Českotřebovský deník 206/2017 (31/7)
Obce si finančně polepší, tedy i Česká Třebová

Od příštího roku 2018 mohou města a obce počítat s vyšším podíle daně z přidané hodnoty než dosud. Koeficient, který určuje podíl obcí se podle zveřejněných informací zvyšuje z hodnoty 21,4 na 23,58 tedy o něco více než o 10%. Není zřejmě zda se nějak mění podíly pro malá a velká města, to bude teprve zveřejněno. Kdyby mělo být zvýšení stejné pro všechny, znamenalo by to v příštím roce nárůst příjmů do naší městská pokladny o tímeř 5 mil. Kč. Je třeba ovšem také napsat, že tento podíl již města a obce ze státního rozpočtu měla a Nečasova vláda s  Miroslavem Kalouskem v roli ministra financí jim tento podíl snížila. Nyní se tedy vše vrací zpátky do situace  před tímto snížením.  Je třeba se radovat z každého zlepšení situace. Jde ovšem ještě o to, aby tyto prostředky byly ve městě dobře využity a nevyhodily se na nějaké zbytečnosti.  Novelu zákona o rozpočtovém určení daní,  schválenou Senátem i Poslaneckou sněmovou dnes 31/7 podepsal i prezident republiky Miloš Zeman.
 
Mezinárodní sportovní hry ve Frýdku Místku i s Třebováky

Jan Pávek přivezl stříbrnou medaili
Dne 26. – 29. července 2017 se pořádal 4. ročník Mezinárodních sportovních her v Moravskoslezském kraji ve Frýdku Místku.
 
Z patnácti sportujících družstev se náš kraj umístil na šestém místě. 
Za naši místní organizaci Svazu důchodců České republiky Česká Třebová se akce  účastnili manželé Pávkovi.
 
Krásné druhé místo a stříbrnou medaili (viz fotografie) vybojoval Jan Pávek v soutěži „hod kroužky na kužel“ – kategorie muži do 70 let. 
Gratulujeme

 
Zahájení srpnové výstavy výtvarného umění v Ústí nad Orlicí

Zahájení bude ve čtvrtek 3.8. v 19:30 v Kulturním domě, výstava potrvá do 3. září. tradičně ji obesílají výtvarníci z širokého regionu. je to výstava prodejní stojí za to ji navštívit.
 
Univerzita Pardubice ještě přijímá studenty - Termíny přijímaček

Fakulta ekonomicko-správní - 31. července
Fakulta elektrotechniky a informatiky - 10. srpna
Fakulta chemicko-technologická - 13. srpna
Dopravní fakulta Jana Pernera - 31. srpna
Fakulta zdravotnických studií - 31. srpna
Fakulta ekonomicko-správní doplňuje počty přijatých uchazečů do čtyř oborů studijního programu Systémové inženýrství a informatika, do tří oborů studijního programu Ekonomika a management a do jednoho oboru studijního programu Hospodářská politika a správa. Fakulta plánuje přijmout ještě přibližně 220 uchazečů. Zájemci o studium na fakultě elektrotechniky a informatiky si mohou vybrat ze všech tří bakalářských oborů. Fakulta plánuje přijmout na 200 uchazečů a přijímá přihlášky ke studiu do 10. srpna.
„Fakulta chemicko-technologická přijímá přihlášky do devíti bakalářských oborů do 13. srpna a na chemickotechnologické obory má ještě šanci přibližně 250 zájemců o studium. Dopravní fakulta Jana Pernera přijímá přihlášky do vybraných bakalářských oborů do 31. srpna a může vzít ještě asi 300 uchazečů,“ doplnila Wágnerová. Čtyři fakulty přijímají do bakalářských studií dokonce bez zkoušek
Fakulta zdravotnických studií bere přihlášky ještě do jednoho oboru studijního programu Specializace ve zdravotnictví a do jednoho oboru studijního programu Zdravotně sociální péče s termínem podání přihlášek do konce srpna. Fakulta plánuje přijmout ještě kolem 40 uchazečů. Fakulta restaurování, která sídlí v Litomyšli, druhé kolo přijímacího řízení nevyhlašuje.
 
Bubeník v Ústí nad Orlicí v novém včetně okolí

V průběhu května a června bylo realizováno zadláždění ploch v okolí Památníku odboje - Bubnujícího legionáře. Hlavní nástupní plochu zadlážděnou světle šedou žulovou kostkou doplňují boční dlážděné plochy v tmavě šedém odstínu. Dále bylo vybudováno přístupové schodiště, nové osvětlení sochy a vlajkové stožáry. Tyto stavební práce navázaly na restaurování sochy samotné, které bylo za přispění Pardubického kraje realizováno v roce 2016.V minulém roce dosáhly náklady na restaurování sochy 240 tisíc korun. Letošní úpravy si vyžádaly celkem 212 tisíc korun. Bubnující legionář jakožto symbol odboje, jehož hlava je otočena k severu, odkud přicházel do Čech nepřítel z tehdejšího Dolního a Horního Slezska, se tak po mnoha letech dočkal důstojného prostředí hned vedle zrekonstruované ulice T. G. Masaryka a Čs. armády Tato dominantní socha je dílem sochaře J. Mařatky z roku 1925. Původně byla odhalena jako Památník obětem I. světové války. V době německé okupace ukrývána a znovu zde postavena na podzim roku 1945.
 
Nehoda vozidla autoškoly v Sadové ulici

V pondělí po 18. hodině došlo k nehodě vozidla autoškoly jedoucího po Sadové ulici ve směru od dopravního terminálu. Vozidlo vybočilo z vozovky a porazilo sloup veřejného osvětlení (na kterém je dopravní značka zákaz stání). Nehoda si nevyžádala zranění, jen materiální škody, příčina  se vyšetřuje. 
Sadovou ulicí jezdím hodně často a musím konstatovat, že po jedné straně parkující vozidla (sice samozřejmě vybavená povolením odboru dopravy MěÚ) na této poměrně úzké ale silně frekventované komunikaci překážejí a díky nim zde vzniká často řada ošemetných situací.  Jezdí tudy přece velký počet autobusových spojů několika linek. Návrhy na další omezení parkování na Sadové ulici nikdo neslyší. Každý chce parkovat pokud možno před svým domem. Zajímavé je, že např. v ulici Na Strouze, která je možná o něco širší než Sadová  (a žádné autobusy tudy nejezdí), je oboustranný zákaz stání bez výjimek. A vozidla  překážející v Sadové ulici by snadno mohla parkovat v klidnější ulici Na Strouze. A navíc - všimněte si na fotografii vozidel zaparkovaných v protisměru...
 
Nákladní vlak srazil ženu na železničním přejezdu u nádraží v Ústí n.O.

Událost byla nahlášena v 9.18 hodin a ženě, která vstoupila do cesty vlakové soupravě na železničním přejezdu, bylo čtyřiadvacet let. Žena utrpěla zranění, se kterým byla transportována do fakultní nemocnice.  Na místo nehody ihned vyjely dvě posádky z Ústí nad Orlicí, z toho jedna s lékařem. Po nezbytném vyšetření pacientky ošetřili její vážné zranění horní končetiny a zajistili životní funkce. Po těchto úkonech převezli ženu do Fakultní nemocnice Hradec Králové. (Podle Orlického deníku)
 
Amper Market Cup 2017 vyhrál Zechmeister

Vítězem letošního ročníku Amper Market Cupu se na devadesátikilometrové trati stal Tomáš Zechmeister (TJ Favorit Brno). Na sedmdesátikilometrové trati vyhrál Ladislav Pelc (Forced Kick Zlín), v kategorii žen byla nejúspěšnější Markéta Hájková (SKP Duha Lanškroun). Po náročné trati mezi Moravskou Třebovou, Křenovem, Jevíčkem a Březinou kroužilo v jednotlivých kategoriích 125 „silničářů“ z celé Moravy.
Rozdíly ve výkonnosti jednotlivých účastníků od amatérů po poloprofesionály se projevila v i ve výsledných časech, kdy byly zaznamenány rozdíly až 2 minut na prvních třech místech. V cílových spurtech se rozhodovalo jen výjimečně.
Závod provedl účastníky náročným terénem v okolí Moravské Třebové, rodiště mistra České republiky v časovce a účastníka Tour de France i Giro d´Italia Leopolda Königa.  „Jsme rád, že mezi účastníky nechyběli ani cyklisté z Moravské Třebové, i když v barvách jiných klubů. Ještě víc mě těší, že se v konkurenci neztratili a Michal Rotter nebo Markéta Hájková ve svých kategoriích obsadili stupně vítězů,“ říká hlavní pořadatel Amper Market Cupu, moravskotřebovský místostarosta Pavel Brettschneider.
Zajímavostí byla i účast starších závodníků v kategorii pro muže nad 60 let, kteří si zazávodili na padesátikilometrové trati. „Jejich nasazení bylo obdivuhodné, před těmito pány smekám,“ dodává Pavel Brettschneider.
Závod, se uskutečnil pod záštitou ministra životního prostředí Richarda Brabce, hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a starosty města Moravská Třebová Miloše Izáka. Generálním partnerem byla, již tradičně, společnost Amper Market.