Českotřebovský deník 188/2017 (13/7)
Streetbalcup Česká Třebová se blíží   

V sobotu 22. července se v areálu českotřebovského gymnázia uskuteční jubilejní 20. ročník PARTNERS Streetball Cup - Memoriál Mistra Jana Husa. Do České Třebové se opět sjedou streetballisté z celé České republiky. Ačkoli registrace do turnaje bude teprve spuštěna, už teď zaznamenáváme obrovský zájem týmů v obou kategoriích. Věříme tak, že opět bude naplněna maximální kapacita turnaje 30 týmů mužů a 12 týmů žen. Na 6 hřištích se tak představí téměř 200 hráčů! Díky spolupráci s Českou basketbalovou federací se hráči, ale i příchozí diváci mohou těšit na 4 profesionální basketbalové kurty s umělým povrchem.
Už se také můžeme pochlubit jednou z našich patronek, kterou je členka zlaté generace našeho basketbalu, mistryně Evropy z roku 2005 a vicemistryně světa z roku 2010, Petra Kulichová. Dnes již bývalá 198 cm vysoká reprezentační opora hrající v současné době tureckou ligu přijala naše pozvání zúčastnit se naší streetballové akce v České Třebové.  Navíc se podařila dojednat účřast další basketbalové osobnosti, která by mohla Petru jako patronku na 20. ročníku doplnit.
Druhá patronka turnaje – Edita Šujanová
Jsme nesmírně rádi, že se nám na jubilejní 20. ročník našeho turnaje podařilo získat ještě jedno velké jméno českého basketbalu. Naše pozvání stát se patronkou přijala vicemistryně světa Edita Šujanová!
Edita je velezkušená česká basketbalistka hrající na pozici pivota nebo křídla. Basketbal začala hrát v devíti letech ve Slavkově u Brna, v roce 1998 přestoupila do Basketbal SK Královo Pole a o dva roky později poprvé nastoupila v ženské extralize. Následně vystřídala kluby BK Strakonice a BK INPEK UKF Nitra, kde se v roce 2006 stala nejlepší střelkyní slovenské extraligy. Dvě sezóny odehrála v ZVVZ USK Praha, ze kterého odešla do maďarského GYÖRU, se kterým získala tamní mistrovský titul. Po návratu do Brna zakotvila v legendárním IMOSU, se kterým došla do finále ligy a poté slavila vítězství v českém poháru. Přes opětovné působení ve Strakonicích se dostala zpět do BK Valosun Královo Pole, odkud si v minulé sezóně odskočila do turecké ligy do dresu Adany Aski. Od nadcházející sezóny bude opět působit v brněnském Valosunu.
Edita reprezentovala Česko již od kadetek. Se seniorskou reprezentací se zúčastnila mistrovství Evropy 2007, letních olympijských her 2008 v Pekingu a domácího mistrovství světa 2010 v Brně a Karlových Varech, kde český tým získal stříbrné medaile.
Edita si také ráda zahraje streetball, čehož jsme byli svědky na minulém ročníku Memoriálu Mistra Jana Husa, kde se aktivně účastnila v týmu BFČ. Jejími spoluhráčkami byly Ilona Burgrová a Míla Šibalová, taktéž bývalé české reprezentantky. Edita plánuje aktivně hrát i letos, proto se máme určitě na co těšit!
Pochvala pro Výtvarnou Svinnou 2017

Chtěla bych poděkovat všem.,kdož se podílejí na organizaci malého letního festivalu ve Svinné. Letos se tato akce konala podesáté, my jsme na ní byli poprvé.,Krásné zelené údolí, zajímavé výtvarné práce pod širým nebem, slunečné počasí, svěží větřík, všude běhaly děti a psí kamarádi, všude příjemní lidé. A pak pro nás  to nejkrásnější, proč  jsme  přijeli. Koncert Luboše Pospíšila a Páji Táboříkové, krásné písně  i na texty Pavla Šruta i Jiřího Ortena, výborné ozvučení a blízký kontakt s podiem.Vrátila jsem se do vzpomínek na studentská léta.Ty  písně znějí nádherně dál a nezestárly. A pak také krásná cover verze písně Janis Joplin, kterou zazpívala s velkým nasazením Pája. Takže díky za nádherné odpoledne i podvečer a važme si toho ,že tak  úžasní  umělci jezdí do té malé krásné vesničky. A myslím, že tam jezdí rádi. V tomto intimnějším prostředí koncert vyzněl daleko lépe než  koncert na Starém náměstí se spoustou rušivého hluku během Týdne sportu.  Dr.Hana Fialová
 
Slavnostní promoce na Univerzitě Pardubice

Univerzita Pardubice má 7 fakult. Na fakultě sociálně-zdravotní studium završilo celkem 139 úspěšných absolventů. Fakulta ekonomicko-správní rozdala 216 diplomů, z toho 126 bakalářských a 90 inženýrských. Fakulta elektrotechniky a informatiky vyslala do světa 32 nových inženýrů a 62 bakalářů. Na Fakultě filozofické ukončilo svá studia 87 bakalářů a 47 magistrů a na Dopravní fakultě Jana Pernera převzalo diplom celkem 233 absolventů – 134 bakalářů a bez jednoho stovka inženýrů. Poslední akademické obřady pro letošní absolventy se uskuteční ještě v září a říjnu, a to i na sedmé fakultě Univerzity Pardubice – Fakultě restaurování v Litomyšli. Každoročně opouští Univerzitu Pardubice celkem kolem dvou tisíc absolventů bakalářského, navazujícího magisterského nebo doktorského studia – s titulem bakalář, magistr či inženýr, nebo doktor.
Bakalářský diplom na Fakultě sociálně zdravotní letos obdrželo 29 absolventek studijního programu Ošetřovatelství, 51 absolventů studijního programu Specializace ve zdravotnictví, 11 absolventek studijního programu Porodní asistence a 22 absolventek studijního programu Zdravotně sociální péče. Diplom a titul magistra převzalo 26 absolventek studijních programů Ošetřovatelství a Specializace ve zdravotnictví. . Někteří z absolventů si kromě diplomu odnesli také ocenění za vynikající úroveň a obhajobu bakalářské či diplomové práce. „Nejlepší závěrečné práce studentů jsou nyní odměňovány fakultou. Napříště bych rád motivaci studentů k dosažení skvělých výsledků zvýšil oceněním i ze strany Pardubického kraje,“ uvedl Ladislav Valtr s tím, že tento návrh předloží krajské radě. „Velkou radost mi udělal také nadějný počet nových přihlášek. Fakulta zdravotnických studií přijala v rámci přijímacího řízení pro nadcházející akademický rok do svých bakalářských studijních oborů téměř čtyři stovky uchazečů, na některý ze čtyř magisterských oborů nastoupí zhruba 170 uchazečů. Do prvních ročníků bakalářských studií nastoupí na celé univerzitě na 2,5 tisíce nových vysokoškoláků.
Promoce byly i v České Třebové
Do roku 2008 se promoce konaly také na dislokovaném pracovišti DFJP  v České Třebové, potom již byl počet zdejších absolventů malý a promoce se konaly pouze v Pardubicích. Do té doby promovalo od roku 1993 do r. 2007 v České Třebové 187 inženýrů a uskutečnily se zde dva běhy Univerzity třetího věku, na kterou dojížděly studující z celých Čech a Moravy.
V roce 2014 zdejší pracoviště již žádné studenty nemělo a budova ve Slovanské ulici byla prodána v dražbě, když byla předtím za výhodnějších podmínek nabídnuta k odprodeji městu. Město Česká Třebová budovu nakonec v dražbě získalo, muselo přeplatit dalšího zájemce, českotřebovského podnikatele, který chtěl budovu zakoupit pro bydlení a garážování vozidel a zaplatit tak více, že při přímém prodeji dle nabídky kvestora Univerzity Pardubice. Prodej proběhl z rozhodnutí rady města ve funkci valné hromady společnosti TEZA před posledními komunálními volbami až po rozpuštění zastupitelstva města vlastně nestandardním postupem,  takový nákup nebyl ve schváleném plánu investic této společnosti. Teprve nové zastupitelstvo v roce 2015 schválilo převedení zakoupeného majetku od společnosti TEZA do majetku města. (V bývalé budově Dislokovaného pracoviště DFJP město připravuje přestavbu na městskou knihovnu, chybí však vhodný dotační titul).
Dva důležité mosty na Orlickoústecku prošly opravami

Slavnostního otevření se v úterý 11. července dočkaly dva opravené mosty na Orlickoústecku. Zcela nový most začal sloužit řidičům v Jablonném nad Orlicí, opravou prošel i známý silniční most nad přehradou Pastviny, který je nemovitou kulturní památkou.
Most č. 311-020 přes Tichou Orlici v Jablonném představoval z hlediska svého stavu dlouhodobý vážný problém pro dopravní dostupnost, a to včetně hromadné autobusové dopravy. Jeho nosná konstrukce byla hodnocena jako velmi špatná, spodní stavba mostu jako špatná. „Most svým stavem omezoval provoz na silnici II/311, která spojuje Jablonné nad Orlicí s Pardubicemi a je důležitá pro podnikatelské aktivity v této oblasti, včetně dopravy kameniva z lomu Mistrovice,“ vysvětlil ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.
Řešení v případě této stavby, která patří k větším mostním objektům v majetku Pardubického kraje, spočívalo v demolici a výstavbě nového mostu. Projekt vypracoval Jan Bursa z firmy MDS projekt, s. r. o., Vysoké Mýto, který nový mostní objekt navrhl jako jednopolovou betonovou konstrukci kloubově uloženou na konstrukci základových pásů. Životnost mostu, který během deseti měsíců vybudovalo sdružení firem M-SILNICE, a. s., a MADOS MT, s. r. o., je projektována na sto let, jeho konstrukce má odolat průtoku stoleté vody. Součástí stavby byla zároveň rekonstrukce silnice II/311 v délce více než dvou set metrů. Díky rekonstrukci byla napřímena komunikace podél přilehlého lomu, došlo k odstranění stavební závady a zvýšení bezpečnosti silničního provozu.
Prostředky na financování akce poskytl formou účelové dotace Pardubický kraj, konečná cena díla, jehož stavebníkem byla Správa a údržba silnic Pardubického kraje, dosáhla téměř 34 milionů korun.
Slavnostního otevření se dočkal také most č. 312-006, který patří mezi naše technické památky. Rekonstrukce objektu, který byl postaven v roce 1935 a který ukazuje vysokou úroveň dopravního stavitelství a železobetonových mostních konstrukcí v období první republiky, spočívala v obnově mostního příslušenství. Při ní došlo ke kompletní demolici zábradlí a říms mostního objektu, osazení nových konstrukcí zábradlí a obnově dilatačních závěrů. Opraveny byly také chodníkové konzole nosné konstrukce, izolace a její odvodnění. Na základě projektu Jana Bursy z firmy MDS projekt, s. r. o., Vysoké Mýto byly doplněny také mostní odvodňovače, chodníky na nosné konstrukci a obnovena vozovka v místě dilatačních závěrů.
Také v tomto případě byla stavebníkem Správa a údržba silnic Pardubického kraje, stavbu provedla během jedenácti měsíců firma MADOS MT, s. r. o. Náklady na stavbu, která vyřešila dlouhodobé problémy s příslušenstvím mostu, dosáhly necelých 18 milionů korun.
Rekonstrukce mostů budou v Pardubickém kraji vedle oprav silnic pokračovat podle náměstka hejtmana Michala Kortyše i v budoucnosti. „Máme bohužel hodně provizorií na mostech, které jsou už za hranicí své životnosti. Proto jsme se ve vedení Pardubického kraje dohodli na tom, že budeme alokovat finanční prostředky na jejich opravy. Je to pro nás jedna z priorit,“ uzavřel Michal Kortyš.