Českotřebovský deník 217/2017 (11/8)


V Rybníku začala rekonstrukce mostu přes Skuhrovský potok

Podle informační tabule dodané zhotovitelem  bude akce probíhat od srpna do prosince 2017 a bude zde zřízena možnost nouzového přejetí koryta Skuhrovského potoka. Akce již dozrála, provizorní přemostění zde bylo již hodně dlouho a to přes něho jezdily v době nouzových objížděk při nehodách na I/14 také velké kamiony. Přestavbou mostu v Rybníku nyní vznikl problém s případnou objížďkou při nehodě na trase I/14 Česká Třebová - Třebovice. Jen v červenci byly takové situace tři.  Protože jsou zavřené tunely, není možná ani objížďka přes Semanín.

Linka důvěry děkuje a informuje

Jménem obecně prospěšné společnosti KONTAKT Ústí nad Orlicí, která je provozovatelem Linky důvěry, děkujeme městu Česká Třebová za finanční podporu, kterou nám v roce 2017 poskytlo a které si velmi vážíme.
Posláním Linky důvěry je poskytovat lidem okamžitou telefonickou pomoc v jakékoli obtížné životní situaci, pomoc s jakoukoli starostí, se kterou si volající neví rady, cítí se ohrožen, nebo své trápení, ale i radost potřebuje někomu svěřit a s někým ho sdílet. Je tu pro každého člověka, který potřebuje pochopení, podporu a pomoc s řešením své situace (např. lidé přemýšlející o smyslu života, mající obavy z nemoci, problémy finanční, vztahové a další). Cílovou skupinu tvoří osoby bez omezení věku a pohlaví. Šíře probí- rané problematiky není ohraničena. Výhodami telefonické krizové intervence jsou její snadná dostupnost a anonymita. Službu poskytujeme za cenu běžného telefonního hovoru. V určitých případech můžeme předat kontakty na další pomáhající profese nebo další odborníky.
Zájemci o naši službu nás mohou kontaktovat na telefonním čísle 465 52 42 52 (nonstop), poradenském emailu napis@linkaduveryuo.cz a přes Skype linka.duvery.uo.
Bc. Lucie Prudilová, vedoucí Linky důvěry Ústí nad Orlicí
Rekonstrukce tunelů
Za dva měsíce by mělo být všechno hotovo
Nabízím fotografii ze staveniště pořízenou ve čtvrtek dne 10/8  2017 odpoledne.  Termín dokončení stavby stanovený na říjen t.r. se podle všech předaných informací podaří realizovat. Konečně tak budou moci zase kamiony s kontejnery pro  překladiště Metrans jezdit přímo na I/14.
Díky včasnému termínu dokončení této stavby přislíbil Pardubický kraj zahájení rekonstrukce silnice Semanín - Zádolka - Opatov ještě v letošním roce, alespoň na nejvíce rozbitém, v podstatě běžně nesjízdném úseku Zádolka - rybník Hvězda.
Tato akce je pro nás významná, neboť ukazuje, že Pardubický kraj drží slovo a  a má zájem se s problémem stavu této komunikace vypořádat, i když to nemá jednoduché. Jsem zvědav co se dozvím na toto téma na Dopravní konferenci v Pardubicích dne 7. září 2017, kde se bude opět jednat o problematice přivaděčů na 35, trase D35 a také investicích (nejen) do krajské silniční sítě. 
 
Bouře, která na území Pardubického kraje udeřila v pátek o půlnoci, za sebou zanechala popadané stromy a ranní dopravní chaos.

Železniční doprava se s následky živlů vyrovnávala ještě celé ráno. Na hlavním železničním koridoru do Prahy svítila na ukazateli řada zpoždění, která v průměru dosahovala asi tři čtvrtě hodiny. Mohly za to většinou popadané stromy v okolí tratí na Orlickoústecku i Svitavsku. Opravárenské čety musely na trati mezi Králíky a Letohradem provoz zastavit úplně. Tam se totiž nad trať nakláněl i sloup trakčního vedení. Řadu zpoždění se dopravcům stále nepodařilo dohnat a situace se nelepší. Stejně jako včera přestávají informační tabule stačit vypisovat jednotlivé zpožděné vlaky, k problémům se nově přidala porucha zabezpečovacího zařízení na trati Pardubice - Přelouč zaviněná bouřkou. "V souvislosti s bouřkou od půlnoci do sedmé hodiny ráno vyjeli hasiči do terénu v devadesáti třech případech. Většinou se jednalo o zprůjezdňování komunikací a o odklízení popadaných stromů a větví," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. U Moravan na Pardubicku došlo ve dvě hodiny ráno k přerušení vedení vysokého napětí a přerušení dodávek elektrického proudu.  Bouřka zkomplikovala situaci i na silnicích, na řadě míst byly popadané stromy, například v úseku Česká Třebová - Skuhrov, Letohrad - Pastviny nebo Újezd u Chocně – Horní Jelení. Další škody bylo možné registrovat např. na cestě Rybník - Srenobv, ale i u silnice I/14 do Ústí nad Orlicí. V lesních úsecích byly napadané větve.
Podle informací ČHMÚ na Facebooku se přes Česko v posledních dvou nocích zřejmě přehnaly dvě bouře zvané derecho. Jde o větrnou bouři způsobující škody a rychle postupující v pásu o délce alespoň 400 kilometrů. Bouře postupující v noci na čtvrtek z Rakouska přes Moravu do Polska způsobila škody v pásu přes 700 kilometrů. V Česku se v posledních letech vyskytují v průměru dvakrát do roka.
Nekonečný příběh: co s truhlárnou vybudovanou mezi rodinnými domky
Problém se vleče již tři roky. Za tu dobu se s ním několikrát zabýval stavební odbor MěÚ, jako odvolací instance pak třikrát Krajský úřad Pardubického kraje a dvakrát se o problému jednalo také v českotřebovském městském zastupitelstvu. Jde o to, že bývalá  údržbářská dílna Stavebního bytového družstva, vybudovaná v osmdesátých letech, užívaná pro elektro a zámečnické práce byla pronajata truhlářské firmě, která zde provozovala truhlářskou výrobu. To neodpovídá kolaudačnímu rozhodnutí a není ani v souladu s územním plánem. Zastupitelé změnu územního plánu neodsouhlasili, proto se měla zmíněná dílna SBD Česká Třebová umístěná ve dvoře domu čp. 240 v Lidické ulici podle odvolacího rozhodnutí v roce 2015 nadále užívat jen pro původní účel, t.j. nikoliv pro hlučné a obtěžující truhlářské práce, které se do oblasti určené pro "nízkopodlažní venkovské bydlení" nehodí. SBD se ale takovým rozhodnutím nespokojuje a nadále usiluje o změnu, taktizuje, hraje o čas a o povolení nového účelu dílny: "údržbářská dílna elektro, zámečnická a truhlářská".  Znovu byly popsány další stohy papíru, ale zatím se stále v dílně vesele truhlaří. Sousedé stále nesouhlasí a jsou zoufalí. Popis  je složitější, bude ve zvláštním článku. (mm)

Letos bude dvacátý ročník vojensko-historické akce Cihelna 2017.

Ve dnech 18. až 20. srpna 2017 se v rámci akce Cihelna přeneseme do roku 1945 - do oblasti Vyškovska, které osvobozuje Rudá armáda.. Připomeneme si tak těžké osvobozovací boje před 72 lety...
V těchto dnech vznikne na severním okraji města Králíky - v prostoru ukázek na "bojišti" a v nejbližším okolí - dočasný vojenský prostor a nad Králíkami dočasný vojenský vzdušný prostor.
Tradiční schéma akce Cihelna zůstává zachováno:

Pátek 18.8.2017:
dopoledne - průjezd kolony dobových vojenských vozidel okolními obcemi a městy
odpoledne - veřejnosti přístupný generální nácvik akce
večer - kulturní program na náměstí v Králíkách (hlavní host Monika Absolonová)

Sobota 19.8.2017:
celodenní program na předváděcí ploše s ukázkami AČR, IZS, PČR, Celní služby, Vězeňské služby a dvěma historickými bojovými rekonstrukcemi (téma rok 1945)

Neděle 20.8.2017:
den muzeí v Králické pevnostní oblasti
Doplňkové aktivity v průběhu akce:
- ležení dobových historických jednotek
- statické ukázky moderní vojenské bojové a speciální techniky z výzbroje AČR
- statické ukázky techniky IZS a dalších silových složek
- speciální autobusová linka bojiště - Muzeum čs. opevnění - dělostřelecká tvrz Bouda
- speciální prohlídky Muzeum opevnění - dělostřelecká tvrz Hůrka
- prodej pamětních a sběratelských předmětů vydaných při příležitosti 20. ročníku akce Cihelna
Návštěvníci akce Cihelna se mohou těšit na desítky kusů moderní i historické bojové a vojenské techniky, ukázky zbraní, výstroje, zařízení a munice...
Den ozbrojených složek Pardubice

Akce, která předchází akci Cihelna v Králíkách - významné akci pro celý region.
Den ozbrojených složek se koná v Pardubicích  v úterý 15. srpna 2017
Zde bude současně oficiálně představen program Cihelny 2017. Bude to jednak  v úterý 15. srpna od 11:00 hodin venku před Krajským úřadem Pardubického kraje na Komenského náměstí, a to u příležitosti Dne s ozbrojenými složkami.,
Má také velmi bohatý a zajímavý program. Je vlastně takovou pozvánkou na akci Cihelna.

Nejnavštěvovanější památky v Královéhradeckém kraji v r. 2016


1. Hospital Kuks 113322  návštěvníků
2. Zámek Ratibořice 82 029 návštěvníků
3. Zámek Opočno 56 829 návštěvníků

4. Zámek Náchod 44 142 návštěvníků

5. Hrádek u Nechanic 34 142 návštěvníků

 

Nejnavštěvovanější památky v Libereckém kraji v r. 2016


1. Sychrov 126 621 návštěvníků

2. Trosky 109 722 návštěvníků

3. Bezděz  68 073 návštěvníků

4. Frýdlant 56 092 návštěvníků

5. Lemberk 34349 návštěvníků


Mladějovská průmyslová dráha zve k projížďce

19. srpna zde bude bitevní historická ukázka
Mnoho lidí o prázdninách řeší, kam se vydat na výlet. Jednou z možností, kam zajet v našem regionu by mohla být Mladějovská průmyslová dráha. Ta nabízí jízdu parním vláčkem nebo prohlídku průmyslového muzea.  V těsné blízkosti působí ve stgejném areálu zde dvě neziskové organizace, Průmyslové muzeum Mladějov a Mladějovská průmyslová dráha.
Jedenáct kilometrů dlouhá mladějovská úzkokolejka o rozchodu 600 mm byla vybudována již bezmála před sto lety. Dráha fungovala dlouhé roky, přerušení přinesla až devadesátá léta. Nyní je ale opět v provozu pro turisty.  V době prázdnin jezdí každou sobotu. Trasa vede z Mladějova na Moravě na první zastávku "Veksl", pak do  Nové Vsi , Josefky a na Hřebeč, kde trať končí v areálu bývalého dolu Emil. Právě v letošním roce byla trať opravena a pro provoz otevřena až  na Hřebeč.  Tremníny jízd v srpnu: 5., 12, 19. a 26 srpna, v sobotu 19 srpna se zde navíc uskuteční tradiční vzpomínková akce na  padlé vojáky za I. světové války s názvem "Mladějov - Blosdorf. Její  součástí je  bitevní ukázka, v níž proti sobě nastoupí vojáci rakouské a ruské armády, aby názorně připomněli hrůzy války.  V Mladějově bude pro návštěvníky připraven celodenní program, jehož součástí budou mimo jiné výjevy ze starého mocnářství, dobová hudba nebo výstava historické vojenské techniky. Dopoledne se za účasti historických jednotek uskuteční pietní akt u Pomníku obětem první světové války v Mladějově a v 15:30 začne samotná bojová ukázka. A na večer se chystá zábava s hudbou i pivem.  Zájemcům o svezení úzkorozchodnou dráhou doporučujeme přijet již v dřívějších dopoledních hodinách. Jízdenky na odpolední vlaky před Bitvou bývají každoročně poměrně brzy vyprodány. Vstupné na celodenní program je dospělí 110 Kč, děti 70 Kč. Jízdné na výletní vlaky není součástí vstupného (a obráceně).  V září bude jezdit mladějovská dráha ještě 2.9. a 16. 9.

Výtah z tarifu – vybrané jízdenky z Mladějova na Moravě


  Dospělí Děti 6 – 15 let
Zpáteční Jednosměrná Zpáteční Jednosměrná
Mladějov na Moravě – Nová Ves u Kunčiny 140 Kč 100 Kč 70 Kč 50 Kč
Mladějov na Moravě – Hřebeč Gerhard 200 Kč 140 Kč 100 Kč 70 Kč

Průmyslové muzeum

V areálu bývalého šamotového závodu v Mladějově na Moravě poblíž železniční stanice je také možné navštívit Průmyslové muzeum a prohlédnout si sbírku úzkorozchodných průmyslových lokomotiv, historických motocyklů, bagrů, traktorů a další techniky.