Českotřebovský deník 207/2017 (1/8)
Mozart bude v Litomyšli!

Dobré divadlo uvede divadelní hru Amadeus v sobotu 5. srpna od 21 hodin v Litomyšli v Klášterních zahradách.

Po skončení divadla přijde rytíř Toulovec a zájemce provede s ohněm v ruce starobylým městem. Napínavou hru o životě hudebního genia Amadea Mozarta napsal anglický dramatik Peter Shaffer, přeložil ji profesor Hilský a režíroval Jaroslav Kodeš. Vystoupí herci divadelního souboru Rádobydivadlo Klapý. Program bude pod širým nebem v Klášterních zahradách. V případě deště se nehraje.
Ještě za života Antonia Salieriho, svého času průměrného skladatele, vznikla legenda. A to legenda o tom, že on může za předčasnou smrt slavného Mozarta. Hra vychází z  historických faktů. V případě deště se nehraje. Informace o změně bude na webu a FB. Vstupenky se kupují na místě od 20 hodin.  Rádobydivadlo Klapý hraje 26 let a patří mezi přední amatérské divadelní soubory v České republice.  Více zde: http://www.dobredivadlo.cz/program/amadeus-15-08-2015-20-30.html

Před 10 lety otevřena nákupní galerie A centrum


V onen čtvrtek 9.srpna  2007, když se otevíralo, byly všude kolem barevné balónky, chumel dětí, které bavil klaun  O kousek dál bubeníci obcházeli parkoviště a volali: „Daichmann otevírá!“  V sousedství TESCA otevřela nová nákupní galerie "A centrum", reálný produkt původního záměru inzerovaného jako Family centrum. Takové jako mají v Hradci nebo Pardubicích, ve Svitavách.  A centrum je v majetku firmy Agile, s.r.o., která zdejší prostory pronajímá.  nyní jsou v nové galerii jsou dva obchody s oděvy, prodejna obuvi, sportovní potřeby, obchod s elektronikou i řeznictví, jedna poměrně velká prodejna zůstala tmavá, prázdná, nevyužitá.  A centrum přiblíží obchody řetězců do našeho regionu. V prvních dnech lákaly prodejny na velké slevy, zájem byl veliký, i když přišlo hodně zvědavců jen nové možnosti "okouknout". Parkoviště, které nyní pojme přes 300 automobilů bylo po většinu dne zcela zaplněné.V  těsném sousedství galerie máme ještě "Centro Vietnamo" alias "supermarket Lena". I ten neměl nouzi o zájemce. Nemusel se podílet na výstavbě parkovací plochy, těžko ovšem očekávat, že by z pronajaté plochy platil malý nájem.  Konkurence A centra se jistě nebojí, naopak, mnoho zákazníků nakonec skončí právě zde.   (8/8 2007)
A důsledek dnes - spolu s dalšími změnami to je totální kolaps obchodní sítě ve městě Česká Třebová, nápisy Prostor k pronájmu nebo k prodeji najdeme na každém kroku. Tak masivní problémy typu "Mrtvé město" jinde řešit nemusí. Co s tím?
Madam poslouchala (10.srpna 2007)  plná  Javorka  

Úspěšný letní koncert skupiny MADAM dne 10/7 2007 je třeba připomenout nejen pro velký úspěch akce, ale i letošní nenadálé úmrtí Ladislava Šicha.  Přesto i letos MADAM v Javorce vystoupí a bude to jistě zážitek.  Již při reportáži z koncertu před deseti lety jsem si postěžoval na to, že stav hudebního pavilonu Antonína Bennewitze neodpovídá úrovní kapel, které zde vystupují a že opakovaně na fotografiích retušuji sprajové nápisy a opadané obklady a další závady. Během deseti let byl pavilon a okolí opraven, ale stav je zase obdobný  jako v r. 2007, jako by se na tom nic nezměnilo. Aspoň vymalovat.... A to je park Javorka naše priorita.  Hudební pavilon Antonína Bennewitze není svému jménu i nyní důstojným stánkem a je třeba s tím něco udělat.  Tak aby Javorka dosáhla úroveň litomyšlských klášterních zahrad, po kterých se závistí pokukujeme....    
Láďa Šich před deseti lety  na svém koncertu ještě na závěr pozval všechny na vlastní akci, kterou pořádal  24/8 2007 v Klubu Hliníky již po desáté. Country večer, na kterém kromě skupiny Madam vystoupily ještě čtyři další kapely včetně "překvapení z Prahy"....
3. srpna vystoupí  v Javorce violoncellový kvartet s Alžbětou Poukarovou

Příští čtvrtek 3. srpna 2017 v 19 hodin  se v Bennewitzově pavilonu v Javorce  můžeme setkat podobně jako loni s vynikajícím brněnským violoncellovym kvartetem Solitutticelli Cello Ensemble. Letos jsou plakáty programu koncertů v Javorce bez fotek a tak se to pokusíme napravit, aby Třebováci  věděli o jaké kvarteto se jedná. Mezi brněnskými cellisty opět bude hrát Alžběta Poukarová rodačka z České Třebové a bude opět ozdobou tohoto kvarteta. V programu je napsané za naším názvem - vážná hudba, což je podle přání členů souboru třeba poněkud rozšířit a upřesnit. V programu je totiž také velká spousta populárních skladeb.
Solitutticelli – violoncellové kvarteto a komorní violoncellový soubor. To jsou violoncellisté působící v Brně, kteří se rozhodli dát dohromady, společně tvořit a objevovat krásu zvuku violoncell. "Chceme hrát zejména pro potěchu duše a pro radost z hudby. Náš repertoár v současnosti zahrnuje nejen díla z klasické hudby, ale také pop, rock, jazz (ragtime) a filmovou tvorbu. Hrajeme na veřejných i soukromých koncertech, firemních akcích, svatbách nebo jen tak pro radost v zahradách i na ulici. Můžeme hrát na plesech, vernisážích, festivalech nebo při jiných slavnostních příležitostech. Dovedeme připravit zajímavý program výchovného koncertu pro žáky a studenty základních a středních škol." Tak uvádí členové kvarteta svoje působení na svých webových stránkách  solitutticelli.cz. Stejně jako loni to bude  krásný koncert, přijměte pozvání.
 
Šachový RC Sport Open 2007 byl velmi úspěšný

Text z 10.8. roku 2007.
"Proti loňsku přijelo třikrát více hráčů a z toho devět velmistrů z devíti  zemí: Česka, Slovenska, Polska, Ukrajiny, Švédska, Rakouska, Německa, Ruska a Litvy. Do 15 hodin se celkem zaregistrovalo na 156 účastníků. Mezi nimi byl například i P. Miloš Kolovratník z České Třebové nebo nejmladší účastnice devítiletá Slovenka Veronika Macková nar. 1.4. 1998 nebo nejstarší šachisté Ukrajinec Oleg Bylino (1939) a č ech Karel Černý (1937).  Tak ve své kvalitě i kvantitě za jediný rok povyskočil šachový turnaj RC Sport Open 2007, který začal v pátek 10. srpna odpoledne v 15 hodin v sále SOŠ a SOU TO na Skalce v České Třebové. „Rádi bychom se postupně dostali na zhruba druhé místo v republice za festival, který se hraje v Pardubicích,“ uvedl před zahájením 3. ročníku RC Sport Open jeho manažer Vladimír Vaněk. K šachovnicím tak dnes ve Střední odborné škole a učilišti technických oborů na Skalce zasedly desítky hráčů a hráček, favority lze hledat hlavně mezi velmistry a také mezinárodními mistry, kterých pořadatelé registrují dvanáct. „Z Čechů by o vítězství v turnaji měli bojovat Například Štoček, Votava, Cvek, Bernášek, hradecký Martin Petr a vítěz loňského ročníku Hába, k favoritům budou patřit také Poláci Heberla, Bobras a Jakubec, počítat se musí také s Ukrajincem Sergejevem,“ vypočítal Vaněk. Pro vítěze turnaje, který bude znám za týden v pátek, pořadatelé připravili finanční odměnu 25 000 korun, druhý si z České Třebové odveze 18 tisíc korun, třetí 14 tisíc. Celkově si šachisté mezi sebou rozdělí 122 000 korun. Patronem turnaje, který se hraje zároveň jako krajský přebor Pardubického kraje s dotací 8 000 korun, je 40. hráč světového žebříčku Sergej Movsesjan. Borec českého mistrovského družstva RC Sport Pardubice si v České Třebové také ve čtvrtek 16. srpna zahraje. V simultánce, která začne v 10 hodin, proti sobě bude mít zhruba 20 soupeřů." Jak simultánka dopadla:  Hráč světové třídy nad osmnácti soupeři zvítězil, remizovat s ním dokázali dva mladí šachisté ze Slovenska. Velký úspěch měla zahradní party, kterou organizátoři připravili na chatě Maxe Švabinského na Kozlově....
Další ročníky měly obtíže, spolupráce s e společností RC sport byla obtížnější. Vladimír Vaněk zřídil vlastní sportovní agenturu Vaněk Agency. Jako českotřebovský rodák zůstal našemu městu věrný věnuje se jednak lednímu hokeji a také pořádání Českotřebovského cyklomaratonu (letos se již uskutečnil devátý ročník). V Ústí nad Orlicí se stal ve spolupráci s firmou Rieter CZ pořadatelem MČR v tenisu  (uskutečnilo se 20.  ročníků) a v posledních dvou letech tenisový turnaj povýšil na otevřený mezinárodní turnaj mužů kategorie Futures Rieter Open.
 
Jak probíhaly oslavy 660 let obce Semanín a 450 let úmrtí Mikuláše Šuda ze Semanína 

(Před deseti lety v roce 2007, letos se 670 let Semanína neslaví)
Oslavy kulatého výročí obce Semanín probíhají od pátku do neděle. Na oslavy přijely auty také někteří bývalí starousedlíci z této dříve německé obce. Velká část oslav proběhla během soboty. Dopoledne bylo možné shlédnout výstavu o historii a současnosti obce Semanín v budově místní školy  a dobře navštívená historická přednáška Ing. Davida Smyčky o historii obce přímo v centru všeho dění ve sportovním areálu obce. Besedu moderoval Jan Čenský. Přednášející po přednášce zodpověděl řadu dotazů. Odpoledne po 13. hodině pak Jan Čenský a starosta obce Jan Smola moderovali slavnostní svěcení praporu obce za přítomnosti hostů, především administrátora Římskokatolické farnosti O. Miloše Kolovratníka, poslanců Poslanecké sněmovny Radko Martínka a Jiřího Čepelky a také radního Pardubického kraje Petra Šilara. Přijeli také představitelé okolních obcí  J. Veselý (Přívrat), A. Jedlička (Řetová),  M. Bäuchel (Ústí nad Orlicí), bohužel zde nebyl zde však žádný představitel nejbližšího a pověřeného města České Třebové, pokud nepočítáme radního Jiřího Musílka, který zde byl ovšem ve funkci  redaktora regionální televize OIKTV. Potom pokračoval celoodpolední program, který vyvrcholil tradiční semanínskou akcí 18. ročníkem Babího léta, který zahájila v 19 hodin moderátorka Magda Peterková a následně trampská hymna "Vlajka". Návštěva na oslavách byla výborná, prodej občerstvení a zajímavých souvenirů byl zajištěn po celý den, pořadatele ve žlutých tričkách nebylo možné přehlédnout. V neděli program pokračuje slavnostní mší v kostele sv. Bartoloměje a další přednáškou zaměřenou na osobnost Mikuláše Šuda ze Semanína.. Sportovní areál v Semaníně bude využit od 14 hodin  po celé odpoledne, program počítá s různými žánry, vyvrcholí koncertem Petra Spáleného od 17 hodin. 

Podporuje stát sportovce spravedlivě?

Ministerstvo školství nabízí již poněkolikáté dotace na podporu sportu. Naše TJ Sokol Morašice (SY) se spoluúčastí Obce Morašice již třikrát podala žádost o dotaci na akci „Rekonstrukce zázemí sportovního areálu“. Třikrát jsme žádost podali a třikrát neuspěli, i když jsme všechna potřebná kritéria splnili. Snažila jsem se zjistit systém, jak jsou finanční prostředky přidělovány. Nikdo nám nedokázal vysvětlit, proč jsme nebyli vybráni. V letošním roce na jaře se ukázalo, že přidělování dotací bylo „všelijaké“, a my jsme neměli na ministerstvu žádného „strýčka“. Paní ministryně byla rovněž zaskočena a odstoupila, protože takovéto praktiky se jí nelíbily.
Máme vcelku hezké fotbalové hřiště, v loňském roce jsme přistoupili k vybudování samostatného vrtu na zavlažování trávníku. Tento krok posloužil k tomu, že se sportovcům, žákům ze základní školy i dětem z mateřské školky bezpečně běhá. V roce 2013 jsme jsem vedle fotbalové plochy zmodernizovali starou antukovou plochu na víceúčelové hřiště s polyuretanovým povrchem  a vedle budovy občerstvení máme nové hřiště pro malé děti. Na toto jsme použili především obecní peníze a částečně i krajské z Programu obnovy venkova. Sportovní a zároveň i zčásti kulturní areál je hojně navštěvován lidmi z naší vesnice i od sousedů. Snažíme se a vše je moc hezké, děti, mládež i dospělí mají kde sportovat. Ale černou skvrnou na areálu jsou kabiny a sociální zařízení uvnitř. Je to budova z venku vcelku hezká, ale uvnitř již silně zahlodal zub času. Je rovněž třeba dispozičně zapřemýšlet o propojení sprch a převlékáren. Pokud nezačneme brzy opravovat, tak se objekt bude z bezpečnostních důvodů muset uzavřít, to je výrok statika. Potřebovali bychom dotaci ve výši 1,5 milionu Kč, 1 milion Kč máme připravený z obecních peněz. Uprostřed tohoto léta žádáme počtvrté. Doufám, že tentokrát, když jsou opětovně z Ministerstva školství vyhlášeny dotace znovu, bude spravedlivé hodnocení na naší straně. Bodově splňujeme kritéria a „strýčka“ snad nyní není třeba.  Pokud dotace nedostaneme, pak i nadále budou osprchovaní hráči fotbalu přebíhat z části se sprchami do části převlékáren a kabin nazí po venkovním chodníku. Je pravda, že část fanynek bavila tato závěrečná část po zápasu ze všeho nejvíce. Ale přece dotace chceme a raději si necháme přehlídku nahých těl na doma.
Radní Pardubického kraje a místostarostka Obce Morašice (SY) Hana Štěpánová
 
Velvyslankyně Velké Británie v ČR Jan Thompson navštívila Pardubický kraj

S hejtmanem Martinem Netolickým debatovala mimo jiné o ekonomické situaci v regionu, čerpání evropských fondů, ale také o mezinárodně-politické situaci spojené s vystoupením Velké Británie z Evropské unie.
„Paní velvyslankyně je velmi aktivní ve svých cestách po českých regionech, jelikož se snaží pochopit specifické problémy a potřeby každého z nich. Jedním z jejich cílů je otevřít české kraje britským turistům, kteří primárně přijíždějí do hlavního města či lázeňských oblastí,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který velvyslankyni v krátkosti seznámil s aktuálním stavem ekonomiky regionu. „O významu našeho kraje hovoří fakt, že se na HDP státu podílíme devíti procenty, zatímco populací pouze pěti procenty. Aktuální míra nezaměstnanosti dosahuje 2,7 procenta, zatímco ještě před pěti lety jsme se pohybovali na hranici 8 procent. Vzhledem k nedostatku vybraných profesí bychom rádi získávali pracovní sílu z Ukrajiny, kde spolupracujeme se Zakarpatskou oblastí, ale proces získávání pracovních víz je velmi složitý a zdlouhavý. Věřím však, že se situace v nejbližší době odblokuje, což by nejen našemu regionu mohlo pomoci v přilákání dalších investorů,“ sdělil hejtman Netolický s tím, že míra nezaměstnanosti v České republice patří dlouhodobě mezi nejnižší v celé Evropské unii.
Velká Británie jako přítel Evropy
Jedním z témat debaty byla také současná situace ve Velké Británii ve spojitosti s procesem vystupování země s EU. „Byl jsem ujištěn, že Velká Británie vystupuje pouze z Evropské unie, nikoliv z Evropy jako takové, což je velmi důležitý signál. Věřím, že nadále bude s Unií spolupracovat v celé řadě oblastí, jako je zahraniční obchod či bezpečnost,“ uvedl Netolický, který velvyslankyni seznámil s tím, jak Pardubický kraj využívá dostupné prostředky z fondů Evropské unie. V této oblasti patří kraj dlouhodobě v poměru ke své velikosti mezi nejlepší české regiony, což Jan Thompson také ocenila.
Jan Thompson se dále v průběhu setkání zajímala o další specifika regionu, ale také jeho problémy, mezi kterými hejtman Netolický jmenoval především dopravní infrastrukturu v podobě chybějící dálnice D35, která by měla vedle dálnice D1 sloužit jako spojka Čech a Moravy. Hejtman s velvyslankyní hovořil také o podpoře cestovního ruchu v regionu, který je pro Brity známý především díky plochodrážnímu závodu Zlatá přilba, ale také Velké pardubické, na kterou velvyslankyni Thompson osobně pozval.
Mgr. Dominik Barták