více než půl milionu obyvatel pro superspecializovanou péči,“ řekl Roman Línek. Nový pavilon by měl mít celkem osm podlaží včetně heliportu.
Orlickoústecká ani Pardubická nemocnice zatím centralizovaný příjem nemají. „Jen v Pardubicích máme 11 samostatných příjmových míst, což je pro pacienta nepřehledné a nepohodlné. Zbytečné komplikace, a tím i ztráty často životně důležitého času převozu pacientů, působí tento stav i Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje,“ vysvětlil již dříve radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr a dodal, že z toho důvodu jsou tyto projekty nyní hlavními investičními záměry v krajském zdravotnictví. Investiční aktivity se však podle něj nezastaví ani v ostatních krajských nemocnicích.

Třetí ročník turnaje Rieter Open v Ústí nad Orlicí začne 2. července


Příznivci tenisu uvidí v Ústí nad Orlicí (2. – 8. července) a v Pardubicích (8. – 15. července) dva mezinárodní tenisové turnaje mužů série Rieter Open. Turnaje patří do kategorie Futures, organizátoři je ve středu 28. června představili novinářům na tiskové konferenci v Pardubicích. Titulárním sponzorem obou turnajů je společnost Rieter CZ Ústí nad Orlicí, která se zabývá vývojem a výrobou textilních strojů a je součástí švýcarského koncernu Rieter se sídlem ve Winterthuru.
„Nepochybuji o tom, že oba turnaje budou úspěšné po organizační i sportovní stránce. Naše firma podporuje několik subjektů a akcí v sociální, kulturní a sportovní oblasti. Ve sportu jsme před dvěma desetiletími vsadili na tenis. V Ústí nad Orlicí jsme stáli u zrodu a dlouhých osmnáct let podporovali Rieter Cup, který se hrál jako mistrovství České republiky mužů a žen. Nyní za sebou máme dva mezinárodní turnaje mužů, které se hrály v Ústí nad Orlicí a v Pardubicích,“ připomenul na tiskové konferenci generální ředitel společnosti Rieter CZ Jan Lustyk.
V Ústí nad Orlicí se bude hrát o 15 000 dolarů, ale také o krásné broušené poháry, které věnovali Jan Lustyk, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starosta města Petr Hájek.
„Jedničkou v pavouku je český tenista Marek Jaloviec (ATP 274). Dvaadvacetiletý hráč vyhrál vloni pět turnajů Futures, jeho trenérem je bývalý daviscupový reprezentant Jan Hájek,“ připomenul organizátor a ředitel orlickoústeckého turnaje Vladimír Vaněk, podle něhož půjde u Orlice o souboj generací. „Přihlášeno je několik mladých talentovaných tenistů, například Češi Vít Kopřiva (ATP 452) a Dominik Kellovský (ATP 639) , Rakušan Thomas Statzberger (ATP 649), Němec Peter Heller(ATP 654) nebo Slovák Patrik Nema (ATP 680). Těm budou jistě chtít zkřížit plány dva zkušení čeští hráči, pětatřicetiletý Jan Mertl (330. ATP) a o tři roky starší Jan Hernych (839. ATP),“ sdělil Vladimír Vaněk.
Ten nakonec oželel chystaný start vycházející tenisové hvězdy z Austrálie. „Byli jsme rozhodnuti udělit volnou kartu do hlavní soutěže Alexeji Popyrinovi, který před několika málo týdny vyhrál juniorskou soutěž na Roland Garros. Jeho manažer nejprve za volnou kartu poděkoval, za pár dnů se omluvil s odůvodněním, že jeho svěřenec bude startovat na jiném turnaji.“ Loňské prvenství nebude v Ústí nad Orlicí obhajovat Bělorus Uladzimir Ignatik. „V žebříčku ATP se posunul na 140. místo, v současnost hraje turnaje vyšší kategorie.“
Na Rieter Open Pardubice se bude hrát o 25 000 dolarů, v turnajovém pavouku je řada tenistů, kteří by se měli prosadit v příštích letech. „Určitě o nich v budoucnu uslyšíme, vesměs jde o hráče do třiadvaceti let,“ zdůraznil manažer pardubického turnaje David Novák. „Jedničkou je Čech Petr Michněv (ATP 238), k favoritům budou patřit Uzbek Sanjar Fayziev (ATP 262), český tenista Marek Jaloviec (ATP 274), Jan Mertl s Michalem Konečným (ATP 357), nechybí ani loňský finalista, Němec Petr Torebko (ATP 429). Do Pardubic přijedou dva hráči, kteří ve světovém žebříčku juniorů figurovali v elitní desítce, Brazilec Fernando Romboli (ATP 449) a Němec Robin Kern (ATP 527).“ Uvidíme, zda se na kurtech pardubického LTC nepředstaví také český reprezentant Lukáš Rosol. „Jsme předběžně domluveni. Pokud nebude startovat na turnaji v Německu, přijede k nám,“ potvrzuje David Novák.
Oba turnaje minisérie Rieter Open mají zajímavý doprovodný program. Jeho součástí byla v Pardubicích beseda bývalého vynikajícího tenisty Jiřího Nováka se žáky základních škol, organizátoři chystají turnaj pro partnery turnaje a společenský večer na zámku v Pardubicích. Tradiční součástí turnaje v Ústí nad Orlicí je tenisový turnaj pro zaměstnance Rieter CZ, party pro hráče a partnery turnaje a přijetí účastníků turnaje u starosty města.

Senát ČR vyzval ministra kultury, aby zamezil dalšímu vývozu Slovanské epopeje

Senátní výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu a tělovýchovu se od února zabýval peticí „Proti zneužití a vývozu do zahraničí kulturní památky, malířského díla Alfonse Muchy, Slovanské epopeje". Tu podepsalo téměř jedenáct tisíc lidí.

Senátoři vyslechli jak autory petice, kterými jsou odborníci sdružení v Asociaci pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD), tak zástupce vlastníka, kterého reprezentoval pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) nebo ředitelku Galerie hl. m. Prahy Magdalenu Juříkovou. Postoj MKČR, které vývoz Epopeje nakonec povolilo, obhajoval náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda (KDU-ČSL).

 
"Naše obrazové důkazy o poničení jednotlivých pláten a neexistence kompletního detailního průzkumu díla byla natolik zřejmá, že hlavní restaurátor Tomáš Berger přiznal, že kompletní restaurování tolik zkoušeného díla nejenže nebylo dodnes provedeno, ale dokonce ani není plánováno! V současné době se provádí pouze lokální zaflikování nejponičenějších míst,“ říká Martin J. Kadrman, viceprezident ASORKD a dodává, že senátoři se podivili nad rozsahem odborného posudku vypracovaného malířem Michalem Tomkem pro ministerstvo kultury. Tomek 680m2 pláten prozkoumal za necelé tři hodiny. Jeho kladný posudek má rozsah necelé jedné poloviny formátu A4. Senátoři Tomka proto chtěli vyslechnout, ten však odmítl přijít.

  •