Z rudoltického Zámečku k oslavě 10. výročí otevření 5.7.2017

Kdybych měla jedním slovem vyjádřit své pocity o uplynulých deseti letech které na Zámečku provázím, tak bych řekla, že bych „nevěřila“ co vše se může na takové pouze napůl opravené památce zažít. Pro zajímavost zde mohu uvést údaje o tom nejzajímavějším.

Počet návštěvníků za rok hodně kolísá, první rok otevření jich přišlo přes 7 000, v r. 2016 si Zámeček prohlédlo 990 návštěvníků. V roce 2012 jsme přivítali 20 000 návštěvnici, a v r.  2016 pak 25 000 návštěvníka. Nejmladší návštěvnicí je stále 14 denní holčička, nejstaršímu návštěvníkovi který vyšel do třetího patra bylo 91 let.Po nejdelší době zavítal na Zámeček pán,který byl v mládí spolužákem syna p.Žáka,posledního hostinského a o prázdninách s ním prolézal věž i sklepení a přišel se znovu podívat po 64 letech.Nejvzdálenější návštěvnice přijela z Egypta, nejvzdálenější návštěvník z výzkumné stanice na Severním polu.

Knoflíky se na Zámečku sbírají od 10.6.2010, od té doby se jich nashromáždilo cca 1 200 000 kusů nejméně 57 nejrůznějších typů, plastových,dřevěných,kovových, nitěných, skleněných, drátovaných, kovaných,pečených z těsta a dalších.Je zde 6 Českých rekordů z knoflíků, jeden rekord světový, uznaný v Londýně a dva České rekordy drátované, letos bude vytvořen třetí drátovaný rekord,i když se s ním začalo 9.6.v Praze, dokončen bude na Zámečku.

Ve věži se vystřídaly různé zajímavé výtvarné výstavy, O lanškrounsku, Všemi smysly, výstavy obrázků z čajových sáčků-Čajování, Náš přítel pes, Maximální fotografie ve sklepení,

Kavárna v přízemí uvítala hosty poprvé 13.11.2009, koncem roku tam bylo i divadelní dětské představení a po několika změnách provozních ji nyní ke spokojenosti hostů i návštěvníků třetí rok provozuje paní Blanka Pecháčková.

Také pátrání po podzemí zámku o kterém návštěvníci dříve narození vypráví, zjišťování možnosti existence druhého sklepního patra i možnosti propojení podzemní chodbou od zámku v Lanškrouně je velmi zajímavé.Pokračovala bych v něm ráda do té doby,dokud se nezjistí,jak to ve skutečnosti opravdu je.S úsměvem nyní vzpomínáme s návštěvníky na velkou záhadu,kterou byl v r. 2010 „kruh ve sněhu“, jehož příčina je vystavena v prvním patře.Je tam také výstavka drátenická a knoflíková expozice i fotodokumentace historie.

 Díky panu M.Koudelkovi,který prakticky zdarma překládá postupně 300 let staré dopisy z doby výstavby a bourání zámku víme nyní o této památce s pohnutým osudem daleko víc, než se vědělo v minulosti a tím zajímavější je pro návštěvníky prohlídka.

Zámeček je unikátní, je to také nejmenší zámek v republice,ačkoli dříve přes 50 let patřil k největším, jeho pohnutá historie i drsná současnost je pro mě stálou inspirací snahy pomoci zachovat tuto památku pro další generace a zjistit o ní co nejvíce. Opravená bohužel stále není celá, protože vlastníci nedostali dotace na dokončení oprav sálů, izolaci sklepení a vybudování rozhledového ochozu, i tak má návštěvníkům co nabídnout a rozhled je z třetího patra na celé podhůří Orlických hor a blízké město Lanškroun.

Mohu jen doufat,že mi zdravotní stav,který se zhoršuje umožní co nejdéle provázet zájemce,i když za to přes 8 let nemám plat a jsem dobrovolnou kastelánkou a průvodcem.Dělám to pro všechny, které osudy a současnost této památky zajímají,aby měli možnost se podívat.

Prohlídku je třeba domluvit, buď na č. 776 642 277, nebo e mailem kastelankazam@seznam.cz, protože pracuji na směny. Aktuální informace jsou vždy na www.novyzamek.cz kde je už nyní i program Zámecké oslavy.

Krasava Šerkopová

Výroba srdce z měděného drátu - pokus o nový Český rekord byl zahájen

Namotání spirál se všemi, kteří se budou chtít účastnit
Během veletrhu v Praze i na Zámecké oslavě 10. výročí zahájení provozu Nového zámku u Lanškrouna
Zahájen 9.6.2017 v rámci Mezinárodního veletrhu výtvarného umění Atelier Artfest v Praze
Účastníci čeští i zahraniční – 166
Namotáno spirál na výrobu srdce 9. - 11. 6 2017: 18 dvojitých  - 5 ozdobných  - 44 větších -  188 menších
Celkem spirál do 11.6.  210
Nejmladší účastnici-Evičce je 4,5 roku
Srdce bude v září dáno do aukce a výtěžek
bude věnován NFDO Krtek Brno pro potřeby dětí které podstupují onkologickou léčbu a jejich rodin.