Českotřebovský deník 218/2017 (12/8)

Cvičení jogy  začíná  12.9.2017 v 18 hodin  v  tělocvičně  školy Habrmanova                                       
Hyšková a Cejnarová

Zahájení provozu Zimního stadionu v sezoně 2017/2018 bude zahájena v pondělí 14.8.2017. První veřejné bruslení bude tedy v pondělí 14. 8. od 18:30 hodin, další potom v úterý ve stejnou dobu - Více ZDE. Nedělní termín zahájení provozu pro veřejnost Eko Bi nestihne vzhledem ke zpoždění prací při zahájení výroby ledu (výměna potrubí technologie chlazení – čpavek primární okruh)

Postřehy z minulých dnů

Velký kamion od Litomyšle

Protahoval se pod podjezdem 10 minut, musel podhustit pneumatiky. Způsobil  velké zdržení ostatních vozidel. Přijel od Litomyšle, kudy vozidla  těžší než 12 tun při tranzitu jezdit nemají. (snímek vlevo)
Předláždění rozkopaných chodníků - provedeno 

V souvislosti s nutnou pokládkou kabelů do chodníků byly rozkopány chodníky v Masarykově ulici u polikliniky a také od budovy bývalé restaurace Beseda k zelené (pomalované) školní jídelně.  Pokládka byla provedena, chodník v Masarykově ulici byl rychle opraven a pracuje se i na úpravě chodníku u besedy.  Pracovalo se zde dokonce i dnes v sobotu 12. srpna.  Tak by to mělo být. Jde i o to, jak budou opravené úseky kvalitní třeba po roce. Opravený chodník v Masarykově ulici na snímku dole.
Stánek u gymnázia dělá velkou ostudu

Na opravený úsek chodníku na Tyršově náměstí stánek nepatří. Má oprýskané nátěry, vytlučená okna. Už aby byl odtud pryč.
 
Vydlážděné plochy chodníků mění podobu města

Dobrým počinem je zúžení vjezdu do Krátké ulice, zvýšila se tím bezpečnost chodců v lokalitě. Jenže problém vidím v tom, že záhonek mezi chodníkem a komunikací  zamezuje přecházení vozovky I/14, což lze na křižovatce předpokládat. Značený přechod zde sice  nikdy nebyl, ale půjdete-li  po chodníku od ulice Krátké do Podbranské tak zde prostě přejít musíte. Chtěl bych vidět toho, kdo bude chodit na přechod až na světelnou křižovatku. Projekt s přecházením v tomto místě ovšem nepočítá. Vzdálenost od dalšího přechodu by zřejmě byla v souladu se zákonem o pozemních komunikacích.... Dále lze vidět jak byly vyřešeny chodníky na křižovatce průtahu města s ulicí Masarykovou. Zde se stále ještě čeká na překop hlavní silnice nutný pro pokládku kabelů.

Fotbalový klub hlásí změny v A mužstvu dospělých:

Odchody:  Tomáš Bohunek, Martin Hašek, František Moláček, Jan Saňák a Michal Morkes
Příchody: Jakub Hotmar (z Němčic) , Jakub Pešek (z Dolního Újezdu). V přípravných zápasech trenér zkoušel další 4 hráče
Při  utkání s Kostelcem n.O. se vážně zranil Filip Abt, musel se podrobit operaci kolena. Vyžádá si to dlouhodobou léčbu.
Změna na trenéra mladších žáků: trenérem bude Zdeněk Kocman, na místě asistentů zůstávají Kristián Král a Patrik Hůlka
 
Lukavice vesnicí roku 2017 v Pardubickém kraji

Celkem 27 obcí, tedy nejvíce v celé České republice, se v letošním roce v Pardubickém kraji ucházelo o prestižní titul Vesnice roku 2017. Zlatou stuhu a postup do celostátního finále vybojovala obec Lukavice na Orlickoústecku. V sále místní sokolovny se v sobotu uskutečnilo slavnostní předání ocenění nejen vítězné obci, ale rozdány byly také další stuhy za společenský život v obci nebo péči o zeleň. Za Pardubický kraj se vyhlášení výsledku zúčastnili kromě hejtmana Martina Netolického také radní Hana Štěpánová a Václav Kroutil.
„Letošní rok je v našem kraji z pohledu vesnice roku skutečně přelomový. Po loňském ročníku, kdy jsme vzhledem k nízkému počtu přihlášených obcí nemohli vyhlásit všechny stuhy, jsme nyní naopak premiantem v celé České republice. Ačkoliv patří náš kraj mezi menší, můžeme se pyšnit celkem 27 přihlášenými a já doufám, že tento trend bude pokračovat i v následujících letech,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Titul Vesnice roku je stále velmi prestižní a jsem velice rád, že tuto soutěž starostové vnímají jako možnost prezentovat svoji obec a její činnosti. Při cestách po regionu vidím, že naše obce mají rozhodně co nabídnout,“ dodal hejtman Netolický.
„Trpělivost růže přináší. Lukavice totiž není v soutěži žádným nováčkem, protože letošní ročník je již sedmý, ve kterém se obec o některou ze stuh ucházela a může tak jít ostatním příkladem. V minulosti získala například zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí nebo modrou stuhu za společenský život v obci,“ sdělil rádní pro životní prostředí, venkov a zemědělství Václav Kroutil. Vítězné obce získají kromě samotného ocenění také finanční příspěvek od Pardubického kraje. „V rozpočtu máme vyčleněnou částku přes jeden milion korun. Zlatá stuha je oceněna částkou 400 tisíc korun, ostatní stuhy po 100 tisících. Věřím, že budou využity pro další rozvoj obce,“ dodal Kroutil.
„Vnímám Vesnici roku jako šanci povzbudit občany k aktivní účasti na rozvoji svého okolí a upozornit na krásy našeho venkova, který se daří rok od roku více zvelebovat. Jsem přesvědčená, že letošní rekordní účast není ojedinělá. Při setkávání se starosty se budu snažit motivovat je k účasti,“ řekla radní pro regionální rozvoj Hana Štěpánová, které v minulosti působila jako starostka obce Morašice u Litomyšle, která se Vesnicí roku stala v roce 2007. 
Soutěž Vesnice roku vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova, Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí a Ministerstvo zemědělství, mohou získat hned několik ocenění. Zlatá stuha je nejvyšší ocenění, které získá vesnice, jež se nejlépe a nejvyváženěji prezentuje ve všech hodnocených oblastech. Modrou stuhou porota oceňuje vesnice za společenský život a Bílou stuhou za činnost mládeže. Obec oceněná Zelenou stuhou nejlépe pečuje o zeleň a životní prostředí, Oranžovou stuhu porota uděluje za spolupráci obce a zemědělského subjektu. Možnost je získat také Cenu naděje pro živý venkov za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích nebo Zlatou cihlu v Programu obnovy venkova.
 
Výsledky soutěže Vesnice roku Pardubického kraje 2017:

Zlatá stuha – Lukavice
Modrá stuha – Poběžovice u Přelouče
Bílá stuha – Břehy
Zelená stuha – Poříčí u Litomyšle
Oranžová stuha – Hradec nad Svitavou.