ČTYŘIADVACETIHODINOVKU NA KOLE VYHRÁL OPĚT MICHAL KUBIŠTA Z DLOUHÉ TŘEBOVÉ.

Ústecké občanské sdružení „ROZHOUPEJ MĚSTO“ uspořádalo ve dnech 1. a 2..července šestý ročník, jak pořadatelsky, hlavně však závodnicky velice náročné akce „24 hodin okolo Třebovky na kole nebo koloběžce“. Ředitelem závodu byl Matouš Pořícký, další z vedení velice aktivního sdružení Dalibor Adam, se staral o technické a administrativní záležitosti. Zázemí opět všem závodníkům poskytla velice ochotně hylvátská firma METRIX. Před ní byla jedna otočka, závodníci pokračovali přes Hylváty, Dlouhou Třebovou, dále směrem na Přívrat. Otočili se na metě 4,6km  pod železničním viaduktem, co okruh to 9,2km.
Kategorii jednotlivců vyhrál jednoznačný favorit závodu Michal Kubišta z Dlouhé Třebové. Letos nakroužil 81 okruhů což je 745,2km. V průměru tento úžasný výkon dává více jak 31km v hodině a to celý den. Netušil však jakého zdatného soupeře bude mít v Stanislavu Růžičkovi z Křížanova. Tento borec ujel rovněž 745,2km, na druhé místo ho odsunul příjezd do cíle až po Michalu Kubištovi. Třetí skončil Milan Jaroš z Ústí nad Orlicí 653,2km. Nádherné čtvrté místo vydřel další Třebovák Petr Macek zvaný „MACEJKO“. Ujel 616,4km. Na 16. místě skončil Jaromír Škorpil z Dlouhé Třebové, ujel 404,8km. Pro zajímavost uvádíme jistě nejen československý rekord na čtyřiadvacetihodinovce jednotlivců na kole. Daniel Polman z Nové Paky v závodě HOURS SLOVAKIARING CYKLING RACE v Orechové Potôni ujel v roce 2016 911,68km, což dává průměr 37,98km na hodinu. Nejelo se na silnici, ale na okruhu.
Dvojice vyhrál tým MIDAR Příbor (Radim Šimeček a Kristian Škoda) 782km. Druzí dojeli PARNIČÁCI (Martina Rábová a Jaroslav Poukar) Česká Třebová 662,4km.
Jediná trojice USTA IBK (Filip Chasák, Richard Mužátko, Jan Žatečka) Ústí nad Orlicí ujela 772,8km.
Na koloběžce ujel nejvíce Aleš Kopecký Skuhrov nad Bělou 349,6km, 2/ Barbora Halenkovičová Ostrov 340,4km, 3/Jiří Škabraha Uničov 303,6km.
Na kolech se snažily i děti do 15 let. Libchavák Robin Morávek (narozen 2004) ujel úžasných 303,6km, 2/ Jana Poláková (2006) Ústí nad Orlicí – Hylváty 128,8km,3/Patrik Kosek (2010) Hradec Králové 101,2km.
Sobotní počasí bylo ideální, přes noc se však vše rapidně zhoršilo, byla zima na zimní čepici i rukavice, často pršelo. Od půl čtvrté ráno do nedělní cílové desáté hodiny v jednom kuse. Copak závodníci, ti se při jízdě jakž takž zahřáli. Velký dík a obdiv patří všem pořadatelům, kteří na otočkách celý den zapisovali. Ať již to byly týmy Dalibora Adama, Evy Biedermanové, manželů Lehkých, Moniky Jiráskové, Květy Richterové a všech dalších. Účastníci byli nadšeni sehraností pořadatelů. Všechno klapalo jako hodinky, žádné problémy ani protesty nebyly. Firma METRIX již větší komfort závodníkům ani poskytnout nemohla. Sprchy, teplá voda, toalety, lednička, mikrovlnka, automaty na všechno možné… Vstřícný byl i přístup Městského úřadu Ústí nad Orlicí a Obecního úřadu v Dlouhé Třebové. Svítily celou noc. Zkrátka všem velký dík. Milan Richter
Tři nejlepší jednotlivci -  Petr Macek „MACEJKO“    Foto:M. Richter  Po závodě   Foto. K. Richterová