PO  ZAVÁTÝCH  STOPÁCH  KVADRATURY KRUHU


LEONARDO   DA  VINCI - muž, který přeskočil více jak půl milénia       
V podtitulu publikace, která vyšla letos na jaře je napsáno, že jde  o "Letopisná  zastavení" a tvoří komentář k unikátnímu souboru devíti poměrně rozměrných obrazů (olejomaleb) Miloše Hrdličky. Obrazy tohoto souboru tvoří opravdu výzdobu téměř všech místností doma u Hrdličků a stojí opravdu za prohlédnutí, a jistě také instalaci v důstojných výstavních prostorách. Obrazy vznikly postupně v období uplynulých cca 12 let. Některé z nich byly vystaveny před lety na některém z ročníků Českotřebovských salonů  ve výstavní síni Kulturního centra.
Vraťme se k nově  vydané plnobarevné publikaci o 64 stranách, ve které je soubor obrazů prezentován.  Autorem knihy je Českotřebovák  Miloš Hrdlička. Knihu vydal svým vlastním  nákladem a věnoval ji svým spolužákům ze střední průmyslové školy strojnické v Rychnově nad Kněžnou, kde absolvoval v roce 1966. V obsahu publikace najdeme hesla: Sentence, Síla  kříže, Neuskutečněné  projekty Leonardovy, Epilog a především obsáhlou obrazovou část. Autor se stručně věnoval také životu a dílu Leonarda da Vinci, jehož je velkým celoživotním obdivovatelem. Nejlépe bude, když  o knize necháme promluvit samotného autora:
 Kde jste vzal pro téma inspiraci?
Dá se říci, že Leonardo mně provází  životem. Již v době vojny v letech 1966-68  se mi dostala do rukou kniha Leonardo da Vinci a Michelangelo Buonarotti - předválečná publikace z roku 1937 od Jaromíra Pečírky, která mě hodně oslovila. Také další publikace od  Jaromíra Pečírky  Leonardo da Vinci, z let 1975 a Život a dílo Mistra Leonarda z r.2005 (společně s Lukasey  Alfredem), dále kniha Muž z Vinci od PhDr. F.Jílka Csc a také Leonardův skicář...
Jaký byl nejstarší obraz souboru?
Obraz  "Zrada a naděje" – zůstal 7 let nedokončený. Jako první byl  dokončen v roce 2005 obraz  „Brána osudů“  (tématicky je zařazen jako pátý obraz v souboru ). Obrazy na sebe dějově nenavazují, ale vztahují se ke konkrétním událostem v životě Leonarda da Vinci  a  jsou navíc doplněny o jeho neuskutečněné vize.
Na některých obrazech jsou zakomponovány výpočty.
Obrazy jsou laděny do upravené symboliky čísel  9, 5, 3, které už následně atakují digitální podvědomí současné generace, v součinnosti s obrazovým projevem, který tuto informaci provází.
 Komentář je obsažen ve vydané publikaci.
V čem Leonardo  předběhl dobu?
Nejvíce mně zarazilo jeho technické uvažování, které  snad  jak se zdá, není přiměřené době 15. století. Zejména při podrobnějším studiu technických i stavebních výkresů  a návrhů. Po technické stránce  jsem byl často překvapen a udiven.
Publikace  popisuje  obrazový soubor, vysvětluje detaily obrazů a Leonardovy myšlenky  v návaznosti  na  neuskutečněné Leonardovy představy a vize. Publikace by nevznikla bez obrazového souboru, který si zaslouží, aby vznikla. 
A vaše další výtvarná díla ?
Není jich mnoho, ale existují. Bydlím U kostelíčka, a tak u nás doma nemůže chybět rozměrný obraz rotundy  sv. Kateřiny (už je více než 30 starý), další obrazy mám ve sbírkách ústeckoorlického muzea (pocházím z Ústí n.O.) v Potštejně či Žamberku. Všechno samozřejmě  dělám pro svou zálibu, nikdo mně neplánuje, obrazy maluji podle své inspirace.
 
Fotografie: autor obrazů i publikace Miloš Hrdlička a titulní strana nově vydané publikace. Bude také k dispozici v městské knihovně.
Dole: jeden z obrazů souboru Miloše Hrdličky: "Obraz sedmý - Bitva u Angihiari" A.D. 1505 (jako ukázka)