Českotřebovský deník 181/2017 (2/7)  


Výstava kaktusů, sukulentů a bylinek v ekocentru Podorlicko skončila


Od středy  28/6 do soboty 1. července se v ekocentru Podorlicko konala zajímavá výstava, kterou ocenila především odborně zaměřená veřejnost.  Výstava tohoto typu se zde koná pravidelně, je zařazena do kalendáře akcí ZO ČSOP Podorlicko. Loni se konala o druhém zářijovém víkendu, letos se pořadatelé opět vrátili k červnovému termínu, který je pro vystavování přírodnin popsaného druhu výhodnější. V této době kvetou  v daleko větším počtu jak vystavené  kaktusy, tak i byliny, kterým byla věnována  celá přednášková místnost ekocentra.  Těžko odhadnou počet vystavovaných kultivarů, ale byla to výstava zahrnující všechny dostupné druhy. Zajímavostí bylo, že do výstavný expozice byla zahrnuta i předzahrádka ekocentra. I zde typy s popiskami exempláře 24 druhů bylinek, kolem kterých běžně chodíme a které často nedokážeme správně popsat a pojmenovat. Výstava mohla mít tedy velký význam především pro žactvo základních škol.  V posledních  dnech školního roku však měla zřejmě většina tříd svůj vlastní třídní nebo výletový program a tak se ji m návštěva výstavy nehodila do programu. Na výstavu tak došly pouze třídy českotřebovského gymnázia, pro které byly expozice vhodným doplněním výuky, protože popis řady zejména bylin  byl úplný a dokonalý. Stačilo posunout výstavu snad o týden a z výstavy udělat konkurenci týdne sportu, pro který si školy či školní družiny čas udělat dokážou. Ono to však není jednoduché, všichni zajišťují přípravu výstavy ve svém volném čase a ten není vždy k dispozici v potřebném množství.I tak navštívilo výstavu  až překvapivě mnoho zájemců z poměrně širokého regionu. Pořadatelé zajistili také propagaci v Českém rozhlase Pardubice a tak nebylo výjimkou, že do ekocentra přišli i návštěvnici ze vzdálenějších míst, třeba až z Hradce Králové. To vše  je ukázkou, že akce nebyla zbytečná, ukázala na  zajímavou činnost českotřebovských ochránců přírody a také skupiny kaktusářů z okolního regionu. byli to Jiří Grund z České Třebové, Milan Polcr z Městečka Trnávka,  Jiří Mička z Lanškrouna a Jaroslav Fojtů  z Damníkova. (mm)

K fotografiím kvetoucích kaktusů, které můžete ve větším počtu  shlédnout ZDE, přidávám ještě obrázky z bylinkové části výstavy, která byla neméně zajímavá


SOUKROMÝ SECOND HAND v Javorce


Zveme Vás na náš Second Hand výprodej

dne 26.8.2017 - sobota   od 9.00 - 14.00 hodin

dne 27.8.2017 - neděle   od 9.00 - 14.00 hodin

dne 2.9.2017 - sobota     od 9.00 - 14.00 hodin

Najdete u nás bundy, svetry, trička atd. - vše v dobrém stavu pro muže, ženy i děti.

Adresa:  U Javorky 1082, Česká Třebová - Pajerovi - od hudebního   pavilonu v Javorce nahoru na křižovatku - rohový dům vlevo

 
Společenská kronika - dodatek

Bronislav Blažek z České Třebové, Cechovní ulice dne 10. července oslaví 91. narozeniny. V tištěném vydání Českotřebovského zpravodaje se  jeho jméno neobjevilo, proto uvádíme tuto informaci dodatečně na webových stránkách.
Blahopřejeme a přejeme hodně zdraví do dalších let!
 
Českotřebovský deník o prázdninách

Bude vycházet samozřejmě dál, i každý množství aktuálních informací bude jistě kolísat. Nicméně témat je dostatek a tak se sani skoro každý den něco na naše webové adrese objeví nového. Vracím se k aktualizování rubriky úmrtí. přesvědčil jsem se o tom, že mě to sice hodně zatěžuje, nicméně ohlasy na přerušení informací na této stránce jsou jednoznačné a tak se budu snažit rubriku pravidelně aktualizovat a  zobrazit zde fotokopii úmrtních oznámení. Také rozbor návštěvnosti právě těchto stránek ukazuje, že se to vyplatí.
 
Návštěvnost webových stránek Českotřebovského deníku

Během měsíce června bylo registrováno  téměř 26000 návštěvníků, obdobně jako v jiných měsících, v zimě je návštěvnost ještě vyšší.  Dnem 30. června skončilo první pololetí roku 2017, během kterého navštívilo webové stránky více než 158 000 návštěvníků. Při každé návštěvě si návštěvník webu prohlédne podle svého zájmu průměrně 4 - 5 stránek. Během I. pololetí měl např. Českotřebovský deník  180 vydání + samozřejmě ještě desítky dalších autorských nebo převzatých článků, byly zveřejněny mnohé důležité dokumenty k problematice města či regionu. 

24 hodin na kole Hylváty - Dlouhá Třebová a zpět

O tomto víkendu se konal 5. ročník vytrvalostního kroužení pro amatérskou cyklistickou a koloběžkovou veřejnost. Jezdilo se od Moldexu v Ústí nad Orlicí k železniční estakádě v Dlouhé Třebové, kde pod mostem byla otočka.
Kroužení se zúčastnili kolaři jednotlivci, dvoučlenná a tříčlenná družstva a koloběžkáři.
Trasa byla dlouhá 9,2 km. K vidění byli i účastníci z České Třebové.
V neděli před čtvrtou hodinou ranní začalo pršet, takže si jezdci užili svoje. 
Známý vytrvalostní nestor Milan Richter skončil celkově devátý z 25 účastníků. Výsledky budou doplněny až je zveřejní organizátoři na serveru Rozhoupej město.
Více ZDE