Na kole dětem - on bike for children   
Česká Třebová byla 5. června etapovým městem benefiční veřejná cyklotour "Na kole dětem" 2017. Na českotřebovské Staré náměstí přijel po 17. hodině peloton asi 50 cyklistů, většinou oblečených do triček s emblémem "Na kole dětem". V čele pelotonu přijel Mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák, který je duší  tohoto projektu.  5. etapa vedla z Rychnova nad Kněžnou po silničkách v Orlických horách, přes Žamberk, Ústí nad Orlicí a Litomyšl do České Třebové, měřila 106 kilometrů.  6. června dopoledne se pak cyklisté vydají dále na šestou etapu směr Lanškroun - Štíty - Šumperk - Bruntál, čeká je tedy etapa ještě náročnější.  Start toho projektu byl v Ústí nad Labem. Projekt Na kole dětem přináší prostředky pro onkologicky nemocné děti, za 12 ročníků akce se podařilo získat 8,5 milionu korun.

Projekt nevybírá od občanů peníze do kasiček, ale mezi občany z co největšího počtu měst a obcí České republiky popularizuje sponzory a mecenáše, kteří se na zdaru akce a zajištění prostředků pro Nadaci Josefa Zimovčáka podílejí.  Samozřejmě také z měst na trase. Také město Česká Třebová, které přispělo na akci částkou 20 000 Kč. Proto také po dojezdu předal starosta Jaroslav Zedník jménem občanů našeho města Josefu Zimovčákovi šek na  uvedenou částku.

Česká Třebová se připravila pečlivě. Vše bylo v režii Kulturního centra. Poprvé se na českotřebovském náměstí objevilo nové moderní mobilní jeviště, na kterém  od 15: 30 hodin hrála populární českotřebovská skupina Medvědi. Pro svůj koncert měla velký časový prostor, neboť příjezd  sportovců se poněkud odsouval. Cyklisté přijeli z Litomyšle přes Kozlovský kopec, Javorku , Sadovou ulicí k nádraží a na náměstí vjížděli z Nádražní ulice.  Na náměstí po dojezdu vládla dobrá pohoda, počasí českotřebovské etapě opravdu přálo.

Fotografie Milan Michalski a Milan Mikolecký