Akce na hradech a zámcích v Královéhradeckém kraji    

 

l  6. července: státní zámek Opočno – Závěrečný koncert Letních interpretačních kurzů. Koncert účastníků kurzu v opočenské zámecké obrazárně. Mládí a radost ze hry spojená s perfektními výkony – takový byl loňský závěrečný koncert, nic nebrání tomu, abyste si z letošního odnesli stejné dojmy. Na  Letních interpretačních kurzech se sejdou mladé talenty z celé republiky. Kurzy pořádá Konzervatoř Pardubice spolu s Opočenskou besedou, s podporou města Opočna a ZUŠ Opočno. Milovníkům hudby kurzy přinesou několik koncertů. O jejich vysoké úrovni se přesvědčili návštěvníci už loni, proto jsme velmi rádi, že spolupráce s pardubickou konzervatoří pokračuje, a srdečně vás zveme na koncerty, které v rámci kurzů proběhnou. Od 19 hod. Vstupné: v předprodeji 80 Kč (IC Opočno), na místě 100 Kč. (www.zamek-opocno.cz)

l  8. července: hospitál Kuks – Dílčí koncert Hudební léto Kuks. Mezinárodní hudební festival. Termíny dílčích koncertů: 24. června (zahajovací koncert festivalu Dvůr Králové nad Labem, kostel sv. Jana Křtitele) 8. července, 22. července, 5. srpna, 19. srpna 2017 - dílčí koncerty včetně závěrečného se uskuteční v kostele Nejsvětější Trojice v hospitálu Kuks. ORGANIZUJE: KRÁLOVÉDVORSKÝ CHRÁMOVÝ SBOR z. s. se správou HOSPITÁLU KUKS (www.hospital-kuks.cz)

l  8. července: státní zámek Náchod – Rok renesanční šlechty - Koncert renesanční hudby. Koncert renesanční hudby se koná ve Velkém sále na I. zámeckém nádvoří. Začátek ve 14 hodin. Vstupné jednotné 50 Kč. (www.zamek-nachod.cz)

l  12. července: státní zámek Náchod – Prohlídky půd. Při prohlídce půd a historických krovů nad hlavními zámeckými budovami si návštěvníci prohlédnou pozdně barokní střešní konstrukci a seznámí se s historickými tesařskými pojmy jako hambalka, zazubený rošt, rybinové plátové spoje, námětkový krov apod. Prohlídky se konají každou prázdninovou středu, začátek prohlídky vždy ve 14 hodin. Jednotné vstupné 30 Kč. (www.zamek-nachod.cz)

l  14. - 15. července: státní zámek Náchod – Večerní prohlídky s Černou paní. Přijďte si vychutnat jedinečnou atmosféru zámeckých komnat po setmění. Svým honosným sídlem vás provede sám kníže Ottavio Piccolomini, který vám představí i svou manželku Marii Benignu, známou jako "Černá paní".Na závěr zazní ukázky renesanční a barokní hudby v podání žáků ZUŠ Police nad Metují. Začátek prohlídek v 21, 22 a v případě zájmu i ve 23 hodin. Nutná rezervace na tel. 491 426 201, 773 771 818, 608 181 921 nebo mailu nachod.objednavky@npu.cz. Vstupné: plné 130 Kč, snížené 90 Kč, rodinné 350 Kč. (www.zamek-nachod.cz)

l  15. července: státní zámek Opočno – Rok renesanční šlechty - Z měšťana šlechticem, z bastarda diktátorem. Přednáška Mgr. Matouše Vanči o možnostech majetkového a politického vzestupu na přelomu středověku a novověku na vybraných případech v rámci Roku renesanční šlechty. Na sklonku středověku dochází k proměně tradičních společenských forem a i před osobami neurozenými se otevírají možnosti nebývalého sociálního vzestupu. Přednáška se zaměří na několik případů měšťanů, kteří se zařadili mezi nejmocnější a nejmajetnější muže své doby (včetně Samuela Valečovského z Hrádku, majitele Opočna). Hlavní pozornost bude věnována fascinující postavě "největšího padoucha českých dějin" Mistra Jana Paška z Vratu, zprvu výřečného a schopného politika a později krutého tyrana, jenž železnou rukou ovládal města pražská a vytvořil v nich děsivou atmosféru strachu a udavačství. Anebo to všechno bylo poněkud jinak? "Nikdá s nepřítelem svým se slovy mnoho nesvař, ale když přes lávku půjde, podtrhniž mu nohy" - Jan Pašek z Vratu. Místo konání – sál Tabulnici opočenského zámku. Začátek v 18:00 hod. Vstup zdarma. (www.zamek-opocno.cz)

l  15. července: státní zámek Ratibořice - VIII. RATIBOŘICKÉ NOCTURNO. Účinkuje: Komorní smyčcový orchestr BONA NOTA. Umělecký vedoucí: Daniel Chráska.   Podmanivé kouzlo letního večera v zámeckém parku doplní líbezné melodie pozdně barokní a klasicistní hudby v dobové interpretaci. Začátek:  20.30 hodin Vstupné: Jednotné 100 Kč. Upozornění:  Vstup pouze z parkoviště.  V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční ve Vstupní hale zámku. (www.zamek-ratiborice.cz)

l  15. - 16. července: státní zámek Hrádek u Nechanic – Zámecké slavnosti. Prohlídky zámku s průvodci v dobových kostýmech v podání herců ochotnických divadel a hostů od 9 do 17 hodin. Program na nádvoří zámku: vystoupení sokolníků, dobový jarmark, občerstvení. V sobotu odpoledne hudební vystoupení a večerní divadelní představení ochotnického spolku. (www.hradekunechanic.cz)

l  19. července: státní zámek Náchod – Prohlídky půd. Při prohlídce půd a historických krovů nad hlavními zámeckými budovami si návštěvníci prohlédnou pozdně barokní střešní konstrukci a seznámí se s historickými tesařskými pojmy jako hambalka, zazubený rošt, rybinové plátové spoje, námětkový krov apod. Prohlídky se konají každou prázdninovou středu, začátek prohlídky vždy ve 14 hodin. Jednotné vstupné 30 Kč. (www.zamek-nachod.cz)

l  21. - 23. července: hospitál Kuks – Zrak nejsou jen oči. Budeme se učit dívat očima způsobem, který nám dala do vínku příroda. K tomu využijeme i krásné prostředí barokní krajiny okolí Kuksu. Základem budou cviky klasické jógy, techniky pana Borise Tichanovského včetně jeho sestav na regeneraci  páteře a kloubů. Také budeme čerpat z nových poznatků a technik. Budeme se věnovat i uvolňovací automasáži.. Cvičení bude probíhat převážně v přírodě a v bylinkové meditační zahradě, součástí bude i za příznivého počasí noční terapeutická procházka lesem do Braunova betléma s prohlídkou soch. Program je vhodný i jako prevence vad způsobených dlouhodobou prací s počítačem a uvolnění nastřádané únavy. Bylinková zahrada a příroda jsou v plné kráse a my budeme sledovat ten zázrak novým pohledem. Začátek pátek v 10 hod, kurz proběhne v hospitálu, vč. ubytování. Počet 6-12 účastníků. Cena kurzu s ubytováním a se snídaní je  2 900 Kč. Opakující sleva 300 Kč. Kurzy vede a bližší informace podá: Marie Komárková, cvičitelka jógy, makom21@seznam.cz , +420 731 561 782 WWW.KUKNAKUK.WEBNODE.CZ (www.hospital-kuks.cz)

l  22. července: hospitál Kuks – Dílčí koncert Hudební léto Kuks. Mezinárodní hudební festival. Termíny dílčích koncertů: 24. června (zahajovací koncert festivalu Dvůr Králové nad Labem, kostel sv. Jana Křtitele) 8. července, 22. července, 5. srpna, 19. srpna 2017 - dílčí koncerty včetně závěrečného se uskuteční v kostele Nejsvětější Trojice v hospitálu Kuks. ORGANIZUJE: KRÁLOVÉDVORSKÝ CHRÁMOVÝ SBOR z. s. se správou HOSPITÁLU KUKS (www.hospital-kuks.cz)

l  22. - 23. července: státní zámek Náchod – Šermířská vystoupení Manů Přemysla Otakara. Krátká komentovaná šermířská vystoupení skupiny historického šermu Manové Přemysla Otakara na I. zámeckém nádvoří u velké věže.  Začátek jednotlivých vystoupení v 10, 11, 13, 14, 15 a 16 hodin. Vstupné jednotné 20 Kč. (www.zamek-nachod.cz)

l  26. července: státní zámek Náchod – Prohlídky půd. Při prohlídce půd a historických krovů nad hlavními zámeckými budovami si návštěvníci prohlédnou pozdně barokní střešní konstrukci a seznámí se s historickými tesařskými pojmy jako hambalka, zazubený rošt, rybinové plátové spoje, námětkový krov apod. Prohlídky se konají každou prázdninovou středu, začátek prohlídky vždy ve 14 hodin. Jednotné vstupné 30 Kč. (www.zamek-nachod.cz)

l  28. - 30.  července: hospitál Kuks - "La dílna" Kuks - letní dílna latinskoamerických písní a rytmů s Martou Töpferovou. "La dílna" je dílna latinskoamerických písní a rytmů pod vedením Marty Töpferové. La dílna vznikla jako prostor pro předávání znalostí a bohatých zkušeností v oblasti latinskoamerické hudby, které Marta během svého dlouholetého působení v této komunitě nasbírala. Letní dílna umožní účastníkům hlouběji poznat latinskoamerické rytmy a styly. La dílna bude převážně zaměřena na nauku písní a základních rytmických doprovodů na ruční perkuse a tleskání. Naučíme se písně ve stylech jako je kubánský son, kolumbijské porro, venezuelské joropo, vals, chilská cueca nebo argentinská chacarera a zamba. Také se budeme věnovat rytmům na maracas (rumba koule), clave, a tleskání, kterými se typicky zpěváci doprovází. Předchozí zkušenost se zpěvem je nápomocná, ale není podmínkou. Budeme se učit převážně podle sluchu, takže není nutné umět noty. Letní La dílna se koná v barokním areálu hospitálu Kuks:
https://www.hospital-kuks.cz/cs Kapacita letní dílny je 25 osob.

            Kurzovné za letní La dílnu 28-30.7.2017 činí:
            A) 2200 kč s ubytováním přímo na hospitálu Kuks (pátek a sobota, dvoulůžkové pokoje -          ženy/muži zvlášt')

            B) 1870 kč bez ubytování
            Přihlásit se může kdokoli od 15 let. Kontakt a přihlášky:
info@martatopferova.com           PŘIHLÁŠKY KE STAŽENÍ: http://www.martatopferova.com/performances            (www.hospital-kuks.cz)

l  29. července: hospitál Kuks – Zkus poznat Kuks. V sobotu 29. července 2017 startuje přímo z nádvoří hospitálu KUKS druhý ročník turistického pochodu pro celou rodinu ZKUS POZNAT KUKS po stopách hraběte ŠPORKA malebným Podkrkonoším. Podkrkonoší se rozprostírá v podhůří Krkonoš a rozkládá se na ploše cca 700 km2 s nejvyšším vrcholem Zvičinou 671 m.n.m. Západně Podkrkonoší sousedí s Českým rájem a na jihu přechází do rovinatého Hradecka. Všechny cesty vedou na Kuks. Pojďte spolu s námi poznat velkolepý barokní komplex bývalých lázní s hospitálem a jeho okolím skrz naskrz! Víte, že v Podkrkonoší máme přehradu podobnou zámku na Loiře, safari jako v Africe a Betlém jako živý. Navíc, vše je z Kuksu kousek. Každý účastník pochodu obdrží mapu. Do vyznačených kolonek zaznamená odpovědi na jednoduché úkoly/otázky, které čekají na trase. Pro předem přihlášené účastníky pochodu je v cíli připraven diplom a pamětní medaile. Během celého dne bude probíhat na nádvoří hospitálu Kuks bohatý doprovodný program. K tanci a poslechu Vám bude hrát živá hudba, zábavná stanoviště pro děti a jiné. Občerstvit se budete moci v gastrozóně U Vlka, grilovanou kejtičkou, pivečkem, tradičními trdelníky a jinými lahůdkami. (www.hospital-kuks.cz)

l  29. července: hospitál Kuks – Zkus noční Kuks. Všechny cesty vedou na Kuks. Rozběhněte se s námi v sobotu 29. července 2017 do druhého ročníku běžecké akce ZKUS noční KUKS. Proběhněte za svitu čelovky velkolepým barokním komplexem bývalých lázní s hospitálem a jeho okolím. Na trase 10km vás zavedeme z Kuksu do Braunova Betléma a přes Křížovou cestu 21. století zase zpět. Na trase 5km seběhnete z hospitálu k nočnímu Labi, minete Šporkův mlýn a pokračujete obnovenou hraběcí alejí stávající z 222 stromů ze Stanovic zpět do Kuksu. V prostorách hospitální bylinkové zahrady startují v podvečer dětské závody. Zde můžete obdivovat pravidelný půdorys, štěrkové cestičky, pečlivě střižený zimostráz, obří obelisky a celou řadu soch. Zámecká zahrada na Loiře? Kdepak, tohle je hospitální bylinková zahrada v Kuksu. Velký křesťanský bojovník stojící uprostřed a další sochy byly do bezpečí zahrady přeneseny z Braunova betléma. Starší děti startují na trase 1,15km kolem nasvíceného hospitálu. Přijďte zažít kouzlo nočního běhu, které zaručeně dostane každého! Prostor i čas najednou získávají nový rozměr, obzor máte zúžen na dosvit čelovky a v jejím odlesku si všímáte detailů, které ve dne nevidíte, výrazně roste vnímání lidských smyslů. Zamrazí vás, jak silně najednou začnete vnímat realitu a detaily. Veškerý reálný svět se vám smrskl na dohled, rychlost, hlučnost a klipovitost dnešní doby zmizela pryč a vy si užíváte jen svých pár metrů reality v úzkém kuželu viditelného světa. V nočním Kuksu a jeho okolí si budete připadat jako objevitelé. ORGANIZUJE: RUNGORUN (www.hospital-kuks.cz)

l  29. července: státní zámek Opočno –  Rok renesanční šlechty - Noční prohlídky opočenským zámkem. Prohlídky II. návštěvnického okruhu s průvodcem s rozšířeným výkladem o vybraných renesančních exponátech v rámci Roku renesanční šlechty. Rezervace doporučena. (Nejedná se o hrané ani kostýmované prohlídky.) Od 21:15 do 24 hod. (www.zamek-opocno.cz)