Českotřebovský deník 194/2017 (19/7)
DRAŽBA PRONÁJMU VOLNÉHO BYTU NA FARÁŘSTVÍ

Adresa bytu: ulice Na Trubech číslo popisné 1107 číslo bytu 18, Česká Třebová Velikost bytu: 1+3
Podlahová plocha 110,04 m2 Kuchyň 16,60m2 Pokoj č.1 13,26m2 Pokoj č.2 26,32m2 Pokoj č.3 28,00m2 Předsíň 12,13m2 Spíž 1,32 m2 Koupelna 3,28m2 WC 1,28m2 Balkon 1,97 m2 Sklep 6,86m2 Aktuální měsíční nájemné: 5.717 Kč (51,95 Kč/m2)  Vyvolávací cena: 69.000 Kč Záloha na teplo: Záloha na
OTUV:  0Kč.  Měsíční zálohy na další služby spojené s užíváním bytu  328 Kč  Dražební jistina: 17.200 Kč Prohlídka bytu se uskuteční: po dohodě se společností TEZA s.r.o., tel. 465 500 532
Dražba se koná ve velké zasedací místnosti městského úřadu v I. patře dne 28. srpna 2017 v 17:00 hodin Jedná se o I. kolo dražby. Datum posledního dne, kdy je možné podat přihlášku do dražby: 23.08.2017.
 
V investicích do úspor ve školních budovách jsou v Ústí nad Orlicí před námi

Město Ústí nad Orlicí plní svůj dlouhodobý záměr, kterým bylo snížení a stabilizování výdajů souvisejících s provozem základních a mateřských škol. Za uplynulých sedm let se podařilo realizovat zateplení budovy ZŠ Bratří Čapků, ZŠ Třebovská, ZŠ Na Štěpnici, MŠ Knapovec a MŠ Lentilka na sídlišti Štěpnice. Energetické úspory bylo dosaženou výměnou oken na MŠ Klubíčko a zateplením půdních prostor v MŠ Černovír a MŠ U Skřítka Jasánka v Hylvátech.  Nyní se dostává do realizace poslední velká akce na snížení energetické náročnosti MŠ na Výsluní v Hylvátech.
V České Třebové jsme v této oblasti zatím pozadu. V roce 2015 proběhlo zateplení MŠ Vinohrady, letos v roce 2017 se pracuje na snížení energetické náročnosti MŠ U koupaliště a k realizaci se připravuje velká akce na snížení energetické náročnosti budovy ZŠ Habrmanova. Ostatní budovy škol sice prodělaly také opravy a rekonstrukce, ale potřeba snížit energetickou náročnost budov se komplexně neřešila.V našem městě tedy máme před sebou v této oblasti ještě hodně práce.  Zahajuje např. příprava projektu na snížení energetické náročnosti budovy MŠ Habrmanova, ale podobné investice by vyžadovaly také další budovy českotřebovských základních a mateřských škol.  Jde o akce, které lze zajistit reálné dotace, mělo by se jim tedy věnovat více pozornosti.
 
Sobota večer v Klášterních zahradách Litomyšl: Jak se zbavit ženy?

Dobré divadlo uvede komedii Ani o den dýl v sobotu 22. července od 21,30 hodin v Klášterních zahradách u zámku v Litomyšli. Komedii podle francouzské předlohy zahraje Nezávislá divadelní scéna SemTamFór ze Zlína.
Komedie poskytne mužům návod, jak se elegantně zbavit ženy, se kterou se chtějí rozejít. Pavel k tomu využije svého kamaráda… Nahlédněte do jedné domácnosti, kde je všechno tak trochu naopak.  ,,Mám doma dvě ženské a je to s nimi k nevydržení,“ svěřuje se pan Milan Kopýtko, který zavítal již poněkolikáté na pořady Dobrého divadla. ,,Tak jsem zvědav, jak si jedna ženská poradí se dvěma chlapy!“ Komedie o lidském pletichaření vznikla podle předlohy francouzského dramatika Clémenta Michela.
Po skončení pořadu ve 23 h bude prohlídka Litomyšle s rytířem
Toulovcem, který zájemce po divadle provede tajuplnou Litomyšlí s ohněm v ruce.
 
Lukáš Vašina oceněn nejlepším hráčem v ruské Anapě

Turnaj čtyř reprezentačních družstev hostila Ruská Anapa (špičkové sportovní středisko pro Ruské volejbalisty). Družstva Polska, Česka (Mistr Evropy), Iránu a domácího Ruského týmu jsou favority blížícího se Mistrovství světa U 19, které se hraje v polovině srpna v Bahrainu. Česká reprezentace odehrála tři kvalitní zápasy se špičkovými týmy. Postupně porazila družstva z Polska a Iránu a v závěrečném souboji o první místo podlehla výborně hrajícímu domácímu týmu.Ve špičkové konkurenci si odnesl individuální ocenění za nejlepšího hráče českotřebovák Lukáš Vašina. Reprezentant, který má v letošním roce v nohách již akce ME U19 a MS U21.  (z webu  T.J. Sokol Česká Třebová II.)
 
13. Moravskotřebovský cyklomaraton odstartuje tuto sobotu

13. ročník Moravskotřebovského cyklomaratonu odstartuje již tuto sobotu, tedy 22. července. Závodníci a jejich děti se projedou malebnou krajinou kolem Moravské Třebové. Na výběr totiž budou tři trasy o délce 80, 50 a 20 kilometrů.
Zaregistrovat se bude možné naposledy v pátek 21. července na stránkách www.bredy.cz, kde najdou i všechny potřebné informace.
Zejména nejkratší trasa závodu, dvacetikilometrová „rodinná“, je určena opravdu pro každého. Pro její úspěšné zdolání není třeba žádné mimořádné kondice nebo speciálního tréninku. Nejdelší trasa zase dokáže uspokojit i náročné milovníky cyklistiky. Pro účastníky je na všech trasách připraveno několik občerstvovacích stanic. Zaměření na široký okruh účastníků odpovídá i speciální kategorie pro závodníky nad 60 let a rodinné vstupné ve výši pouhých 30 korun na osobu. 
Závod, který se uskuteční v rodišti mistra České republiky v časovce a účastníka Tour de France i Giro d´Italia Leopolda Königa, se koná pod záštitou ministra životního prostředí Richarda Brabce, hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a starosty města Moravská Třebová Miloše Izáka.
 
Město Ústí nad Orlicí zahájí revitalizaci centra městské památkové zóny

Dlouho slibovaný a připravovaný, ale také několikrát odložený a ve svém rozsahu změněný, takový byl osud projektu revitalizace centra městské památkové zóny v Ústí nad Orlicí. Více jak desetiletým záměrem města je propojení Kostelní ulice s ulicí Husovou, což vlastně znamená propojení ústeckého náměstí s Roškotovým divadlem přes starý hřbitov, který je přilehlý ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie a není v současné době veřejnosti přístupný. „Tento pozemek je ve vlastnictví Římskokatolické farnosti – děkanství Ústí nad Orlicí, a proto bylo nutné najít vzájemnou shodu v záměru. V roce 2014 jsme uzavřeli s děkanstvím smlouvu o partnerství a vzájemné spolupráci za účelem realizace uvedeného projektu. Smlouvě předcházelo tříleté jednání, při kterém byly specifikovány podmínky výstavby, rozsah úprav, finanční zajištění akce a budoucí správa a údržba celého prostoru. Následně jsme se snažili na realizaci získat finanční podporu. Bohužel naše žádost o dotaci v roce 2015 z tzv. Norských fondů a ani o rok později v rámci česko-polského Programu Interreg V-A nebyla podpořena. Přes tyto skutečnosti byla akce zařazena do rozpočtu letošního roku a nyní bude zahájena její faktická realizace. Z této skutečnosti mám osobně velkou radost,“ sdělil starosta města Petr Hájek.
Součástí realizace je nejen vlastní bezbariérové komunikační propojení včetně rozmístění městského mobiliáře a parkového veřejného osvětlení, ale také slavnostní nasvícení, revitalizace veřejné zeleně, svedení srážkových vod ze střechy kostela do akumulačních nádrží s následným využitím pro závlahový systém, meditační plocha, restaurování zachovalých kamenných náhrobků a zpevněná odstavná plocha pro příležitostné zaparkování osobních vozů. „Dodavatel, vybraný ve výběrovém řízení, zahájí práce v srpnu, dokončení je smluvně garantované do konce dubna příštího roku. Požadavkem města je zpřístupnění prostoru s příchodem jara v návaznosti na hudební festival Kocianovo Ústí a jubilejní 60. ročník Kocianovy houslové soutěže,“ upřesnil starosta města.
Akce je hrazena z rozpočtu města Ústí nad Orlicí, náklady stavební části představují necelých 6 mil. Kč. Samostatnou akcí je rekonstrukce hřbitovní kaple, kterou ze svých prostředků zajišťuje sama Římskokatolická farnost – děkanství Ústí nad Orlicí. „Kaple projde stavební obnovou a získá nový význam. Vnitřní úprava bude pomocí symbolů a moderní formou ztvárňovat úctu k životu. Návrh zpracovali akademičtí malíři Petr Štěpnán a Pavel Šlegla. Kaple by se měla stát pro každého z nás místem, kde budeme moci sami či s blízkými lidmi rozjímat o smyslu života, prosit za zemřelé a být nablízku těm, kteří v životě zkoušejí vnitřní bolest a zranění,“ doplnil informace děkan Vladislav Brokeš. Náklady na obnovu kaple představují 1,3 milionu korun a v současné době probíhá na akci finanční sbírka. „Město rekonstrukci podpořilo dotací ve výši 85 tisíc korun a v rámci přerozdělení dotace získané z projektu Ministerstva kultury Regenerace městských památkových dalšími 400 tisíci,“ zakončil starosta Petr Hájek.
 
Proč nezajet v srpnu do Ústí nad Orlicí

11.-12. srpna Janouškovo Ústí - Muzikanti v Cakli  32. ročník folkového festivalu Vodácké tábořiště Cakle 
12. srpna
Elektro Sychra cup Tenisový turnaj čtyrher neregistrovaných hráčůTenisový klub
12.-13. srpna Ústecká staročeská pouť 92. ročník tradiční akceMěsto Ústí n. Orlicí  Mírové náměstí
19. srpna
Černovírské rolování slámy  9. ročník o putovní pohár místostarosty města Ústí nad Orlicí s mezinárodní účastí
20. srpna Filatelistická a sběratelská burza  všech sběratelských oborů  hotel
Poprad 7:30-11:00
23. - 28. srpna Kinematograf bratří
Čadíků  www.klubcentrum.cz  V parku pod Roškotovým divadlem
24. srpna Farmářské trhy na náměstí -  organizuje
Pert Konopek, tel. 603 397 859 www.k-trhy.cz
Školy v kraji se dočkají lepšího vybavení i nových učeben

Pardubice (17. 7. 2017) - Přestože na mnoha školách v majetku kraje panuje o prázdninách čilý stavební ruch, připravuje Pardubický kraj už také investice na další období. Tento týden krajští radní schválili investiční záměry rekonstrukcí ve třech školských zařízení z krajského rozpočtu a zahájili zadávací řízení dvou školských staveb s přispěním evropských fondů.
Nové investiční záměry připravuje Pardubický kraj pro rekonstrukce školských zařízení v Pardubicích, Lanškrouně a v Králíkách. „Budeme pokračovat v opravách sociálních zařízení a umýváren v Domově mládeže a ve školní jídelně v Rožkově ulici v Pardubicích. Dále je nutné rekonstruovat zastaralou elektroinstalaci na Střední škole zemědělské a veterinární v Lanškrouně. Dokončení přestavby Domova mládeže se dočkají na Středním odborném učilišti opravárenském v Králíkách,“ upřesnil plány radní pro školství Bohumil Bernášek.
„Pardubický kraj je největším realitním vlastníkem v tomto regionu. To však s sebou přináší i velkou starost o bezproblémový chod všech budov, modernizaci jejich zařízení i často také úpravy podle aktuálních potřeb,“ řekl 1. náměstek hejtmana pro investice Roman Línek a pokračoval: „Tam, kde to jde, se snažíme využít evropské fondy, což je zejména u zateplování budov a také při modernizaci a výstavbě nových učeben. To se nám zatím daří, jako například tentokrát u Průmyslové střední školy Letohrad a Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Lanškroun.“
Zatímco na předcházející rekonstrukce z krajského rozpočtu jsou potřeba jednotky milionů, v případě staveb se zapojení evropských fondů už jde o částky kolem 40 milionů korun. „V případě Průmyslové střední školy Letohrad budeme v areálu Ústecká objekt jednak zateplovat, ale potřebujeme v něm vytvořit zcela nové zázemí pro učebny a dílny. Proto se na něm podílejí jak Operační program Životní prostředí, tak Integrovaný operační program,“ konstatovala radní zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a Inovace Hana Štěpánová.
V Lanškrouně by se na Střední odborné škole a středním odborném učilišti měl podstatně rozšířit objekt, ve kterém jsou dílny, učebny, jídelna a sportovní hala. Prostor pro nové učebny vznikne částečnou přístavbou a nástavbou na stávající budovu. Přibude i výtah a bezbariérový přístup.
Martin Netolický v Gruzii jako zástupce Asociace krajů ČR

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal jako zástupce Asociace krajů České republiky ve středu dopoledne v gruzínském hlavním městě Tbilisi s velvyslancem České republiky Tomášem Pernickým o možné spolupráci Pardubického kraje s některým z regionů Gruzie, ale také o ekonomické spolupráci a možnostech českých firem v této kavkazské republice.
„Česká ambasáda v Tbilisi se dlouhodobě snaží přibližovat Gruzii českým subjektům, a to jak z řad místních a krajských samospráv, tak potenciálních investorů. V minulosti proběhl kontakt regionu Mtscheta-Mtianeti s Jihočeským krajem, avšak tato komunikace bohužel velmi brzy ustala. V návaznosti na podepsané memorandum o spolupráci mezi Ministerstvem zahraničí a Asociací krajů jsme společně se zástupci Národní sítě Místních akčních skupin přijali pozvání na toto jednání, jelikož chceme přenést získané informace i na ostatní regiony a seznámit je s možnostmi, které Gruzie nabízí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten seznámil velvyslance se stávající partnerskou spoluprací Pardubického kraje, a to především se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny. „Ačkoliv se nejednalo od počátku o spolupráci, která byla všemi kvitována, dnes je to nejsrdečnější partnerství zaměřené na pomoc v oblasti školství, sociálních věcí či zdravotnictví, a to především ve venkovských oblastech, které naši pozornost potřebují nejvíce,“ uvedl hejtman a přiblížil možnosti navázání kontaktů s konkrétním gruzínským regionem. „Vnímám možnosti spolupráce s gruzínským regionem v oblastech výměny studentů středních škol, ale také například životního prostředí, zemědělství nebo cestovního ruchu, kde bychom mohli fungovat v roli mentora a školitele, jelikož v těchto oblastech jsme mnohem dál a máme co předávat. Chceme být partnerem v místech, kde máme co nabídnout. Spolupráce musí dávat smysl a nesmí být pouze formální aktivitou,“ sdělil Netolický, který bude při nejbližší příležitosti o těchto jednáních informovat Radu Asociace krajů České republiky. „Jsem velmi potěšen zájmem pana hejtmana Netolického o gruzínské regiony, především region Mtscheta-Mtianeti, který patří mezi aktivnější směrem k získávání zahraniční pomoci a znalostí v různých oblastech,“ uvedl velvyslanec Tomáš Pernický, který hejtmanovi v krátkosti představil zmíněný region, jež je důležitý mimo jiné z hlediska dopravní infrastruktury, jelikož přes něj vedou hlavní spojnice z Tbilisi do Gori a z Tbilisi do ruského Vladikavkazu.