Českotřebovský deník  195/2017 (20/7)

„KDE SE LETOS USADÍME?“ ptá se „poštolák“.
„JAKO VLONI V ÚSTÍ U RICHTERŮ NA BALKONĚ“, odvětila paní….

Nádhernou, pětasedmdesátidenní podívanou s poštolkami jsme prožili vloni. První vajíčko nechala poštolka v květináči vzrostlého oleandru 18. dubna, poslední, šestý potomek opustil balkon ve čtvrtém patře orlicko-ústeckého paneláku v pátek 24. června večer.
Letošní zima byla zřejmě dlouhá a nepříjemná i odolným dravcům. Poštolčí mamka začala nalétávat na balkon první májový den, ve čtvrtek 11. května zanechala v objemném květináči oleandru první vajíčko, v sobotu druhé, v neděli třetí, v úterý čtvrté, poslední páté potom v pátek 19. května. A stejně jako vloni pěkně po sparťansku přímo na zemině a keramzitu. Stavění hnízda by zřejmě dravce zbytečně zdržovalo. Zahřívání vajíček však prováděla velice svědomitě. Odlétla zcela výjimečně, to když se „poštolák“ někde zapovídal. Čtyři bílá poštolči miminka se vylíhla 15. června, to páté v pátek šestnáctého. Záclonu z balkonových dveří jsme sundali a denně sledovali, jak se ptáčci zvětšují. Na balkon se mohlo vstoupit, pouze když mamka odlétla pro myšku. V pátek 23. června se již v květináči tulilo pět šedivých kuliček, peříčka se jim začala zbarvovat 4. července. Ve čtvrtek 13. července již poskakovalo po balkoně všech pět ptáčků. To byla moc pěkná podívaná. Byli ještě nezkušeni aby odlétli a tak jsme si je prohlíželi pěkně zblízka. Našlapovat jsme museli velice opatrně, pořekadlo „nedělá si do vlastního hnízda“ zde bylo denně prezentováno. Čistotní ptáčci se posadili na okraj květináče, ocásky do prostoru a nastříkali podlahu, zeď i balkonové dveře. Nejodvážnější dravec opouštěl  své sourozence v sobotu 15. července, vždy se vrátil. Všichni nám připravili dojemné rozloučení. Čtyři se usadili na balkonové zábradlí, pátý zůstal v ptačí budce a jako by říkali: „Děkujeme za azyl a zítra odlétáme…“ Tak se i stalo. Jedna poštolka se ještě vrátila v neděli večer a sama samotinká smutnila v květináči, v pondělí 17. července zamávala naposledy. Prý za rok nashledanou…  Milan Richter  Foto: Květa a Milan Richterovi Více ZDE
V Javorce koncert "Na stojáka"

Javorka - čtvrtek 20/7  od 19 hodin

DJ SENSIMÍLLA – reggae, dub

 Lavičky tentokrát chystali pořadatelé z Kulturního centra celkem zbytečně, snad pouze pro některé unavené tanečníky.  Jinak to byla akce pro mladé, kteří neposedí. Přišlo ovšem dost lidí, hudba lidi přitahuje a spojuje.  Byl pěkný červencový večer a  byl by to hřích zůstat večer doma. A tak i když se začínalo trochu rozpačitě, byla postupně Javorka stále plnější a zábava družnější. Restaurace Javorka si na zvýšený obrat určitě nemohla stěžovat. Byl to možná jen trénink před sobotním Jazzrockfestem na fotbalovém stadionu. Tam bude jistě také kvalitní muzika, dobré občerstvení i zábava, ale  nebude to zadarmo, Inu zajistit takový festival také něco stojí.


Soutěž Stavba roku uzavřena

Posledním dnem června skončila možnost přihlásit stavbu zkolaudovanou v Pardubickém kraji v posledních dvou letech do regionální soutěže Stavba roku. Každý druhý rok ji pravidelně vyhlašuje Pardubický kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v České republice. Letos se o titul bude ucházet celkem 13 staveb v několika kategoriích. „Na všechny stavby se se členy poroty tento týden osobně podíváme na místě. Hodnotíme nejen práci architektů, ale také projektantů a celkovou kvalitu provedení, proto má porota složení ze všech dotčených profesí,“ uvedl její předseda, 1. náměstek hejtmana Roman Línek, sám také stavař.
Nepočetnější zastoupení mají kategorie staveb občanské vybavenosti, staveb pro průmysl, zemědělství a vodní hospodářství a staveb inženýrských a dopravních, včetně veřejných prostranství.
Od tohoto týdne má možnost se do hlasování o nejlepší stavbu uplynulých dvou let v Pardubickém kraji zapojit i veřejnost. Přihlášené stavby najdou zájemci na webových stránkách: http://stavbaroku.pardubickykraj.cz/. Z České Třebové není přihlášena žádná stavba, najdeme zde např. z Ústí nad Orlicí novostavbu areálu EWE v Hylvátech, dostavbu piaristické koleje v Litomyšli, úpravnu vody Choceň nebo opravu Masarykovy ulice v Lanškrouně....
Na fotografiích Luboše Kozla uvádím: 1) piaristická kolej Litomyšl  2) rodinný dům Pelinky Žamberk, 3) a 4)  firma EWE UO - Hylváty, 5) Masarykova ulice = silnice III/31514 Lanškroun směr k Ústí n.O. 6) úpravna vody a vodojem Choceň.
V minulém ročníku Stavby roku si v laickém hlasování nejlépe vedla rozhledna Mariánka v Horní Čermné.

 
Rekonstrukci chodníků podél I/14 v České Třebové doprovázejí stížnosti občanů.

Práce  nepostupují tak, jak by si mnozí představovali, používá se zbytečně velká a masivní technika brzdící provoz na silnici, je rozkopán velký kus chodníku, na kterém se prakticky nepracuje, když přivezou beton, musí automíchač třeba hodinu čekat než se najde odpovědný pracovník (s mobilem), který řekne co s tím, mnoho pracovníků velkou část pracovní doby prosedí bez užitku.  To vše se děje před okny občanů, kteří jsou proto velmi kritičtí, představovali si postup prací jinak.... pokud má být do konce srpna hotovo po Kaufland a ulici J. Pácla po obou stranách silnice, tak  by se musel stát zázrak...
 
Vybavení pro 3D technologie pro pardubickou elektrotechnickou průmyslovku

S moderními průmyslovými technologiemi budou pracovat žáci Střední průmyslové školy elektrotechnické (SPŠE) v Pardubicích. Krajští radní v pondělí na svém jednání schválili vyhlášení výběrového řízení na dodavatele, který školu vybaví technologiemi spojenými se čtvrtou průmyslovou revolucí. Finanční prostředky na vybavení půjdou z Integrovaného operačního regionálního programu (IROP).
S pomocí evropských dotací se snažíme zvyšovat kvalitu vzdělávání ve vazbě na budoucí uplatnění na trhu práce. Práce s moderními průmyslovými technologiemi bude bezesporu čím dál více potřebnou a vyhledávanou specializací,“ řekl hejtman Martin Netolický. Škola tak získá vybavení pro 3D technologie a vybavení pro výukové pracoviště 3D, Industry 4.0 a pracoviště pneumatiky.
V rámci výzvy IROP zajistíme Střední průmyslové škole elektrotechnické vybavení za téměř 11 milionů bez DPH. Na 3D pracovišti tak bude mít škola k dispozici pracovní stanici, monitor, tiskárnu, řídící a programovací jednotku, 3D brýle, 3D skenner a 3D tiskárnu,“ upřesnil radní zodpovědný za oblast školství Bohumil Bernášek. Na pracovišti Industry 4.0 se budou studenti učit s výukovou sestavou pro pneumatiku a příslušným softwarem, na pracoviště pneumatiky pak bude dodáno vybavení v podobě výukové sady, kompresoru a pojízdného stolu.
 
Gruzie má velký turistický potenciál. Pardubický kraj chce pomoci s jeho rozvojem

Pardubice/Tbilisi - Součástí cesty hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického do Gruzie bylo ve středu odpoledne setkání s gubernátorem regionu Mtscheta-Mtianeti Levanem Zautashvilim. Hlavním tématem jednání bylo navázání možné spolupráce mezi oběma regiony v oblasti ochrany životního prostředí, zemědělství či rozvoje cestovního ruchu. Propojování českých a gruzínských krajů je jedním z cílů současného velvyslance České republiky v Gruzii Tomáše Pernického, který byl tomuto setkání, společně se zástupci Národní sítě Místních akčních skupin Radimem Sršněm a Gustavem Charouzkem, také přítomen.
Pardubický kraj je v současné době jediným českým regionem, který se reálně zajímá o možnou spolupráci s gruzínskými regiony. Na počátku bylo přirozené navazovat spolupráci s regiony ze sousedních zemí. Postupně je přirozené začít komunikovat s regiony na východ od nás. Věříme, že v řadě věcí můžeme sloužit jako vzor, a to například v případě ochrany životního prostředí, rozvoje dopravní infrastruktury, zemědělství, výměny studentů či rozvoje cestovního ruchu v horských oblastech, které pro tento region mohou znamenat značný příliv turistů. Infrastruktura je však v současné době značně nedostačující, což je velkou překážkou pro větší zpřístupnění odlehlejších částí regionu, který v severní části přímo hraničí s Ruskou federací,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který svůj gruzínský protějšek seznámil se základními informacemi o Pardubickém kraji a přiblížil možné oblasti partnerské spolupráce. „Můžeme také sloužit jako prostředník pro české investory, kteří se v oblasti Kavkazu již dnes v menší míře objevují, ale vzhledem k obrovskému potenciálu by jich do budoucna mohlo být daleko více,“ dodal hejtman Netolický.
Jsem přesvědčený, že se od Pardubického kraje můžeme mnohé naučit ve všech oblastech. Pro nás je nyní důležité zásadním způsobem investovat do dopravní infrastruktury, abychom byli schopni zajistit propojení horských oblastí s většími městy, což je nezbytné pro rozvoj cestovního ruchu. V současné době naše horská střediska nejsou schopna ve větším množství přilákat turisty v letním období, což je našim dalším cílem a rádi se budeme inspirovat příklady z Pardubického kraje,“ uvedl Levan Zautashvili. Ten hejtmana seznámil s kompetencemi, které jako vrchní představitel regionu má, jelikož se nejedná o přímo voleného představitele, ale jeho jmenování do funkce závisí na rozhodnutí prezidenta země.