Českotřebovský deník  184/2017 (5/7) 
Žáci ze ZŠ Habrmanova v České Třebové shybovali se světovou šampionkou
Kateřinou Kudějovou. A převzali si olympijské diplomy

Na olympijskou návštěvu se děti ze ZŠ Habrmanova pečlivě přichystaly. Vodní slalomářce Kateřině Kudějové ukázaly třeba shyby nebo toče na hrazdě. „Taky jsem shybovala, aby viděly, že i já shyby umím,“ říká se smíchem česká kajakářka. „Dřív jsem jich udělala klidně patnáct, ale to bych teď nedala.“ Mistryně světa ve vodním slalomu pak dětem rozdala olympijské diplomy. Místní základka si její přítomnost vysloužila za projekt GYM PERGOLA - což je miniposilovna, kde děti mohou cvičit v hodinách tělesné výchovy, o přestávkách, ale i o poledních pauzách.
A tak se tu řídí mottem: Jak trávit přestávky ve škole? Pohybem, určitě ne s mobilem. Žáci mohou mezi hodinami cvičit na hrazdě, dělat leh-sedy, výskoky na bedýnky nebo jen skákat přes švihadlo. „Moc se mi u nich líbilo. Myslím si, že pan učitel udělal s dětmi velké věci a ony se hodně naučily,“ vypráví Kateřina Kudějová.
Diplomy si převzaly tři třídy. „Bylo tam kolem devadesáti dětí,“ vypočítává česká reprezentantka. „K tomu jsme zvládli i autogramiádu.“ Odborná komise navíc nominovala projekt miniposilovny na BeActive Awards v oblasti vzdělání – ocenění Evropskou komisí v rámci Evropského týdne sportu. ZŠ Česká Třebová, Habrmanova se o něj jako český zástupce v říjnu utká s ostatními zeměmi Evropy. Odkaz na celou fotogalerii ke stažení zde:
https://wetransfer.com/downloads/de1aa6f435a56fea11f1adf0a847917520170628070749/dc693ec05cf447708
bdfad2d1957609b20170628070749/0c1938
odkaz ze stránek Sazka Olympijský víceboj:
http://www.ceskosportuje.cz/sazkaolympijskyviceboj/clanky/zaci-z-ceske-trebove-shybovali-se-svetovou-sampionkou-kudejovou-  Více fotografií ve zvláštním článku ZDE
 
Restaurace Národní dům rozšíří svůj kolektiv o číšníka - servírku

Do našeho týmu hledáme šikovnou, usměvavou obsluhu. Budete pracovat v příjemném prostředí a bezva kolektivu, ve kterém se budete dobře cítit, a práce Vás každý den bude bavit.
Požadujeme:
• vzdělání v oboru (není podmínkou)
• praxe v oboru (není podmínkou)
• profesionální a příjemné vystupování
• komunikativní znalost ČJ
• znalosti práce s pokladnou výhodou
• schopnost pracovat samostatně (po zaučení)
• zodpovědně, spolehlivost, flexibilitu, loajálnost
• trestní bezúhonnost
• příjemný a upravený vzhled

Nabízíme:
•  mzda se skládá ze základní mzdy 15000,-Kč  -18000,-Kč a prémií až do výše 20% + mimořádné odměny
• příjemné pracovní prostředí
• strava na pracovišti
• budeš mít osobní vliv na výši svého výdělku
• směny: krátký/dlouhý týden (popř. dle dohody)

Čtvrtek 6. července - setkání u památníku Mistra Jana Husa v Javorce

Připomenutí významu Mistra Jana Husa pro český národ se bude konat ve čtvrtek 6. července v 9 hodin v památníku V. J. Husa v Javorce. V projevem vystoupí ředitelka Městského muzea Mgr. Jana Voleská.
 
Dlažba plná nedopalků cigaret na ploše před poštou 02

Velká dlážděná plocha slouží jako parkoviště pro krátkodobé parkování do 20 minut. Je poměrně dobře využito. Škvíry mezi dlažebními kostkami jsou však plné cigaretových nedopalků. Jsou jich zde stovky a snad i tisíce...  Svědčí to neúklidu plochy a také o tom, že zde nervózní čekající řidiči a další vypalují jednu za druhou, než se dočkají svých rodinných příslušníků čekajících čím dál delší dobu  před přepážkami pošty. Většina přepážek je zde totiž zavřených a tak zajít na poštu je dnes opravdu dobrodružství.

Všichni nejsou u moře

Také u nás je hezky a máme kolem města krásnou přírodu plnou "občerstvovacích stanic", hojně využivaných.  nejvyšším bodem v okolí je Kozlovský kopec s rozhlednou a  restaurací, letos  je zde  mnoho nového, hosté si zdejší pohostinnost chválí. Jsou tu i nové atrakce pro děti a docela velký zájem veřejnosti, autoturistů, cyklistů i pěších. Slušné turistické značení Vás dovede kam potřebujete. Škoda, že není dobře značen cíl do Pravěké osady Křivolík, byl by to zajímavý cíl, který leží na spojnici Hory - Kozlovský kopec nebo také Kozlov - Andrlův chlum.   Dění v této osadě (na pravěkém staveništi) by jistě zajímalo turisty alespoň o víkendech nebo svátcích. Třeba takových, jako byl ten dnešní.  Takovou jistotou pro turisty by měly být Hory. Bohužel nejsou - dost často je zde zavřeno a to nedělá zdejší restauraci dobrou reklamu. Třeba dnes, i když je svátek, otevírali asi až později. Ani dětské hřiště se v tu dobu nemá používat.... A tak okolo chodila řada lidí a pak raději odešla do jiné občerstvovací stanice dolů do Javorky.  Chceme-li turisty, měli bychom se o ně umět postarat a ne je odhánět. Na Kozlovském kopci to dělají dobře. 
 
Dny dobré vůle na Velehradě 

  • Osmnácté Dny lidí dobré vůle dnes končí. Slavnostní poutní mše svaté se na Velehradě zúčastnilo na 30 tisíc nejen poutníků. Velehradské cyrilometodějské oslavy jsou největší svého druhu u nás a konají se každoročně ve dnech 4. a 5. července.  Od půl sedmé ráno probíhaly ve středu 5. července v prostorách baziliky mše svaté a připraven byl i doprovodný program. „Při slavnostní mši svaté byl hlavním celebrantem a kazatelem J. Em. Marc kardinál Ouellet, prefekt Kongregace pro biskupy a kanadský římskokatolický kněz. Koncelebrovali čeští i zahraniční biskupové. Jen dnes dorazilo na Velehrad kolem 30 tisíc lidí, včera to bylo 22 tisíc,“ uvedl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. Mši živě přenášela Česká televize a Český rozhlas Praha.