Českotřebovský deník 191/2017 (16/7)
LETNÍ KINEMATOGRAF Staré náměstí – klidová zóna 

Začátky ve 21.00 hodin  Program:
7. 8. ŠPUNTI NA VODĚ (ČR)
8. 8. NÁVŠTÉVNÍCI 3: REVOLUCE (Francie)
9. 8. BEZVA ŽENSKÁ NA KRKU (ČR)
10. 8. ANDĚL PÁNĚ 2 (ČR)
11. 8. DÍTĚ BRIDGET JONESOVÉ (Velká Británie / Francie / Irsko / USA)
12. 8. ZAHRADNICTVÍ: RODINNÝ PŘÍTEL (ČR)
Občerstvení zajištěno. Vstupné dobrovolné.
 
KULTURNÍ akce v Javorce - srpen 2017

Pořádá Kulturní centrum Česká Třebová ve spolupráci s Rodinným centrem ROSA Česká Třebová
 
Středa 2. 8. v 17.30 hodin 100opic: DLOUŠIBY - pohádka
Čtvrtek 3. 8. v 19.00 hodin SOLITUTTICELLI – CELLO ENSEMBLE – vážná hudba
Pátek 4. 8. ve 21.00 hodin MASARYK (ČR) – večerní promítání
Středa 9. 8. v 17.30 hodin Divadlo dobré kávy: SVIŇÁČEK – pohádka
Středa 16. 8. v 17.30 hodin Studio Damúza: JAKOUBKOVO SPLNĚNÉ PŘÁNÍ - pohádka
Čtvrtek 17. 8. v 19.00 hodin MADAM - country
Pátek 18. 8. ve 21.00 hodin MANŽEL NA HODINU (ČR) - večerní promítání
Středa 23. 8. v 17.30 hodin Divadlo Toy machine: PINOCCHIO - pohádka
Čtvrtek 24. 8. v 19.00 hodin VELKÝ SWIGOVÝ ORCHESTR Česká Třebová - swing
Pátek 25. 8. ve 21.00 hodin VLK Z KRÁLOVSKÝCH VINOHRAD (ČR) – večerní promítání
Sobota 26. 8. od 14.00 hod PIKNIK V JAVORCE
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Změna programu vyhrazena!!
Vstupné na letní koncerty v Javorce je dobrovolné, filmové projekce jsou zdarma.
 
Jak bývalo v Kozlově 
Úspěšná výstava pokračuje v sále U Sitařů v Kozlově také o srpnových víkendech

Od zahájení navštívilo do 16. července výstavu již více než 500 spokojených návštěvníků. Připravený katalog byl rychle rozebrán a je třeba zajistit  dotisk dalších výtisků. Takový je o něho zájem. V katalogu je  výstava ve stručnosti uvedena a komentována, obsahuje to nejvýznamnější a nejdůležitěší. Naplánujte si  také o dalších víkendech cestu do Kozlova, stojí to za to. práce všech, kteří se na přípravě výstavy podíleli se rozhodně  vyplatila. Pořadatelé jsou se zájmem veřejnosti spokojeni.  Své dojmy návštěvníci zapisují (dnes již historickým násadkovým perem, které je třeba namáčet do kalamáře) do návštěvní knihy, která je nyní plná pochval od rodáků, návštěvníků z okolí a také od malých dětí. 

Příští víkend bude Streetball Cup 2017 - Memoriál Mistra Jana Husa

Proti minulým ročníkům je posunut na pozdější termín 22. července se začátkem v 10 hodin dopoledne. V areálu gymnázia bude k dispozici bude nejen celodenní komentovaný sportovní program na šesti kurtech, ale i doprovodný program - exhibice a soutěže, pro děti bude připraven dětský sportovní den. Streetball Cup 2017 má také svůj charitativní rozměr, je zaměřen opět na podporu nešťastného zdravotně postiženého Lukáška, pro kterého je vypsána sbírka "Dvacka pro Lukáška", který bude také na našem turnaji přítomen. Samozřejmostí je hudební doprovod znamenitého diskžokeje, bohaté občerstvení. Turnaj získal dvě patronky z řad českých extraligových basketbalistek vicemistryni světa Editu Šujanovou, která loni hrála také v turecké lize a  Petru Kulichovou, mistryni Evropy a vicemistryni světa.  Turnaj se koná pod patronátem hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.

Jiří Lábus bude číst pro žáky ZŠ Na rovině 
Tváří českotřebovské základní školy Na rovině, vzdělávající žáky podle pedagogiky Montessori,  je bezesporu galerista Zdeněk Sklenář, který byl hostem slavnostního zahájení  činnosti této školy před třemi lety a který spolupracuje se vedením školy, žáky i jejich rodiči  na akcích pořádaných v galerii Zdeňka Sklenáře v Litomyšli. O letošních prázdninách zajistil pro žáky a přátele českotřebovské školy školy čtení knihy "Staré řecké báje a pověsti"  s Jiřím Lábusem u příležitosti stejnojmenné výstavy v Galerii Zdeňka Sklenáře v Litomyšli, Mariánská ul.1097. Bude to opět neopakovatelný zážitek. Čtení se uskuteční v Zenové zahradě Art2 v Litomyšli v sobotu 22. července večer od 19 hodin.

Městská autobusová linka začne jezdit od září v Ústí nad Orlicí

Po Ústí budou od září jezdit malé autobusy, které spojí centrum města s Kerharticemi a Hylváty. Maximální cena jízdného byla stanovena na 10 korun, platit budou obvyklé slevy pro žáky nebo seniory. „Start a cíl jednotlivých jízd bude na vlakovém nádraží, odkud je do města poměrně daleko, zvláště při nepříznivém počasí. Autobus bude jezdit každou hodinu, do Kerhartic pak každé dvě hodiny, o víkendu budou  spoje v omezeném režimu. Zatím byla uzavřena smlouva na jízdy MHD po dobu jednoho roku. Před komunálními volbami 2018 bude provoz MHD v Ústí nad orlicí vyhodnocen a podle zkušeností  může být smlouva prodloužena případně upravena. Zřízení MHD ve městě vzniklo  při tvorbě komunitního plánu rozvoje služeb ve městě, kde bylo zejména ze strany seniorů poukazováno na špatnou dopravní obslužnost hřbitova, nádraží nebo nákupního střediska.  Zřízení MHD bude stát město Ústí nějaké peníze. V rozpočtu města se již s financováním MHD na září - prosinec počítá s částkou 560 tis. Kč. Mimo to bude ještě město Ústí n.O. přispívat (podobně jako Česká Třebová) částkou 400 tis. Kč na provoz příměstské dopravy ve vybraných úsecích na katastru města.
V České Třebové zatím MHD v podobě zvláštní linky provozované malým autobusem není v plánu, naposledy se mluvilo o poměrně složitém projektu Radiobus v roce 2009, k uskutečnění nedošlo, neboť městskou dopravu Pardubický kraj nedotuje a ani další dotační tituly např. z MPSV nejsou k mání.  A tak zatím musíme čekat na zkušenosti ze sousedního města Ústí nad Orlicí.