Červencové akce na hradech a zámcích v Pardubickém kraji                           

l  leden – prosinec: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Živá historie. Speciální programy pro školy i veřejnost, podrobná nabídka na webových stránkách a v samostatném letáku. Upozornění: účast na těchto programech je nutné objednat předem. (www.betlem-hlinsko.cz)

l  duben – říjen: státní zámek Slatiňany - Prohlídka s žokejkou Latou. Navštivte s dětmi zámek s netradiční postavou - žokejkou Latou Brandisovou, vyslechněte si její pozoruhodný životní příběh, vyluštěte tajenku a získejte tak jeden ze sedmi klíčů k tajemné 13. komnatě. Vstupné: plné 120 Kč, snížené 90 Kč, rodinné 330 Kč. (www.zamek-slatinany.cz)

l  1. dubna – 29. října: státní hrad Litice – Stálá expozice plastik Jaroslava Šafra. Stálá výstava v rámci expozice hradu. Výstava je přistupná v návštěvní době hradu. Ačkoliv se Jaroslav Šafr věnuje především keramickým plastikám, nejvíce na něho zapůsobila osobnost akademického malíře Jaroslava Dvořáka, jednoho ze zakladatelů významné skupiny výtvarníků střední generace 12/15, kterého pokládá za svého učitele. Dvořákův vliv je patrný především ve shodném vidění barevných a tvarových souvislostí, jež můžeme sledovat v přírodě nebo také tam, kde lidské výtvory podléhají přirozeným přírodním vlivům či náhodné zkáze. Několik let studoval pod Dvořákovým vedením, během častých výletů po českém venkově průhledy do venkovských dvorků, pohledy z oken zapadlých hospod a atmosféru venkovského prostoru v různých časových a světelných proměnách. www.safrjaroslav.cz/ (www.hrad-litice.cz)

l  1. dubna – 29. října: státní zámek Litomyšl – Rok renesanční šlechty - Vyhlášení 3. ročníku fotografické soutěže pro návštěvníky o volné vstupenky na zámek a drobné dárky – pracovní téma: Všechny barvy renesance. Reprezentační zámek v Litomyšli je svou stavbou učebnicovou ukázkou italské renesance. Jeho podobu však často mění slunce, počasí nebo roční období. Zachycení těchto proměnlivých barev renesančního zámku všem fotografům a odeslání fotografií do soutěže může přinést volné rodinné vstupenky na zámek na rok 2018 a balíčky drobných cen od Národního památkového ústavu. Stačí fotografie od 1. 4. do 31. 10. 2018 odeslat na barvyrenesance@seznam.cz Podmínky soutěže budou zveřejněny na webu zámku. (www.zamek-litomysl.cz)

l  14. dubna – 2. července: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Výstava Mozaika tradic Pardubického kraje. Výstava na půdě statku z Mokré Lhoty věnovaná živým projevům lidové kultury. (www.vesely-kopec.eu)

l  14. dubna – 31. řijna: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Výstava Jsme tu pro vás. Výstava ve statku z Mokré Lhoty přibližující zákulisí SLS Vysočina. (www.vesely-kopec.eu)

l  květen – září: státní hrad Kunětická hora – Výstava Zpátky do pohádky. Máte rádi Krkonošské pohádky? Hubatou Anči, dobráckého Kubu, uťáplého hajného, sojku-žalobníčka, spravedlivého Krakonoše a všemi mastmi mazaného Trautenberka, který kudy chodí, tudy přemýšlí, jak by svého souseda zase jednou pořádně přechytračil?  Pokud ano, tak si rozhodně nenechte ujít návštěvu Kunětické hory. V interiérech hradního paláce budou vystaveny desítky kostýmů a rekvizit z řady oblíbených českých pohádek – vedle Krkonošských třeba poznáte filmy Rumplcimprcampr, Ať přiletí čáp, královno, O princezně, která ráčkovala, Královna Koloběžka I., Lotrando a Zubejda a další. Výstava Zpátky do pohádky je na pohádkovém Rumburakově hradě (v sedmdesátých letech se na Kunětické hoře natáčel seriál Arabela) k vidění od května do září. (www.hrad-kunetickahora.cz)

l  červen – září: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Veselý kopec patří dětem a jejich rodičům. Od června do září si rodiny s dětmi mohou zahrát zajímavou hru v rámci jednotlivých expozic. O vybraných sobotách a nedělích ukázky řemesel a zvláštní doprovodné programy. (www.vesely-kopec.eu)

l  24. června – 27. srpna: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Výstava fotografií. Výstava fotografií členů Fotoklubu Městského kulturního klubu Hlinečan. V domku č. p. 178. (www.betlem-hlinsko.cz)

l  1. a 6. července: státní zámek Litomyšl - Mimořádné celodenní uzavření zámku v Litomyšli. V tyto dny bude litomyšlský zámek pro návštěvníky mimořádně uzavřen. V prostorách zámku probíhají celodenní operní zkoušky a poté odpolední operní představení v rámci festivalu Smetanova Litomyšl 2017. (www.zamek-litomysl.cz)

l  2. a 7. července:  státní zámek Litomyšl – Omezení návštěvní doby zámku. V tyto dny bude státní zámek v Litomyšli pro veřejnost otevřen pouze do 15:00, poslední prohlídka začíná ve 14:00. Poté je zámek uzavřen z důvodu přípravy soukromé akce. (www.zamek-litomysl.cz)

l  1. července: státní hrad Kunětická hora – Kráska a zvíře. Podle staré francouzské pohádky vytvořil básník František Hrubín poetický text, který se stal součástí české klasické dramatické tvorby. Proslulé, téměř hororové téma je dobře známé i ze slavných filmových zpracování - a teď si ho můžete vychutnat pod širým nebem v jedinečných kulisách majestátní hradní stavby. Zchudlý Kupec utrhne růži v tajemné zahradě, která patří Zvířeti. A Zvíře si to nenechá líbit, dokonce vyhrožuje Kupci smrtí. Kdyby se však jedna z jeho dcer obětovala, zachránila by tatínkovi život. Kupcovy dcery Málinka a Gábinka jsou marnivé a závistivé, na otci jim nezáleží, jediná Kráska ho opravdu miluje, a proto bez váhání odjede do zahrady, kde se potkává se Zvířetem, netvorem s lidským hlasem. Zvíře se do Krásky zamiluje a láska v něm probouzí člověka. Postupně na sebe bere lidskou podobu, zároveň však cítí osamění a blížící se konec. A v Krásce také roste neznámý krásný cit, který sílí…Hudba: Michal Hrůza Představení pořádá a prodej vstupenek zajišťuje Východočeské divadlo Pardubice. Předprodej od 1. 2. 2017. Představení od 20:30 do 23:30. (www.hrad-kunetickahora.cz)

l  4. července – 31. srpna: státní zámek Litomyšl – Zkrácené prohlídky pro děti Letní pozastavení. Od úterý do neděle vždy v 11 a 14 hod. Vstupné: jednotné 70 Kč. (www.zamek-litomysl.cz)

l  5. července: státní hrad Kunětická hora – Kráska a zvíře. Podle staré francouzské pohádky vytvořil básník František Hrubín poetický text, který se stal součástí české klasické dramatické tvorby. Proslulé, téměř hororové téma je dobře známé i ze slavných filmových zpracování - a teď si ho můžete vychutnat pod širým nebem v jedinečných kulisách majestátní hradní stavby. Zchudlý Kupec utrhne růži v tajemné zahradě, která patří Zvířeti. A Zvíře si to nenechá líbit, dokonce vyhrožuje Kupci smrtí. Kdyby se však jedna z jeho dcer obětovala, zachránila by tatínkovi život. Kupcovy dcery Málinka a Gábinka jsou marnivé a závistivé, na otci jim nezáleží, jediná Kráska ho opravdu miluje, a proto bez váhání odjede do zahrady, kde se potkává se Zvířetem, netvorem s lidským hlasem. Zvíře se do Krásky zamiluje a láska v něm probouzí člověka. Postupně na sebe bere lidskou podobu, zároveň však cítí osamění a blížící se konec. A v Krásce také roste neznámý krásný cit, který sílí…Hudba: Michal Hrůza Představení pořádá a prodej vstupenek zajišťuje Východočeské divadlo Pardubice. Předprodej od 1. 2. 2017. Představení od 20:30 do 23:30. (www.hrad-kunetickahora.cz)

l  6. července: státní zámek Litomyšl – Smetanova Litomyšl. Závěrečný koncert. Od 16. června do 6. července 2017 bude celý zámek patřit hudbě a divadlu. Probíhá 59. ročník festivalu Smetanova Litomyšl. Celý program, vstupenky a více informací na stránkách pořadatele http://festival.smetanovalitomysl.cz/. (www.zamek-litomysl.cz)

l  9. července: státní hrad Kunětická hora – Hrad řemeslníků na Kunětické hoře. Festival tradičních řemesel. Máte jedinečnou příležitost drátovat, kovat na kovadlině, kroužit na hrnčířském kruhu, plést koše, tkát na stavu, paličkovat na herduli, malovat na hedvábí, střílet z luku a potěžkat si dravce. Můžete řezat do dřeva či zdobit perníky cukrovou polevou. Přijedou řemeslníci z celé České republiky. Bohatý program doplní stylová hudba. V ceně vstupného je prohlídka hradního paláce. Od 9:30 do 18 hod. (www.hrad-kunetickahora.cz)

l  9. července: státní zámek Slatiňany – Speciální prohlídky – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku aneb od renesance do 21. století. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, mimořádně také do anglického dvorku se zachovalými renesančními sgrafity z konce 16. století. Navštívíte chodbu u hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy s 250 let starým krovem či velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10:30, 12:30 a 14:30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. Čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)

l  15. - 16. července: státní hrad Kunětická hora – Středověké vojenské ležení. Skupina historického šermu Fortis vám na našem hradě ukáže atmosféru raného středověku z období vlády Přemysla Otakara II. a též z období Vikingů. Během celého víkendu budete mít možnost navštívit gotické stanové ležení s výstavkou kostýmů a šperků. Čeká na Vás několik šermířských a tanečních vystoupení na hradním nádvoří a u studny. Podrobnější program bude doplněn. V neděli 16. 7. navíc po 520 letech navštíví hradní palác král Vladislav Jagellonský, který vaše ratolesti může při té příležitosti pasovat na rytíře. Od 10 do 17 hod. (www.hrad-kunetickahora.cz)

l  15. - 16. července: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Veselokopecký jarmark. Prodej výrobků lidových výrobců, kulturní program. Od 9 do 17 hodin. (www.vesely-kopec.eu)

l  16. července: státní hrad Kunětická hora – Rok renesanční šlechty - Král na hradě Kunětická hora. Návštěva krále Vladislava Jagellonského u svého rádce, pana Viléma z Pernštejna, na hradě Kunětická hora v neděli 16. 7. 2017. Kostýmované výklady formou dialogu dvou historických postav spojené s ceremonií pasování návštěvníků na rytíře. Touto akcí si připomínáme skutečnou událost z 22. 7. 1497, kdy v severním křídle paláce Vladislav Jagellonský pasoval na rytíře malé Vilémovy syny Vojtěcha a Jana. Od 11 do 16:15 hod. Vstupné dle jednotlivých prohlídkových okruhů. (www.hrad-kunetickahora.cz)

l  21. - 22. července: státní hrad Kunětická hora - Festival České hrady CZ pod Kunětickou horou. Multižánrový dvoudenní hudební festival v areálu pod Kunětickou horou. Potvrzena je zatím účast Anny K, Xindla X, Tomáše Kluse a skupiny Horkýže Slíže. Sobotní návštěvníci festivalu s platným identifikačním náramkem si mohou 22. 7. od 9.30 do 17.00 prohlédnout hradní palác zdarma. Podrobné informace (vstupné, parkování, nocování atd.) najdete na www.ceskehrady.cz. (www.hrad-kunetickahora.cz)

l  23. července: státní zámek Slatiňany – Speciální prohlídky – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku aneb od renesance do 21. století. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, mimořádně také do anglického dvorku se zachovalými renesančními sgrafity z konce 16. století. Navštívíte chodbu u hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy s 250 let starým krovem či velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10:30, 12:30 a 14:30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. Čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)