Květnové a červnové úspěchy českotřebovských judistů   

Judisté na Slovensku 2x bronzoví

19. 5. jsme se vydali s 8 svěřenci na dlouhou cestu do slovenské Rimavské Soboty, kde se konal již 41. ročník Mezinárodní velké ceny v judu. Letošní ročník byl zajímavý nejenom tím, že na něm startovalo 498 dětí z 58 klubů z 11 zemí Evropy, ale i tím, že se turnaj konal v prostorách bývalé Hypernovy, což bylo naprosto něco jiného než klasická sportovní hala či tělocvična. A českotřebovští judisté se opět neztratili.
První na tatami nakráčela mláďata a mezi nimi Adam Janíček a Beáta Zemánková. Adam poměrně jednoznačně dokráčel do semifinále, kde jedinou chybou v prodloužení přišel o možnost bojovat o zlato, ale v zápase o 3. místo se opět vrátil ke svým standardním výkonům a odvezl tak zaslouženě bronz a 4 vítězná utkání. Beátka měla 3 soupeřky a na žádnou z nich tentokrát nestačila. Na druhou stranu je to pro ni výborná zkušenost.
Poté na slovenské tatami nastoupili mladší žáci a žákyně. Alex Pataki v 1. kole bohužel nestačil na svého maďarského soupeře a zápas prohrál, nicméně Maďar ho dostal do oprav a v nich si Saša mohl napravit reputaci. S o hlavu menším srbským borcem bojoval 3,5 minuty čistého času a už to vypadalo, že se Sášovi podaří postoupit do dalších bojů, ale krátkou ztrátou koncentrace a hlavně úbytkem sil udělal chybu a prohrál a umístil se tak na konečném děleném 9. místě. Petra Karastojanová podstoupila 4 utkání a podařilo se jí 2 vyhrát, čímž si zajistila postup do semifinále, kde nestačila na rakouskou soupeřku a odvezla si také bronz.
Poslední kategorií bylo starší žactvo, kde jsme měli čtyřnásobné zastoupení a podařilo díky dobrým výkonům Matěje Řezníčka a Lukáše Hübla urvat dvě 7. místa. Tomáš Rybka vyhrál v prvním kole nad slovenským borcem, avšak ve druhém kole nestačil na polského závodníka a následně pro něj turnaj skončil. Zora Zemánková brala turnaj především jako zkušenost a po 3 prohrách se Slovenkou, Srbkou a Polkou pro ni turnaj skončil.
I tak hodnotíme turnaj jako velmi povedený a obzvláště oceňujeme bodrost a štědrost slovenských přátel a velmi za ni děkujeme. Jediným stínem tak bylo drobné zranění trenéra při sobotním fotbálku na umělé trávě. No, asi by se měl každý věnovat tomu, čemu rozumí. JUDU zdar!
VÝSLEDKY STRUČNĚ:  3. místo – Adam Janíček, Petra Karastojanová
 
VC Pardubic – 8 medailí

O posledním květnovém víkendu se konala VC Pardubic a bylo naší povinností se tohoto turnaje v našem krajském městě zúčastnit. Celkem přijelo 216 judistů a judistek z 26 oddílů a 2 zemí, takže se soutěž mohlo považovat za turnaj s mezinárodní účastí.
V sobotu se na tatami představili mláďata a starší žactvo. Judo Česká Třebová bylo zastoupeno Adamem Janíčkem (4 vítězství, zlato) a Beátkou Zemánkovou (bronz) v kategorii mláďat a Tomášem Rybkou (3 vítězství, bronz), Matějem Řezníčkem (bez umístění), Maximem Chromým (1 vítězství, stříbro) a Zorou Zemánkovou (2 vítězství, zlato).
V neděli jsme pak vybojovali 1 zlato (Alexandr Pataki, 4 vítězství), 1 stříbro (Petra Karastojanová, 2 vítězství) a 1 bronz (Petr Studený, 1 vítězství). Ostatní (David Martinec, Adéla Borovičková a Dominik Řehák) tentokrát zůstali těsně pod stupni vítězů.
JUDU zdar!
VÝSLEDKY STRUČNĚ:
1.     místo – Adam Janíček, Zora Zemánková, Alexandr Pataki
2.     místo - Petra Karastojanová, Maxim Chromý
3.     místo – Beáta Zemánková, Petr Studený, Tomáš Rybka
3 medaile z Nového Bydžova

3. června se konala tradiční Mezinárodní velká cena Nového Bydžova na místním zimním stadionu, kde teplota dosáhla pěkný 30°C a všech 450 judistů a judistek z 60 oddílů ze 7 zemí Evropy bylo pěkně zahřátých.
Ve velmi dobré konkurenci se i přes určité drobné neúspěchy podařilo vybojovat 3 medaile – 1 zlato pro Petru Karastojanovou (chválím za velmi pěkné technické judo) a 2 bronzy pro Jakuba Vernera a Beátu Zemánkovou. K medailovým pozicím je pak nutné přiřadit 5. místo Alexandra Patakiho, 7. místo Adama Janíčka a 9. místo Maxima Hanika. Dalších 6 našich zástupců (Petr Studený, Adéla Borovičková, Vladimír Synek, David Martinec a Lukáš a Zuzana Hüblovi) odjelo tentokrát bez medaile. Příště to určitě cinkne.
JUDU zdar! 
VÝSLEDKY STRUČNĚ:  1. místo – Petra Karastojanová  3. místo – Beáta Zemánková, Jakub Verner