Zemřel Mgr. Jan Šebela


Smutná zpráva. Dnes 22. června 2017  zemřel v nemocničním zařízení ve věku nedožitých 77 let velký patriot našeho města Mgr. Jan Šebela. Jeho práce byla celoživotně zaměřena na dokumentování mizející České Třebové, zachycení historie města, jeho firem, živnostníků, řemesel, vztahů mezi lidmi. Jan Šebela je autorem mnoha článků v Českotřebovském zpravodaji, také samostatných publikací především historicky místopisného zaměření.  
Byl prakticky zakladatelem nyní velmi obsáhlého a dobře organizovaného rodinného archivu, který převzal jeho jediný syn Martin a dále jej intenzivně rozvíjí a rozšiřuje. Díky tomu máme spolehlivě dokumentováno dění v České Třebové v posledních sto letech. Mgr. Jan Šebela byl dlouholetým spolupracovníkem městského muzea, autorem mnoha článků a publikací o České Třebové a okolním regionu. V prosinci by mu bylo teprve 77 let, Mohl být ještě řadu let jako pamětník mnoha událostí, který se dobře vyznal ve vztazích mezi místními rodinami a firmami ještě velmi platným spolupracovníkem svému synovi Martinovi, který  v jeho šlépějích dílo svého otce dokázal velmi dobře rozmnožit a využít. 
Velkým snem, který se Janu Šebelovi splnil, bylo doslova vzkříšení městského muzea Měl radost z velkorysé přestavby a přístavby jeho sídla.Byl příznivcem udržování historických tradic, což se týká také významných osobností.  
Úmrtí Jana Šebely je velkou ztrátou nejen pro rodinu, ale pro nás pro všechny Třebováky.
Čest jeho památce!                                                                                                                                                   (mm)

(Úplnější nekrolog připravujeme)