80 roků Vladimíra Novotného


Vladimír Novotný (Vlado) se narodil  2.června 1937 na Slovensku. Do České Třebové přišel ve svých 17ti letech v roce 1954 studovat průmyslovou školu a zde začala jeho fotbalová  kariéra. Nejprve jako dorostence, ale pro svůj talent se brzy dostal do mužstva dospělých, kde byl ve společnosti vynikajících fotbalistů, jako byli bratři Klaclové, Zemanové, Šustr, Jelínek, Ráb, Schenk a další a to byla pro něho ta největší fotbalová škola. Zasloužil se i o postup do divize v roce 1959 a v roce 1961 dokonce do historicky nejvyšší soutěže, která se v České Třebové hrála a to do II. ligy i když to bylo pouze na jeden rok V mistrovském zápase doma s Gottwaldem (Zlínem) byl autorem jednoho gólu. Až do roku 1970 byl platným hráčem A mužstva. Ve 27 létech si při tréninku způsobil zranění páteře, což si vyžádalo operaci a tím skončila jeho aktivní činnost. Přešel do funkce trenéra mládežnických družstev, kam přivedl oba své syny. Občas si zahrál za družstvo staré gardy.
Vlado Novotný i při studování a hraní fotbalu si v našem městě našel nevěstu Martu Klaclovou, kterou si potom vzal za manželku a společně vychovali dva syny Vladimíra a Pavla.
V každém případě je představitelem fotbalové rodiny už třetí generace a určitě mu dělá radost sledovat své vnuky. Upřímně mu přejeme především zdraví, rodinnou pohodu a spokojenost a abychom  se společně setkávali na fotbale i mimo něj.

Jiří Pásek

 
(Výše uvedené fotografie jsou z let 1959 - 62) V roce  2008 se slavilo 100 let fotbalu v České Třebové a pomocí ankety se volila nejlepší jedenáctka z posledních 25 let.  I zde se objevilo jméno "Vladimír Novotný" ovšem již z další generace.  Ten byl také v další anketě dokonce vyhodnocen za posledních 25 let,  tedy za léta 1983 - 2008

Připomeňme si: nejlepší jedenáctka České Třebové za léta 1983 - 2008 byla tato:
Hejl Jaromír - Abt, Cink, Maco, Štichauer - Sokol, Borek Rostislav, Novotný Vladimír, Kocman - Vacek, Krystl.