Jana Jiroušková - vicemistryně ČR v aquatlonu                


ČESKOTŘEBOVSKÁ SPORTOVKYNĚ JANA JIROUŠKOVÁ OBSADILA DRUHÉ MÍSTO V ČESKÉM POHÁRU V AQUATLONU PRO ROK 2017 A STALA SE VÍCEMISTRYNÍ REPUBLIKY. NA MISTROVSTVÍ EVROPY SKONČILA ČTVRTÁ.

Do letošního Českého poháru v kategorii ELITE se počítaly čtyři závody (Č. Budějovice, Karviná, Jablonec a mistrovství ČR v Praze). Tratě byly 400m plavání a 5km běh. Jana odstartovala sezonu 3. místem, následovala dvě druhá místa a vše vyvrcholilo mistrovstvím ČR v Praze. Do tohoto závodu ještě nebylo jasné, jak pohár skončí. Rozdíly bodů mezi závodnicemi byly velmi malé. Praha měla vyšší bodový koeficient. Jana odjížděla s myšlenkou pokusit se o zvrat a porazit o dvacet let mladší, věkem ještě dorostenku, Alžbětu Hruškovou z Ekol Elite. Byl to zvláštní den, protože s ní ráno neodjel její realizační tým a ani dcerka Terezka, která se rozhodla pro start na běžeckých závodech v Javorce. Jana byla nervózní dvakrát. Terezka svůj závod vyhrála a volala mamince, ať do toho dá všechno, že už ji jedou fandit. Tréma částečně odpadla, ale nelehký úkol čekal. Plavání se Janě moc nepovedlo. Byla po něm na 10. místě s tím, že se pokusí o nemožné a ztrátu seběhne. Běžely se čtyři okruhy v délce 1,3km, začalo pršet, rodiče s Terezkou stihli dojet a šlo se do boje. Ve třetím okruhu Jana seběhla všechny své kolegyně, krom bezkonkurenční Terezy Čapkové, která Českou republiku ještě vloni reprezentovala na ME v krosu. Před cílem na Janu čekala Terezka a společně proběhly cílem. Díky druhému místu vybojovala stříbro v celkovém hodnocení Českého poháru 2017 a nominovala se na mistrovství Evropy v Aquatlonu.

To proběhlo 27. května v Bratislavě. Na start se postavily dvě kategorie: ŽENY ELITE a U23, ženy do 23 let. Českotřebovská sportovní hvězda reprezentovala Českou republiku v kategorii „ŽENY ELITE“. „Po pravdě řečeno, vůbec se mi na takto vrcholnou akci nechtělo. Denně chodím do zaměstnání, již dříve jsem se zařekla, že se studentkami či profesionálními triatlonistkami závodit nebudu. Volný čas věnuji dcerce Terezce, na trénování zkrátka nemám čas. Přemluvila mne rodina i kolegové z týmu Prestige cykling MTB“, říká Jana Jiroušková.

Závodnice plavaly ve dvou okruzích 1km na volné vodě, jelikož byla studená, rozhodčí povolili neopreny. Pět kilometrů se běželo na kilometrovém okruhu s otáčkou na půlce. „Sedmadvacet nejlepších Evropanek se do sebe pustilo hlava nehlava a dost to bolelo,“ vzpomíná Jana. „Po vyběhnutí z vody a opětovném skoku do druhého kola jsem s ocasem pelotonu rozhodně spokojená nebyla. Ve druhém okruhu se mi plavalo o poznání lépe, totálně promrzlá jsem vybíhala třináctá. Tátovo „Teď musíš letět, na první pětku ztrácíš přes dvě minuty“, mne nepotěšilo“, směje se Jana Jiroušková. „V životě jsem při běhu nezažila to co v Bratislavě, nohy snad letěly s větrem o závod a já předbíhala jednu závodnici za druhou. V takové euforii se rychlost zvyšuje“, přiznala Jana.

Výsledkem bylo neuvěřitelné čtvrté místo v celkovém hodnocení, v kategorii „ŽENY ELITE“ skončila mamka Jana druhá. „Překvapil mne verdikt pořadatelů, že kategorii ELITE nevyhlásili, s nepopulární bramborovou medailí jsem byla nakonec spokojená, porazit druhou nejlepší českou reprezentantku Terezu Zimovjanovou je velký úspěch. Před závodním snem byla první desítka“, přiznává Jana. „K podobnému výkonu potřebuje člověk tým spolehlivých lidí. Táta je celoživotním trenérem i sponzorem, do Bratislavy mne odvezl a celý závod neúnavně povzbuzoval. Nemocnou Terezku doma hlídala mamka a obě fandily na dálku. Argumentům týmu Prestige cykling MTB, že musím na mistrovství Evropy jet, jsem nakonec podlehla. Všem patří můj velký dík obdiv“, řekla závěrem Jana Jiroušková.

Milan Richter

  Ze závodů  Foto: Archív ČtZ