Českotřebovský deník 190/2017 (15/7)
Dny města Svit

Zástupci vedení města Česká Třebová se již tradičně zúčastnili červnových slavností v našem slovenském partnerském městě. Vedle starosty města Jaroslava Zedníka, který je od roku 2015 čestným občanem města Svit a místostarosty Dobromila Keprta nás v letošním roce reprezentovaly také skupina nohejbalistů ze Svinné a družstvo městské policie. V pátek proběhlo slavnostní předávání cen významným občanům města Svitu, na sobotu byl připraven bohatý sportovní a kulturní program. Celý víkend uzavřela nedělní slavnostní mše za přítomnosti všech zúčastněných. 
Převzato z webu města Svit:

Posledný júnový víkend sa už tradične niesol v duchu osláv Dní mesta Svit. Novinkou bolo tento rok ich spojenie s tretím ročníkom komunitného festivalu SVIT.kom. Po piatkovom odovzdávaní Cien mesta a Cien primátora mesta bol v sobotu pre Sviťanov pripravený bohatý kultúrny program pred Domom kultúry. 
Sobotný program osláv Dní mesta sa odohrával na Námestí J. A. Baťu a v spojení s komunitným festivalom SVIT.kom priniesol pestrú ponuku kultúry a zábavy pre malých aj veľkých. Zástupcovia komunít predstavili počas dopoludnia svoju činnosť prostredníctvom prezentácií, aktivít, hier, workshopov či tvorivých dielní. Následne sa predstavili všetky domáce školy a kolektívy záujmovo-umeleckej činnosti – DFS Jánošíček, Podtatranskí Alexandrovci, country tanečná skupina Maja, Spevokol Senior, Dychová hudba Sviťanka, spevácky zbor Laudamus. Kultúrny program SVIT.kom-u uzavrela skvelým hudobným koncertom kapela Star Band.
Dni mesta v popoludňajších hodinách otvorili bubeníci Batida a spevácke duo Paci - Pac, ktoré je známe melodickými detskými pesničkami. Najmä staršiu generáciu určite potešilo Maľované na skle v podaní Divadla Drak z Prešova. Medzi jednotlivými bodmi programu boli vyhlásení aj víťazi celonárodnej súťaže Do práce na bicykli. Fanúšikovia rocku si prišli na svoje počas koncertov rockovej kapely Head ‘n‘ Heel z miestnej hudobnej scény a rockerov z Bratislavy vo formácii Atmosferik. Vyvrcholením celého dňa bol jedinečný koncert ohnivej speváčky a herečky s famóznym hlasom Barbory Švidraňovej a Basie Frank Band.
Nadšencov dobrého jedla zaujala aj novinka tohtoročného podujatia, ktorá zožala úspech - súťaž vo varení gulášu „SVITSKÁ VAREŠKA“. Do súťaže sa zapojilo 6 družstiev a veríme, že budúci ročník bude ešte úspešnejší.
Pri Dome kultúry sa objavilo v sobotu aj detské mestečko, ktoré pri príležitosti Dní mesta vytvorilo Centrum voľného času v spolupráci s Mládežníckym parlamentom. Deti tak mali k dispozícii súťaže, hry, tvorivú dielňu, ručné práce či obľúbené maľovanie na tvár. Na Námestí J. A. Baťu nechýbali ani stánky s občerstvením a iným sortimentom, ďalšie detské atrakcie.
 
VIDEO LUKÁŠE VAŠINY: 

Legiovlak - zastávka v Ústí nad Orlicí najdete ZDE: https://www.youtube.com/watch?v=gree7AXSIEg
 
Retro Prague Historic Rallye 2017: Historické vozy projely regionem 

18. ročník této historické jízdy začal už v pátek 14/7. Účastníci vyjeli v 10 hodin z Prahy - Štěrbohol, při cestě se zastavili v muzeu zemědělských strojů v Čáslavi i na zámku Žleby a nocovali v Novém Městě na Moravě v biatlonové Vysočina aréně. V sobotu dopoledne akce začala na stejném místě a etapa skončila u zámku v Nových Hradech.  Závěrečný den, v neděli, posádky absolvují trasu ze Žďáru nad Sázavou k hotelu Sen v Senohrabech, kde celý podnik končí vyhlášením vítězů.
V našem regionu tedy v sobotu 15/7 dorazily historické vozy i do blízkých historických měst - do Poličky, Litomyšle a Vysoké Mýto. V Litomyšli byla zastávka kolem poledne, ve Vysokém Mýtě, které bylo cílovým městem odpoledne vozy zaplnily velké náměstí Přemysla Otakara II. Účastníci rallye  ve Vysokém Mýtě  Mýtě  navštívili Muzeum českého karosářství, které právě na náměstí sídlí.  Na startu byla skoro padesátka aut z období mezi dvěma válkami i těch modernějších. Byla rozdělena do tří kategorií podle stáří, ta nejstarší nesou značky Aero, Bentley, Bugatti, Hispano-Suiza, Mercedes Benz, Praga, Rolls Royce, SS Jaguar a Walter, tedy domácí i zahraniční.  Byla to zajímavá akce a událost, škoda, že jsme neměli možnost historická vozidla poznat i v České Třebové.
Retro Prague Historic Rallye se jezdí každý již 18 let, loni byla její trasa delší, čtyřdenní a směřovala do jižních Čech a do Rakouska (Altweitra, Heidenreichstein). Cílovým městem loňské jízdy byl Tábor.
Rieteropen Pardubice skončil vítězstvím Rakušana Dennise Novaka

Mezinárodní tenisový turnaj Rieter open kategorie Futures měl dvě části. První turnaj, dotovaný částkou 15000 USD se hrál v Ústí nad Orlicí v prvním červencovém týdnu. Zvítězil  Švéd Jonathan. Mridha.  Potom se tenisté přestěhovali do Pardubic, kde v sobotu 15. července Rieter Open Pardubice (dotace 25000 USD) vyvrcholil turnaj finálovým utkáním dvouhry, ve kterém se představil od 13 hodin nenasazený Slovák Alex Molčan a turnajová pětka Dennis Novak z Rakouska, semifinalista turnaje v Ústí nad Orlicí.  Oba hráči se do finále probojovali z včerejších semifinálových utkání, která byla velmi zajímavá. Zejména zápas mezi Alexem Molčanem a Vítem Kopřivou byl ozdobou turnaje. V utkání krásných a dlouhých výměn od základní čáry kraloval nakonec slovenský hráč, který zvítězil po setech 7:5 6:4. Ve druhém utkání se utkal Rakušan Dennis Novak a Francouz Fabien Reboul. Po nervózním začátku převzal otěže zápasu do svých rukou rakouský tenista a zvítězil poměrně hladce po setech 6:3 6:3.  Po semifinálových bojích se v pátek ještě hrálo finále deblu, ve kterém byla úspěšnější česká dvojice Vít Kopřiva a Jaroslav Pospíšil, kteří zdolali bratry Sabanovovi 4:6 6:1 10:2! Turnaj se hrál na antukových dvorcích LTC Pardubice, v sobotní finálový zápas bylo nutné odehrát v hale.
Ve finále, hraném v sobotu díky nepříznivému počasí pod střechou haly, byl lepší Dennis Novak  a zvítězil ve dvou setech 7:6 6:3. Jako vítěz získal nejen body do světového žebříčku, ale také pohár vítěze a šek na částku 3600 USD, poražený Slovák Alex Molčan si potom z turnaje odvezl částku 2120 USD.  
První fotografie byla pořízena při předání cen po pátečním finále čtyřhry.  Další fotografie jsou z předání cen po finálovém utkání dvouhry, které se  pro nepřízeň počasí uskutečnilo v hale. Stejně jako na turnaji v Ústí nad orlicí finálové utkání shlédl a aktivně se zúčastnil předání cena také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.  Fotografie Jakub Fater.

Ve vyloučených lokalitách mají adresné sociální služby pro mladé cenu zlata

Jednou z organizací, která pracuje ve vyloučených lokalitách Pardubického kraje, je chrudimská Šance pro Tebe. Působí celkem v pěti obcích – v Prachovicích, Heřmanově Městci, Hrochově Týnci, Chrasti a v obci Čankovice, kde byla zřízena soukromá ubytovna, díky které narostl počet obyvatel obce o 45 procent. Právě tady pomáhají terénní pracovníci na jedné straně zmírnit napětí a předejít konfliktům, ale na druhé straně se pokoušejí dát těmto lidem šanci na změnu jejich životů. Nejlépe se začíná u těch nejmenších.
Velkou akcí pak byly nedávno dva koncerty dětí z několika vyloučených lokalit, které se uskutečnily v Chrudimi a ve Vysokém Mýtě. Děti si pod svá sbormistrovská křídla vzala dirigentka Ida Kelarová a doprovodili je hudebníci z České filharmonie. Projekt podpořil i Pardubický kraj. „Řada dětí musela na zkoušky dojíždět, nebylo jednoduché to celé zorganizovat, ale výsledek byl ohromný.  Koncerty měly úžasnou atmosféru a hlavní je, že mnoho dětí v těchto hudebních aktivitách pod taktovkou Idy Kelarové a dalších profesionálních muzikantů pokračuje i nadále. Vždyť muzika nejen přináší radost, ale také učí dodržování určitých pravidel. A pokud se nehraje podle not, tak to skřípe, a tak je tomu i v běžném životě,“ řekl Pavel Šotola, radní Pardubického kraje.
Nelehká je i práce s mladými dospělými. Většinou mají jen základní vzdělání, příjmy ze sociálních dávek a pobyt na ubytovně, který jim nedává žádnou motivaci se z nalinkovaného osudu vymanit. Pracovní život neznají ani od svých rodičů.
„My se snažíme posílit jejich samostatnost a nezávislost na finanční podpoře státu. Chceme odstranit bariéry, které plynou z kulturní, sociální a etnické uzavřenosti společnosti,“ přibližuje práci terénních pracovníků Sophia Dvořáková, ředitelka Šance pro Tebe z Chrudimi. Organizace spolupracuje i s místními samosprávami. Například v Čankovicích se podařilo získat prostory pro setkávání v rámci komunitních aktivit či aktivit rodinného klubu.
V letošním roce se poprvé jednou z podpůrných aktivit stala také mobilní šicí dílna. Ta je pomyslnou odnoží sociálního podniku Šance pro Tebe (Ušito s Šancí). Vzniklo v ní několik tréninkových pracovních míst, která se tímto způsobem mohla co nejvíce přiblížit klientkám.
Mezi veřejné aktivity, o kterých bylo v nedávné době také slyšet a které jsou součástí podpory těchto mladých lidí z vyloučených lokalit, patří výstava fotografií v Českém rozhlase v Pardubicích. Snímky vznikaly v minulém roce ve fotografickém kroužku pro děti.
Projekt pro mladé dospělé z vyloučených lokalit významně podpořil Úřad vlády České republiky v rámci programu Prevence sociálního vyloučení a komunitní práce.