PARTNERS Streetball Cup - Memoriál Mistra Jana Husa
20. ročník 22.7.2017

Turnaj družstev:

Turnaj družstev:
Muži:
1. Šindy ( V.Šindelář, J.Hanuš, L.Stegbauer, J.Štěrba – Sezemice)
2. Machines (Z.Šebela, I.Pavličík, O.Šiška, F.Šmíd, O.Lenhart - Brno)
3. Motýlci 2 (T.Teplý,J.Jelínek,R.Jurka,P.Andres - Svitavy)
4. My! (J.Kmošek, J.Potoček, L.Bulušek, V.Šiller - Pardubice, Přelouč)
Ženy:
1. Jak to chceš (A.Půlpánová, A.Beránková, S.Beránková – Brno)
2.  Nulová šance  (G.Bílková, V.Kadavá, K.Schmidtová, K.Kučerová – Pardubice)
3. Sralas? (Aneta Krobová, Kristýna Michálková, Lucie Kulíšková, T.Pensdorfová - Praha)
4. Wings (B.Křapová, A.Jeřábková, L.Jeřábková- Litomyšl)
Individuální soutěže:
Nejlepší trojkař: Tomáš Teplý – Motýlci 2, Svitavy
Nejkurióznější koš: Marek Trejtnar – Hradec Králové
Nejlepší smečař: Roman Radovskii- Basket-obchod.cz, Praha
Speciální cena: Petra Kulichová a Edita Šujanová – patronky turnaje
 
Statistické okénko:
Počet týmů: 38 (30 mužských + 8 ženských)
Počet hráčů: 170
Počet utkání: 115

Letošní ročník PARTNERS Streetball Cup - Memoriálu Mistra Jana Husa se uskutečnil z různých důvodů až v sobotu 22. července, čímž se poněkud odchýlil od původního termínu, kdy si připomínáme osobnost Jana Husa. Co je však nejdůležitější, organizátoři se trefili do příznivého počasí, proto se akce mohla uskutečnit venku v areálu třebovského gymnázia. Ten se opět změnil k nepoznání, naplnil se basketbalisty ze všech koutů České republiky,  dokonce přijeli hráči i z Polska, Slovenska. Sportovní dětský den, který se konal potřetí, navíc přilákal velké množství příchozích diváků, kteří si mohli užít bohatý program a nasát atmosféru jednoho z největších streetballových turnajů u nás. Nad turnajem opět převzal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. V letošním roce jsme započali spolupráci s Českou basketbalovou federací, která akci výrazně podpořila.

 

Zájem byl letos opět enormní, kapacita 30 týmů v mužské kategorii byla rychle naplněna a my tak museli odřeknout spoustu dalších týmů, které si chtěli ve Třebové zahrát. Organizátoři uvažovali o rozšíření kapacity, ale nakonec od tohoto záměru upustili z důvodu hladkého a plynulého průběhu turnaje. V ženské kategorii se nakonec registrovalo 8 týmů, mezi nimiž startoval i tým Magic. V tomto týmu se aktivně do turnaje zapojily letošní dvě patronky, vicemistryně světa a hráčka brněnského Valosunu Edita Šujanová a vicemistryně světa, mistryně Evropy a hráčka tureckého Botassporu Petra Kulichová.

I letos se hrálo na 6 hřištích, z nichž hned 3 byla osazena atraktivní umělým povrchem SportCourt s profesionálními basketbalovými koši, zbylá 3 byla asfaltová. Systém turnaje byl nastaven tak, aby si všechny týmy zahrály na všech hřištích. V mužské kategorii postupovala z 5 základních skupin po 6 týmech 3 nejlepší mužstva a nejlepší celek na 4. místě do následného play off. V ženské kategorii do vyřazovacích bojů postupovala všechna mužstva. Nutno podotknout, že hráčská kvalita turnaje byla opět hodně vysoko. Příchozí diváci tak mohli vidět spoustu ligových hráčů a reprezentantů ČR. Namátkou jmenujme zkušené ligisty - Jakub Houška a Ondřej Šiška z Děčína, Kamil Švrdlík a Josef Potoček z BK Pardubice, Jiří Jelínek, Tomáš Teplý, všichni hráči ligových Svitav. V ženské kategorii se dokonce představily reprezentantky ČR, již zmiňovaná Edita Šujanová a Petra Kulichová. Vše probíhalo pod dohledem asistenta reprezentačního týmu mužů Luboše Růžičky, který se přišel na turnaj podívat. Bylo se na co koukat, a hlavně v play off se hrál streetball vysoké úrovně, a přestože je o hodně tvrdší než klasický basketbal, hrálo se fair play, za což patří všem hráčům velký dík. V letošním roce jsme se ale nevyhnuly několika zraněním, která ke sportu bohužel patří, proto věříme, že všichni hráči budou brzy v pořádku.

Ve finále ženské kategorie se nakonec utkaly týmy Jak to chceš, hráčky hrající nejvyšší soutěž za MK Technic Brno a velké překvapení turnaje Nulová šance z Pardubic. Zkušené ligové hráčky nenechaly nic náhodě a urputnou obranou, zkušenostmi a přesnou rukou pro sebe urvaly vítězství nad sympaticky hrajícími děvčaty z Pardubic v poměru 9:5!

V mužském kategorii se do semifinále dostali vítězové posledních dvou ročníků Motýlci 2 ze Svitav, kteří však podlehli loňským finalistům Machines z Brna a nedosáhli tak na zlatý hattrick. V druhém semifinále se utkala "nová" mužstva, když tým Šindy ze Sezemice přetlačil tým My! z Pardubic. Do finále jako favorit nastupoval brněnský tým, který po několika druhých a třetích místech chtěl pro sebe konečně urvat třebovský triumf. V cestě mu však stál tým Šindy, zmítaný několika vážnými zraněními během turnaje. Osud tomu chtěl, že síla vůle zvítězila nad obrovskou kvalitou a tým Šindy se tak mohl radovat z nečekaného a překvapivého vítězství na 20. ročníku Memoriálu Mistra Jana Husa v poměru 14:8!

Letošní individuální soutěže také bavily! Palbu z tříbodové vzdálenosti obhájil Tomáš Teplý z Motýlků 2, který rozhodl v posledním kole, kdy se střílelo o desku. Nejkurióznější koš pro sebe nakonec díky aplausu přítomných bral organizátor Marek Trejtnar. Lahůdkou však byla soutěž ve smečování. Všichni borci předváděli neskutečné skokanské kousky, které navázaly na loňskou show. Nejlepším letcem a smečařem se nakonec zcela zaslouženě opět stal Roman Radovskii z týmu Basket-obchod.cz. Ceny nejlepším na závěr předaly patronky turnaje Edita Šujanová a Petra Kulichová.

Basket-obchod.cz měl na místě i svůj stánek, kde si příchozí mohli zakoupit zboží za velmi příznivé ceny, stejně tak byla zajímavá ochutnávka se sušeným masem ve stánku Maso Here. Velkým oživením se stala freestyle show Tomáše Tučka a Patrika Černého, mistrů světa ve freestyle fotbalu, kterým se podařilo dostat všechny do varu. Pro děti byl připraven dětský sportovní den, kde si nejmenší opět mohly zajezdit na poníkovi, zaházet na minikoše či využít skákací hrad, skládat velké puzzle nebo vyzkoušet turnball. Všechny děti, které navíc prošly několika stanovišti s pohybovými aktivitami, obdržely odměnu a vstupenky do rodinného zábavního parku Tongo v Hradci Králové, který byl hlavní partnerem dětského dne.

20. ročník byl také doplněn charitativní akcí nazvanou "Přineste víčka pro Lukáška", ta byla pro nemocného chlapečka, čímž mu organizátoři chtěli alespoň trochu pomoci v jeho nelehkém životě. Díky vstřícnosti všech zúčastněných jsme tak Lukáškovi vybrali 5070 Kč a dalších 5000 Kč věnovali organizátoři. Celý den byl doprovázen kvalitní muzikou a dvěma moderátory z neziskové organizace Ulice dětem o.p.s., kteří neúnavně zásobovali uši přítomných vtipnými komentáři, kterými celou akci posunuli na jinou úroveň.

Letošní ročník se opět nad očekávání vydařil a zase se k radosti organizátorů kvalitativně posunul o stupínek výš, což je ta nejlepší pozvánka na další, už 21. ročník v roce 2018! Pořadatelé proto děkují svým partnerům za velkou a dlouholetou podporu, bez které by Memoriál Mistra Jana Husa nešlo po dvacet let v České Třebové dělat. Za tu dobu se z původně přátelského setkání několika basketbalových nadšenců podařilo vybudovat jeden z největších streetballových turnajů v České republice, který se navzdory svému věhlasu neustále drží původních hodnot; setkávání přátel, streetball pro všechny bez rozdílu, pohodová atmosféra, fair play, čímž je naplněno jeho motto: BALL IS WHAT WE BREATHE FOR. Věříme, že se se všemi uvidíme příští rok!

Děkujeme hejtmanovi Pardubického kraje Martinu Netolickému a Pardubickému kraji, PARTNERS Financial Services a Davidu Kučerovi, DEKSTONE přírodní kámen, ČMŽO elektronika, Samíkov.cz, TONGO Hradec Králové, FAKRO Czech s.r.o, , České basketbalové federaci, Pivovaru Primátor a.s., BASKET-OBCHOD.cz, Hotel Bravo Česká Třebová, Re-Montage s.r.o., Vodárenské společnosti s.r.o., GEODÉZIE Cindr s.r.o., NAPOS s.r.o., Tuři Svitavy, ORLIMEX CZ s.r.o., CZ LOKO a.s., MIKA a.s., SPALDING-BASKET.cz, Starmon, UniCredit Bank Express Č.Třebová, Butique Sabrina, Koubasket, Maso Here, FESTING, GEOČI, Firmsport.cz, SPO-T s.r.o., Řeznictví Sloupnice, FanObchod.cz Čokoklasik, Sportovní park Pardubice 201, Město Česká Třebová, SKB Česká Třebová a Gymnázium Česká Třebová. Za mediální podporu děkujeme OIKT TV, Nbasket.cz, StreetFame.cz, Czechstreetball.cz, Orlickému deníku, Českotřebovským novinám a Českotřebovskému zpravodaji.

Více se o turnaji můžete dozvědět na webu www.streetballhus.cz nebo na jeho facebookovém profilu.

Za pořadatele Marek Trejtnar