Českotřebovský deník 222/2017 (17/8)


Krutý skokanský můstek V Harachově: nejlepší žena Adéla Stránská


Harrachovský můstek zdolal v novém rekordu slovenský šampion Tomáš Čelko Čtvrtý ročník jednoho z nejnáročnějších závodů na světě Red Bull 400 hostil v pátek a sobotu 11. a 12. srpna severočeský Harrachov. Sportovní výzvě v podobě výběhu do skokanského můstku K120 se v nepříznivém počasí postavilo více než 1300 odvážných závodníků. Těmi nejlepšími se stali Tomáš Čelko a Adéla Stránská. Páteční večer se navíc nesl ve znamení novinky Nočního sprintu, během kterého se účastníci prali s kopcem v nezvyklé atmosféře umělého osvětlení.
Ještě několik desítek minut před startem hlavního sobotního programu se na slavný harrachovský můstek snášely provazy deště. „Běželo se mi dneska výborně, fakt super. Navíc nový rekord, z toho mám opravdu radost. Moc jsem si závod užil. Povrch byl trochu náročnější, ale vzal jsem si tretry a za celou dobu jsem podklouznul asi dvakrát," zářil v cíli Čelko.
Ženskou kategorii již podruhé jednoznačně ovládla loňská vítězka Adéla Stránská. Stejně jako Čelko si tak podruhé za sebou převzala cenu za vítězství a šek na 20 tisíc korun. „Dopoledne v kvalifikaci to vypadalo, že trať bude hodně kluzká, ale ve finále se pak běželo parádně. Mám opravdu velkou radost," zářila po vyhlášení výsledků Stránská.
Nejrychlejší časy si jako každý rok připsaly štafety. Trať doslova prolétli borci z ASK Slavia Praha v takřka neuvěřitelném čase 2:29,7.Úplnou novinku představili organizátoři netradičně již v pátek večer. Za umělého osvětlení vyrazili běžci na trať můstku v rámci Nočního sprintu. Muži, ženy a smíšené štafety se statečně prali s tratí, která ještě několik desítek minut před startem sprintu čelila takřka nekonečným přívalům deště. Noční závod přilákal i přes nepřízeň počasí nejen závodníky, ale i fanoušky, kteří se seřadili po celé délce dvousetmetrové dojezdové dráhy, aby mohly své favority podporovat.  (RedBull400)
 
Velorexy na zámku v Novém Městě nad Metují

Na zámku v Novém Městě nad metují můžete letos o prázdninách prohlédnout mimo prohlídkových okruhů a tematických výstav také pro Českotřebováky zajímavou expozici vozítek Velorex. Jsou zde vystaveny  čtyři exempláře  různých typů tříkolových a jeden čtyřkolový, a také díly a kostry vozidel, znázorňující postup jejich montáže a výroby. Expozici si můžete prohlížet v době, když čekáte na zahájení plánované komentované prohlídky. Zájemců o velorexy je zde poměrně dost. Podobné expozice byly v jiných letech také na dalších zámcích, např. v Letovicích. Expozici velorexů má také naše městské muzeum, možná by byla vhodná větší publicita a propagace.  Je dobou zprávou, že se expozice velorexů dále postupně rozšiřuje. Velorexy jsou stále v kurzu a zůstávají raritou na kterou se zájemci přijedou rádi podívat. Možná by stálo za to také naše výstavní exponáty čas od času "provětrat" a ukázat je veřejnosti na některých akcích většího rozsahu, ať již u nás ve městě nebo i v okolí.
 
Upozornění na uzavření Turistického informačního centra
Vážení návštěvníci, dne 25.08.2017 bude z provozních důvodů zcela uzavřeno Informační centrum Česká Třebová.
Děkujeme Vám za pochopení.
 
Závazné stanovisko odboru životního prostředí MěÚ dle zákona o ochraně ovzduší 
Na webu města se objevila zpráva, obsahující dle mého názoru řadu citlivých údajů o osobách nebo firmách na Českotřebovsku. V rámci poskytování informací podle zákona o ochraně ovzduší zveřejnil Odbor životního prostředí přehlednou tabulku, která obsahuje také citlivé informace o osobách či firmách, ke kterým se úředníci vyjadřovali a to nejen v České Třebové, ale v celém správním obvodu zdejšího pověřeného úřadu III. stupně.  Zatímco se na městském webu běžně nezveřejňuji ani celá jména jména osob, které získají dotaci od města (tedy z veřejných prostředků), např. viz  usnesení rady města ze 14/8. t.r., tak zveřejnění jmen a adres také údajů o tom, jak velká krbová kamna si koupili a instalovali není zásahem do soukromí?  Viz tabulka na webu města ZDE
Výstava OK-NA STROMY  v městské knihovně do konce srpna

Výstava na schodišti Městské knihovny představuje díla výtvarné skupiny MAXMILIÁN na téma stromy a okna. Tyto práce jsou výsledkem jejich snažení během uplynulého školního roku 2016/2017. Českotřebovské výtvarnice se prezentují výstavou inspirovanou tématy, která si vybrala, a odráží tak fantazii a pohled na svět prostřednictvím jejich prací. Expozice dává nahlédnout na vybraná díla současných členek, které se pravidelně schází a společně tvoří. Na všech 14 obrazů byla použita technika pastel, která je kromě akrylové malby a kresby autorkám nejbližší.
 
Nové linky nahradí zrušené dálkové autobusy Svitavy - Hradec Králové

Pardubice - K novému jízdnímu řádu od 2. září 2017 ruší komerční provozovatelé osm linek na trase mezi Svitavami a Hradcem Králové, které se jim ekonomicky nerentovaly. Pardubický kraj zajistil nové náhradní linky, které bude po svém území dotovat. Pro cestující budou změny jen minimální. „Provozovatelé dálkových linek žádali po krajích dotace, ale vzhledem k tomu že okolní kraje na to nepřistoupily, Pardubický kraj vyhodnotil situaci tak, že si dopravu po svém území zajistí od nasmlouvaných dopravců,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš. „Tam, kde zajíždíme do dalšího kraje, jednáme o spolufinancování, to je například s Královéhradeckým krajem,“ dodal. Do konce letošního roku to bude Pardubický kraj stát přibližně 160 tisíc korun a příští rok necelých půl milionu korun.

Ultramaratonec Kujan znovu běží pro vozíčkáře: 350 km odkázán jen sám na sebe 

René Kujan poběží 350 km bez jídla a pití, aby získal podporu pro vozíčkáře. Lidé se mohou připojit se svou vlastní výzvou a pomoci vozíčkářům poprat se s tou jejich – vrátit se po úraze samostatně do života. Startuje kampaň To dáááš.
V České republice ochrne po úraze nebo jiném poranění míchy každý rok 170 lidí, a musí se trvale pohybovat na vozíku. Ultramaratonec René Kujan usiluje o zdolání dalšího běžeckého rekordu, kterým podpoří projekt Startovací a podporované bydlení pro vozíčkáře s poraněním míchy, kteří jsou krátce po úraze. Projekt České asociace paraplegiků pomáhá vozíčkářům v zásadním životním okamžiku postavit se osudu a zvládnout život s hendikepem. Smyslem kampaně To dáááš je zajistit roční provoz bytů a souvisejících služeb částkou 600 000 Kč. Cílem je vybrat 300 000 Kč. Generální partner, skupina ČSOB, každou vybranou korunu až do výše 300 tisíc zdvojnásobí.
To Dáááš

Od 11. 8. do 24. 9. si každý může vybrat libovolnou osobní výzvu, kterou se pokusí splnit, a úspěch oslaví, nebo neúspěch zahojí tím, že přispěje na projekt Startovací a podporované bydlení. Vítané je sdílení výzvy s přáteli, kteří pomohou držením palců nebo se připojí vlastní výzvou. Podpora je samozřejmě možná i bez plnění výzvy. Dárci mohou přispívat online (převodem na účet nebo kartou) na www.darujspravne.cz/to-daaas, kde najdou také podrobnosti sbírkové kampaně.
Projekt vyvrcholí výzvou Reného Kujana, který se od 9. do 16. září vydá na svou běžeckou pouť.  „Poběžím trasu dlouhou 350 km od pramene Vltavy k prameni Labe. Osmidenní cestu zdolám jen s vybavením, které poberu s sebou. Jíst a pít mohu jen to, co si po cestě najdu nebo ulovím,“ vysvětluje Kujan. Pokud běh dokončí, bude zapsán do České knihy rekordů.
Maratonce na dobu projektu pojistila ČSOB Pojišťovna na celkovou výši 1 000 000 korun.
„Na šumavské Kvildě chystáme u příležitosti Reného startu 9. 9. od 11 hodin program pro rodiny. Děti i dospělí se také mohou k Renému připojit a absolvovat s ním dvoukilometrový běh na Jezerní slať nebo trasu dlouhou 4 km na Horskou Kvildu, kde budou pro běžce připraveny odměny,“ zve na setkání Jitka Švejcarová, specialistka společenské odpovědnostiz ČSOB, která celý projekt zaštítila.