Českotřebovský deník 220/2017 (14/8)
Den otevřených dveří v orlickoústecké nemocnici

Dne otevřených dveří, který se uskuteční ve středu 13.9.2017 od 10,00 hodin v areálu Orlickoústecké nemocnice. Příchozí budou moci zdarma a bez objednání absolvovat nejrůznější vyšetření, zdravotní pracovníci poskytnou návštěvníkům na jednotlivých stanovištích poradenství z mnoha oblastí péče o zdraví, dále bude možné absolvovat prohlídku vybraných oddělení Orlickoústecké nemocnice a je také připravena spousta akcí a her pro děti. Součástí bude i bohatý doprovodný program a občerstvení.
 
Otevírá se další ročník Univerzity třetího věku 

Kurzy Univerzity třetího věku budou ve školním roce 2017/2018 probíhat v období říjen – květen vždy 1x za 14 dní 60 minut. Výjimkou je Seznámení s rodokmenem, Jóga, Keramika a Rukodělný kurz. Tyto kurzy budou probíhat 1x za měsíc. Podrobnější přehled všech nabízených 14 kurzů českotřebovské Univerzity třetího věku  najdete ZDE
Přihlášky s rozvrhem kurzů budou připraveny k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová od pondělí 11. 9. 2017.
Tabulka s rozvrhem bude zveřejněna také na www.ddm.ceskatrebova.com
Platby je možné uhradit v kanceláři DDM Kamarád v úředních hodinách do pátku 29. 9. 2017.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5 osob. Maximální kapacita bude stanovena až po upřesnění místa konání jednotlivých kurzů.
 
Taneční škola Knířovi informuje – září 2017

Přejeme všem našim příznivcům příjemný zbytek léta.
8. 9. 2017 zahajujeme Základní taneční pro mládež
23. 9. 2017 začínají Taneční večery pro páry („dospělácké“ taneční) – začátečníky i pokročilé.
Poskytujeme individuální výuku tance dle Vašich přání. Zároveň Vám nabízíme taneční obuv. Těšíme se na Vás.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo telefonu 606 223 070.
Prázdniny, mládež a alkohol

Prázdniny tradičně přinášejí zvýšení počtu přestupků, kterých se dopouštějí mladiství v souvislosti s konzumací alkoholu. Smutným rekordmanem se se stal teprve jedenáctiletý chlapec, kterého strážníci po telefonickém upozornění nalezli dne 25.7.2017 ve večerních hodinách ležet nedaleko ubytovny Padevět.
Při dechové zkoušce u něj byla zjištěna hodnota více než 1,2 promile alkoholu, na místo se posléze dostavil i jeho otec, který jej převezl k lékařskému ošetření do nemocnice. Šetřením bylo zjištěno, že mu alkohol obstarala jeho 16-tiletá kamarádka, která se tak ze svého jednání bude zpovídat v rámci správního řízení. Skutečnost, kde se dostala k alkoholu ona, je rovněž předmětem zájmu městské policie.
Alkohol sehrál svou roli i při incidentu ze dne 11.8.2017. Toho dne totiž strážníci zadrželi krátce po 22. hodině skupinu mládeže, která se bavila převracením přenosných dopravních značek na právě opravované ul. Dr. E. Beneše. Pod dohledem hlídky musela partička uvést vše do původního stavu, i v tomto případě bude ukládat tresty správní orgán.
Petr Baláž, zástupce velitele MP, www.ceska-trebova.cz
 
Usnesení ZM z pondělí 14. srpna

Na pondělním mimořádném jednání zastupitelů bylo přijato jediné usnesení , týkající se žádosti o dotaci na výstavbu atletického stadionu na Skalce, které bylo přijato v tomto znění:
č. 109 Zastupitelstvo města souhlasí s investičním záměrem „Atletický stadion Na Skalce, Česká Třebová“ a s podáním žádosti o dotaci MŠMT ČR z Podprogramu 133D 531 Podpora materiálně technické základny sportu - ÚSC, SK a TJ a prohlašuje, že zajistí vlastní finanční prostředky z rozpočtu města pro rok 2017 a rok 2018 na dofinancování akce, v textu dle předloženého návrhu. (viz usnesení RM č. 775 ze dne 14. srpna 2017) Zodpovídá: Ing. Švercl
VOLBY 2017
Seznam přijatých kandidátních listin v Pardubickém volebním kraji 

POLITICKÉ STRANY:
1.       Česká strana sociálně demokratická
2.       ROZUMNÍ - stop migraci a diktátu EU –
          peníze našim občanům, důchodcům, dětem, zdravotně postiženým…
3.       Komunistická strana Čech a Moravy 
4.       Strana svobodných občanů 
5.       Sdružení pro Republiku – Republikánská strana Československa Miroslava Sládka 
6.       Občanská demokratická strana 
7.       TOP 09 
8.       Dělnická strana sociální spravedlnosti 
9.       Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová 
10.     Česká pirátská strana 
11.     REALISTÉ 
12.     Občanská demokratická aliance 
13.     Strana zelených 
14.     Blok proti islamizaci – Obrana domova 
15.     Strana Práv Občanů 
16.     Dobrá volba 2016 
17.     Radostné Česko  
POLITICKÁ HNUTÍ:
 18.   Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD)
 19.   Řád národa – Vlastenecká unie
 20.   ANO 2011
 21.   CESTA ODPOVĚDNÉ SPOLEČNOSTI
 22.   STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ
 23.   SPORTOVCI PRO SPOLEČNOST
24.    REFERENDUM O EVROPSKÉ UNII
Celkový počet kandidujících subjektů do Poslanecké sněmovny PČR v Pardubickém kraji je 24, v současné době je na kandidátkách 400 lidí, ovšem strany mohou kandidátky ještě doplňovat nebo v nich měnit pořadí, a to až do 21. 8.  Konkrétní informace z kandidátek je možné v rozsahu údajů budoucího hlasovacího lístku sdělovat až po registraci kandidátek, tedy od 1. 9. 2017.
Zpracoval: Ing. Cyril Štangl Krajský úřad Pardubického kraje odbor organizační a právní a krajský živnostenský úřad
 
Jubilejní ročník Cihelny bude více bouchat a čoudit 

Pardubice - Ve dnech 18. až 20. srpna 2017 se v Králíkách a okolí uskuteční další ročník vzpomínkové akce Cihelna 2017, zaměřené na oživenou historii, vojenskou historii a vojenskou techniku z minulého století, ale také ze současnosti. Velkou podívanou pro všechny, věnovanou tématu obrany státu, každoročně podporuje i Pardubický kraj. Ten na Komenského náměstí spolu s armádními, policejními, celními a vězeňskými složkami představil novinářům a široké veřejnosti malou ochutnávku jejich současného vybavení a výcviku.
„Cihelna se letos koná už po dvacáté a velmi si vážím toho, že se tuto tradici podařilo tolik let udržet a navíc i rozvíjet do podoby, která láká při pěkném počasí na 25 tisíc návštěvníků,“ řekl na úvod hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Pro Pardubický kraj je to nejvýznamnější akce z hlediska vojensko-historického, hned vedle Aviatické pouti věnované letectví. Velký význam přikládáme i prezentaci armády a složek integrovaného záchranného systému. Navíc krajina s panoramatem Králického Sněžníku je pro ni jako stvořená.“
Den sil podpory Armády České republiky zahájí generální nácvik celé akce v pátek ve 14 hodin, na který naváže večerní kulturní program na náměstí v Králíkách s Monikou Absolonovou. Sobotní program se rozeběhne v 9 hodin ráno, ukázky potom od půl jedenácté. Po celou neděli pak budou otevřena muzea v Králické pevnostní oblasti.
„V letošním roce máme pronajaté parkoviště o něco dál od hlavní silnice, proto prosím všechny návštěvníky, aby si nechali časovou rezervu a dorazili včas na začátek,“ informovala starostka obce Králíky Jana Ponocná.
Armáda České republiky předvede současný stav své postupně modernizované výzbroje a ukázky jak pozemních a vzdušných sil, tak i dalších složek. Novinkou budou ukázky likvidace požárů v rámci leteckých jednotek, ve vojenských újezdech a také v muničním skladu. Stejně jako Cihelna totiž profesionální hasičské vojenské jednotky slaví letos 20 let od svého vzniku.
Dvacátý ročník akce Cihelna se ve své historické části věnuje závěrečným bojům roku 1945. Podílet se na nich budou členové z 31 klubů vojenské historie a historických vojenských jednotek z celé naší republiky, Slovenska a Polska.
Na „bojišti“ u Vojenského muzea Králíky se setká více než 300 dobově uniformovaných, vystrojených a vyzbrojených herců (reenactorů). Polovina v německých, polovina v sovětských uniformách. Nasazeno bude 35 kusů pojízdné nebo létající techniky a deset různých typů děl. Více než dvě třetiny z nich budou historické originály. Nejmohutnějšími stroji na straně útočníka (sovětská armáda) budou tanky T34/76, T34/85 a SU-100 s hmotností přesahující 30 tun u každého z nich. Celkem se na „bojišti“ objeví v různých rolích pět tanků! Na straně ustupujících obránců (německá armáda) budou nejmohutnějšími stroji kolopásová vozidla v různém provedení, která se na bojišti objeví ve 4 exemplářích… Na německé straně bude mít roli i nejtěžší dělostřelecká zbraň letošní Cihelny – 15 cm těžká polní houfnice model 18, v provedení 18/47 (N).
Začátek historické ukázky je situován do časů velkých německých vítězství. Vojenský prostor, v době okupace zásadně rozšířený, slouží k výcviku jednotek, chystajících se k nasazení na frontách války. Jednotky zde provádějí nácviky, probíhají rozsáhlá cvičení…Další obraz se odehrává na jaře 1945 ve stejném prostoru. Školní a výcvikové jednotky se připravují k obraně, budují se zátarasy a uzávěry komunikací, z fronty ustupují jednotky. S blížícím se koncem války je aktivní i odboj, který provádí sabotáže a přepady. Do výcvikového prostoru pak přichází skutečná válka. Německá armáda se ztrátami ustupuje, sovětská se ztrátami prostor obsazuje… Radost z vítězství smete palba do osvobozeného prostoru, se kterou přichází další ztráty těch, co musí postupovat dál, až do úplného konce bojů a vytouženého míru…Začátek historických ukázek je v sobotu v 11:40 a v 15:20 hodin.