Českotřebovský deník 198/2017 (23/7)

20. ročník Partners Streetbal cupu u gymnázia vydařený

Počasí vydrželo, po ranním malém deštíčku bylo docela horko a podvečer přišla bouřka. Krátká, ale pořádná. jenže to už byly všechny zápasy odehrané a byl znám vítěz v kategorii mužů i žen. Hrálo se od 10 hodin, umělý povrch byl dokonce položen letos již na třech z šesti kurtů. Pořadatelé zajistili jako v jiných letech také sportovní program pro děti, občerstvení a hudební doprovod a zasvěceným komentářem. Zbyl čas také na velkou společnou fotografii.
 
A ještě finále mužů:

Modernizace železničního uzlu Česká Třebová 

Obsahuje poměrně dlouhou řadu staveb, každá z nich je přitom složitá a nákladná. Vše bude probíhat během tří let současně na více místech rozsáhlého území. Zatímco se dá práce na některé vybrané stavbě popsat třeba několika slovy, bude znamenat ve skutečnosti velké nasazení mechanismů, techniky i pracovních sil, které nebudou zdaleka jen z České Třebové a okolí. Postupně se pokusím jednotlivé  stavební akce, které nás v rámci modernizace uzlu čekají, alespoň stručně popsat. Řada z nich bude bude mít vliv na provoz osobní i nákladní železniční dopravy, další zase na život ve městě, které se stane na léta 2019 - 2023 velkým staveništěm. Po dokončení se stane železnice  na celé trase opevněným územím vysokými zdmi. Když pojedete ve vlaku, tak ani nepoznáte, že už jste doma.
Dnešní duha na Českou Třebovou a pochvala pro Ivu Stolínovou 

Mluví mi /a nejen mně/ z duše. I mě zaujala jedna zpráva z 18.7. a to na OIK TV.  Veřejná prostranství v Ústí nad Orlicí obohatila výsadba nové zeleně. Není to levná záležitost. Z rozpočtu jde cca 600 tisíc a další finance z nadačního fondu Zelené Oustí. V Ústí to prostě chtějí mít pěkné a nejen v Ústí. Např. malá obec Nespery koupila pojízdnou sekačku a platí člověka, který s ní pojezdí hřiště a pak šmejdí po vsi všude, kde je nějaké plocha k posekání a když skončí, vezme křoviňák a dosekává ručně to, kam se sekačkou nedostal. Je fakt, že se tam zapojuje i pár llidí bez nároku na odměnu, kterým není jedno, jak to v okolí jejich domu vypadá. Podobné to mají v Rudolticích, tam mají s lidmi smlouvy, které se o svěřený úsek starají. A bude to i v jiných obcích, kde to mají upravené. Mají výhodu, že jsou malé a není to tam tak anonymní jako ve Třebové. Přesto by se na úseku za město krásnější, dalo dělat mnohem víc. I ve Třebové jsou lidé, kteří se o v okolí svého domu o zeleň starají, ale to nestačí. Nemůžou udržovat všechno. Stačí připomenout park Na Zámostí, dnes opět zarostlý, stejně tak břehy Třebovky. To moc parády nedělá. A stálý nepořádek v okolí jediné lavičky také ne. A proč je jinde čisto ? Inu denně se tam uklízí. Nezaměstnaných je stále dost a tyto práce by lehce zvládli. VV

HanycoMEDIA jsou na světě

Konečně to vytrysklo. Nápad se narodil už dávno. Co potřebovalo na světlo? Byla to odvaha, důvěra v sebe sama, ve své schopnosti, dovednosti a vzdělání. A pomohl nutkavý vnitřní hlas: "TAK UŽ TO DĚLEJ, vždyť to umíš. A to, co děláš s nasazením a pílí i poctivostí a odpovědností pro druhé, dělej pro sebe." Tak jo. Mám výbornou technickou i ideovou podporu svého manžela, který také výborně fotí. Web se rodí, a tak k naším webovkám HanyCom přibyde brzy sestřička www.hanycomedia.cz Na facebooku se HanycoMEDIA už odkopávají. Budeme vám posílat zprávy, rozhovory, zajímavosti kolem nás (zatím v Pardubickém kraji) z naší vlastní dílny i z dílny jiných (samozřejmě s uvedením zdroje). Těšíme se na tohle "dítě".  Zdenka Hanyšová Celá
 
Do Gruzie je daleko, ale v něčem i blízko

Systém místních akčních skupin se díky spolupráci organizace Člověk v tísni a Národní sítě místních akčních skupin České republiky daří aplikovat také v okolí oblasti Kazbegi, která patří mezi jeden z turisticky nejnavštěvovanějších regionů Gruzie. Zkušenosti s fungováním místních akčních skupin v Pardubickém kraji, krajský Program obnovy venkova, ale také rozvoj cestovního ruchu prezentoval gruzínským MASkám ve městě Stepansminda hejtman Martin Netolický.
„Celá oblast Kazbegi má obrovský potenciál, který je potřeba postupnými kroky rozvíjet. Národní sít místních akčních skupin předává zkušenosti z našeho prostředí a je vidět, že za několik let od vzniku MAS Kazbegi se podařilo dokončit řadu projektů, které pomohou přilákání turistů, ale také zlepšení životních podmínek místních obyvatel,“ sdělil hejtman Martin Netolický, kterého s fungováním MAS Kazbegi seznámil Radim Sršeň, který je místopředsedou Sdružení místních samospráv České republiky a členem Evropského sdružení místních akčních skupin.
Kraj může být vzorem při rozvoji venkova či cestovního ruchu
Hejtman Netolický zároveň v rámci své prezentace seznámil zástupce MAS Kazbegi se zkušenostmi Pardubického kraje s fungováním místních akčních skupin v regionu. Součástí prezentace byl také krajský Program obnovy venkova a představení rozvoje turistického centra na Dolní Moravě, jelikož v oblasti v současné době funguje známé lyžařské středisko Gudauri, které je však využíváno pouze v zimních měsících. „Cílem regionu, ale i místních samospráv je získat zkušenosti z našeho kraje pro rozvoj letních aktivit v této oblasti. Středisko Gudauri znají také čeští turisté, ale v letních měsících je zcela nevyužité. Potenciál je přitom velký, proto jsme využili příklad Dolní Moravy, která se ještě před několika lety nacházela v podobné situaci, ale dnes začíná být letní sezona turisticky úspěšnější než letní,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Projekt Místní akční skupiny Kazbegi je zajišťován organizací Člověk v tísni. Projekt je zajišťován společně s partnery, kterými jsou například Česká rozvojová agentura či Národní síť Místních akčních skupin České republiky. MAS Kazbegi má v současné době okolo 71 členů.