Před 34 lety se stala tragická nehoda u Armaturky             

Podle Černé knihy sovětské okupace 1968 - 1991

Neštěstí se stalo 29. srpna 1987. Tehdy ráno v 7:10 hodin nedal na silnici II/358 v České Třebové řidič nákladního skříňového automobilu GAZ 66, vojín Šalva Buduevič Džolidze (narozen 1968) od sovětského vojenského útvaru Klášterec nad Orlicí přednost v jízdě při odbočování na hlavní silnici ze skládky stavebního materiálu k.p. Sigma Česká Třebová. Při tom se střetl s motocyklem ČZ 175 projíždějícím po hlavní silnici, který řídil Oldřich Appl z České Třebové. Jel se svým otcem na houby. Při nehodě byl Oldřich Appl mladší (viz fotografie) smrtelně zraněn a po převozu do nemocnice zemřel. Jeho otec Oldřich Appl st. (narozen 1937), v té době padesátiletý,  byl zraněn těžce, nehodu přežil. Zemřel až 22. listopadu 2016 ve věku 79 let. 

Okresní správa SNB Ústí nad Orlicí zahájila trestní stíhání vojína Džoglidze. Spis byl postoupen Vojenské obvodové komandatuře Hradec Králové. Vojín Džoglidze byl odsouzen 12. února 1988 vojenským soudem posádky Vysoké Mýto na tři roky odnětí svobody v nápravném pracovním táboře.

Podle Černé knihy sovětské okupace, popisující činnost Sovětské armády v Československu a její oběti v letech 1968 - 1991 (autoři Prokop Tomek a Ivo Pejčoch).

Knihu v roce 2015 vydalo v nákladu 1000 výtisků nakladatelství Svět křídel Cheb. Kniha přináší konkrétní ověřené údaje o událostech, které měly za následek smrt občanů a to včetně poprvé publikovaných fotografií obětí a událostí invaze vojsk Varšavské smlouvy.

Veřejnost se dlouhá léta neměla šanci dozvědět o škodách způsobených pobytem sovětských vojsk v Československu. I dílčí zveřejňované údaje byly přinejmenším nepřesné, vždy byla uváděna nižší čísla.  Při čtení knihy si v plné míře uvědomujeme problémy způsobené naší republice a našim občanům působením okupačních vojsk i farizejství, které bylo součástí oficiální politiky tehdejšího komunistického režimu v Československu.

V Knize je uveden i jmenovitý abecední seznam civilních obětí na životech způsobených sovětskou armádou v Československu v letech 19068 - 1991. Jde o tři stovky jmen uvedených na sedmi stranách této publikace, A to nejsou popsány tisíce dalších havárií, jejichž důsledkem bylo  "jen" zranění, třeba velmi těžké, či škoda na majetku.... Mnozí si pamatujeme stále se přesunující kolony sovětských armádních vozidel na našich silnicích, které byly velkou bezpečnostní hrozbou i při tehdejším mnohem menším dopravním provozu na našich silnicích. Z působení sovětské posádky máme nakonec i přímé vlastní zkušenosti i u nás v České Třebové, byť byla "naštěstí" uklizena mimo město, připomínkou sovětské přítomnosti ve městě byla jen "sovětská vojenská komandatura" v Nádražní ulici čp.  876, která se stala ještě v závěru roku 1989 sídlem českotřebovského Občanského fóra. Mnozí si pamatujeme i na vyklízení prostor kasáren v Borku a velký zájem českotřebovské veřejnosti z prvního "Dne otevřených dveří" po uvolnění kasáren veřejnosti 9. května 1990.

Knihu zapůjčila redaktorovi Českotřebovského zpravodaje rodina Applova, Oldřich Appl starší, který tragický střet se sovětským vojenským automobilem přežil. Obdržel knihu s věnováním autorů.