Česká Třebová bude v pondělí 5. června

etapovým městem  cyklorour NA KOLE DĚTEM


5. ETAPA: pondělí 5. června 2017 – Rychnov n.Kn. – Česká Třebová (109 km) Rychnov n.Kn. (8.00h Letovisko Studánka) – Rokytnice v Orl.h. (9.15h ZŠ Školní ulice) – Bartošovice v Orl.h. - Klášterec nad Orlicí (11.15h fotbalové hřiště u ZŠ Masarykova) – Pastviny (hráz) – Žamberk (12.30 Masarykovo náměstí) – Lukavice – Letohrad (13.00h Václavské náměstí) – cyklostezka údolím Tiché Orlice – Ústí n.O. (14.15h Mírové náměstí) – Litomyšl (15.45h Smetanovo náměstí) – Česká Třebová (17.00h Staré náměstí) Cyklobus (AUDIS BUS Rychnov n.Kn.): Česká Třebová (odjezd 17.30h autobus.terminál) – po trase etapy zpět do Rychnova n.Kn.

6. ETAPA: úterý 6. června 2017 – Česká Třebová – Lanškroun (15 km), příp. dále na Bruntál (117 km) Česká Třebová (8.00h Staré náměstí) – Lanškroun (9.15h Náměstí J. M. Marků) - … a dále na Štíty, Šumperk, Rýmařov a Bruntál

Veřejná cyklotour NA KOLE DĚTEM napříč celou Českou republikou, v čele pelotonu s Josefem Zimovčákem na jeho vysokém kole, zamíří letosi do České Třebové.  Cyklisty z celé republiky společně s řadou dalších známých osobností přivítá v termínu od 3. - 6. června 2017 hned několik obcí a měst regionu,  od Deštného v Orlických horách přes Rychnov nad Kněžnou až po Českou Třebovou a Lanškroun. Do společné cyklojízdy se můžete zapojit také, na část trasy, jednu etapu či si projet celý region, anebo peloton přivítat v některém z míst jeho zastávek či dojezdů!

Každoroční cyklojízda je jedinečnou akcí, které se účastní lidé z celé České republiky, do akce se zapojují také školy, děti a mládež. Cyklisté během jízdy navštíví různé kraje České republiky, zastaví se v partnerských obcích a městech a osobním příkladem předají odkaz široké veřejnosti s výzvou pomoci těm, kteří ji potřebují.  V místě zastávek čeká účastníky přivítání zástupci obcí a měst, doprovodný program i mnohá překvapení. V Deštném nebo na Novém zámku v Kostelci můžete akci propojit s Dětskými dny, v Týništi s výstavou starých velocipedů a prohlídkou Vodárenské věže, v Ústí n.O. příjezd pelotonu naopak zahájí akci Město v pohybu a další. Orlické hory v tomto ročníku navíc vyniknou nejen nejvýše položeným místem letošní cyklotour, kterým bude sedlo na Šerlichu, ale také symbolickými zvony z dílny pana mistra zvonaře z Deštného v Orlických horách, které jsou další podporou tohoto projektu. Jeden z vyrobených zvonů bude zároveň zvonem putovním, cyklotour zahájí i ukončí se závěrečným vydražením na pomoc dětem, ale zvonit bude lidem do srdcí v řadě obcí a měst celé republiky, ve všech místech zastávek a dojezdů po trase tour.  

NA KOLE DĚTEM - aneb - 5. červen bude v České Třebové slavnostní a zajímavý.  

Cyklisté přijedou do České Třebové přes Pazuchu  a Kozlovský kopec, přes dopravní terminál Jana Pernera na Staré náměstí.  V čele pelotonu by měl být spolu s naším starostou Jaroslavem Zedníkem  také populární cyklista na vysokém kole - p. Josef Zimovčák, cyklistický nadšenec a zřizovatel pořadatelského Nadačního fondu "Na kole dětem".  Zde bude již od 15:30  kulturní program na instalovaném jevišti. Na tuto akci přijedou VIP hosté, jejichž jména nebyla dosud všechna potvrzena. V rámci programu bude pořadatelům akce předán symbolický šek s výtěžkem podpory z našeho regionu pro cíl akce - podporu léčby onkologicky nemocných dětí. Město Česká Třebová obdrží na památku odlitý zvon.  Zahrají Medvědi a po dojezdu cyklistů potom skupina Poutníci Česká Třebová. Podrobnosti budou ve zvláštním článku, veřejnost se  může do cyklojízdy zapojit.  Základ pelotonu absolvuje celou cestu z Ústí nad Labem kolem ČR, nocleh je pro ně připraven v ubytovně u krytého bazénu. Další etapa pak startuje další den dopoledne z České Třebové přes Lanškroun, Štíty a Šumperk do Bruntálu. (mm)