Co pro vás připravila knihovna na červenec 2017

Upozornění pro návštěvníky knihovny  - uzavírka o prázdninách
Upozorňujeme na uzavírku celé knihovny od 1. do 9. července. Vracet knihy můžete do biblioboxu před knihovnou (Smetanova ulice) i na pobočku Parník (ul. Ústecká). Děkujeme za pochopení.
 
Novinka - vracejte knížky kdykoliv chcete
Bibliobox na vracení knih nyní najdete také na pobočce Parník, u vchodu do knihovny v ulici Ústecká. Knížky, časopisy i audioknihy můžete do biblioboxu vracet vždy, když je knihovna zavřená, např. brzo ráno, pozdě večer nebo o víkendu cestou na nákup nebo procházku. Knihy vám budou odečteny z čtenářského konta nejbližší den, kdy je pobočka otevřená a pošleme vám potvrzující e-mail, abyste si to mohli zkontrolovat. Vracet knížky tak můžete podle sebe, ne podle otevírací doby knihovny. Už nikdy se s nimi nebudete muset druhý den vracet, když budeme mít o půlnoci zamčené dveře.
 
Letní otevírací doba (platí od 1.7. - 31. 8. 2016)
Během letních prázdnin máme všechna dětská oddělení i oddělení Teenspace otevřeno i dopoledne pro děti i rodiče, těšíme se na vás.
 
všechna oddělení město (Smetanova ul.)               pobočka Parník (Ústecká ul.)
            po        8-18                                                    po        8-11:30 12:30-18 dospělé oddělení
            út         8-14
            st         8-18                                                    st         8-11:30 12:30-18 dětské oddělení
            čt         8-14
            pá        8-14
 
Letní Matyldina knihovna v přírodě
19. července a 2. srpna vždy v 16 hodin, městský park Javorka, sraz u hříbku
Ahoj holky a kluci, kóóónečně prázdniny! Pokud si najdete v prázdninovém shonu aspoň chvilku času, tak přijďte za námi do Javorky, kde si v trávě pod stromem budeme vyprávět prázdninové pohádky, zahrajeme si spolu hry, vyrobíme si lapač snů a také budeme malovat na kameny. K tomu si vyčarujeme na kouzelném ubrousku nějakou dobrotu! Moc se na Vás těší: Matylda. Vstupné dobrovolné. Podložky na sednutí budou k dispozici na místě, s sebou dobrou náladu. V případě deštivého počasí se akce přesouvá na dětské oddělení, aktuální informace sledujte na našich facebookových stránkách: @mekct.
 
Jak se z prvňáčků stali čtenáři
Přibližně kolem 170 prvňáčků ze tří základních škol v České Třebové pasovala českotřebovská městská knihovna na čtenáře. Vyvrcholil tím celorepublikový projekt s názvem Už jsem čtenář - Knížka pro prvňáčka. Jeho cílem je přivést děti hned od počátku školní docházky do knihoven        a ke čtení. Nechyběla zde královna ani rytíř a každý z prvňáčků si odnesl knížku, medaily a sladkou odměnu. Do knihovny chodily děti v průběhu celého školního roku, ale také jsme je s kolegyní         z dětského oddělení navštívily ve školách. Tento projekt u nás probíhá už čtvrtým rokem a zatím vždy s dobrými zkušenostmi. Letos nám dokonce dvě třídy prvňáčků přibyly. Děti ke čtení vedeme formou hry. Rozvoj čtenářské gramotnosti už od nejútlejšího věku je velmi důležitý, a tak doufáme, že tohle jsou ty správné začátky a děti budou po příjemné cestě vstříc knihám pokračovat …
Martina Štosová.
 
Českotřebovský Kohoutek 2017– rodinný festival plný smíchu, zábavy a slunce
Městský park Javorka se v neděli 11. června proměnil v dětský ráj plný pohádek, příběhů, úsměvů    a zábavy pro celou rodinu. Městská knihovna zde pořádala již desátý jubilejní ročník festivalu s názvem Českotřebovský kohoutek. Celý park patřil po celé odpoledne dětem, které si mohly vybrat z pestré nabídky programu. Hlavní program, který se konal v Bennewitzově pavilonu a byl zcela zdarma, odstartoval o půl druhé Bohatýrskou pohádkou Divadla Koráb. Po skončení se návštěvníci přesunuli k tajemnému žlutému stanu, kde se za plotem ukrýval strašlivý Tyranousarus Rex. Jak se ale nakonec ukázalo, jednalo se holčičku jménem Beruška, která sice byla trochu neposlušná, ale díky svému průvodci se nechala i pohladit. Strach v očích dětí brzy vystřídal úžas    a radost. Hlavní program pokračoval hudebním vystoupením Magdaleny Reifové a Petra Vacka, tedy Majdy a Petra s jejich  programem Pí-sni-čko-vá-ním. Děti si zatancovaly, zazpívaly, dostaly dárky a v závěru se mohly s Majdou a Petrem vyfotit a nechat si podepsat obrázek.  Posledním bodem programu byla pohádka Sindibádova dobrodružství Divadla Koráb na motivy pohádek Tisíce a jedné noci.  Do děje byly vtaženy i děti z publika, které si vyzkoušely, jaké je to být hercem na jevišti. Nutno podotknout, že pohádka pobavila nejen děti, ale i jejich rodiče.
Celé odpoledne také probíhal doprovodný program, který byl rozptýlen v okolí Bennewitzova pavilonu. Děti se mohly ponořit do indiánského života na osmi stanovištích a naplno si vyzkoušet nejrůznější dovednosti a svou šikovnost a zručnost. Jednalo se například o stavění indiánského totemu nebo poznávání zvířecích stop. Pokud děti splnily všechny úkoly, obdržely od nás malou pozornost jako dárek. Relaxem a zábavou zároveň byla již tradičně jízda na lodičkách na rybníčku, kterou využily nejen děti, ale i jejich rodiče.  Poslední atrakcí doprovodného programu byl skákací hrad, který byl po celé odpoledne plný skákajících dětí. Děkujeme vám všem, co jste dorazili, bylo vás více než 500, těšíme se zase za rok na další ročník.
Poděkování patří městu Česká Třebová, Pardubickému kraji a také 5. vodnímu oddílu skautů Střediska Javor Česká Třebová.                                                                   Mgr. Jana Jakeschová.