Českotřebovský deník 230/2017 (24/7)
Vyjádření k ukončení prodejny T-Mobile

Společnost T-Mobile Czech Republic a.s. se v rámci restrukturalizace rozhodla ke dni 18.8.2017 uzavřít svou pobočku v České Třebové. Toto uzavření mne jako provozovatele velice mrzí, ale nic s tím nemůžu udělat. Zákazníci mohou využít nejbližší pobočku v Ústí nad Orlicí (zde budou přijímány i případné reklamace z původní pobočky), Litomyšli nebo Lanškrouně v dosahu cca 15km.
Chtěl bych poděkovat všem zákazníkům, kteří využili služeb v této již bývalé prodejně a věřím, že zůstanou společnosti T-Mobile věrní.
David Kozák
 
Do Pardubického kraje přišlo nejvíce peněz z evropských fondů

Jak jsou na tom české regiony z pohledu čerpání evropských fondů v novém programovém období? Jak si stojí Pardubický kraj? O tom hovořil hejtman Martin Netolický s bývalým generálním sekretářem pro integrovaný rozvoj území při Radě EU pro Evropské strukturální a investiční fondy a nynějším konzultantem Davidem Sventkem. Ze zpracované analýzy, vycházející z dat Ministerstva pro místní rozvoj, vyplývá, že největší objem finančních prostředků z Evropské unie míří v současné době do Pardubického kraje. V případě přepočtu na jednoho obyvatele se jedná o 40 tisíc korun od počátku současného programového období.
„Pardubický kraj rozhodně na členství České republiky v Evropské unii neprodělal, což je jednoznačně patrné z projektů, které se podařilo zrealizovat v minulosti a potvrzuje se to také v současném programovém období. Z analýzy, která začíná rokem 2013, vyplývá, že Pardubický kraj je v rámci České republiky nejlepším co do objemu schválených finančních prostředků na jednoho obyvatele. Tato analýza vychází z dat, které poskytlo Ministerstvo pro místní rozvoj, a tudíž lze tato vstupní data považovat za relevantní,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že úspěšnost je měřena od počátku současného programového období do konce května tohoto roku. „Výsledné finanční prostředky přepočtené na jednoho obyvatele zahrnují všechny projekty, včetně velkých dopravních staveb nebo systémových projektů Ministerstva práce a sociálních věcí. Jedná se o zajímavé srovnání krajů, ze kterého je patrné, kolik finančních prostředků putuje do území bez ohledu na žadatele. Zahrnuty jsou všechny projekty, které disponují rozhodnutím o poskytnutí dotace. V případě Pardubického kraje se pohybujeme na částce přesahující 40 tisíc korun na jednoho obyvatele. Pro srovnání druhý Moravskoslezský kraj je na částce 30 tisíc korun,“ dodal Netolický.
Ostatní regiony se pohybují v rozmezí 15 až 25 tisíc korun na obyvatele. Do celkového objemu finančních prostředků putujících do kraje se pozitivně promítají také projekty rekonstrukce dopravních uzlů Pardubice a Česká Třebová, zkapacitnění železničního koridoru v úseku Choceň – Ústí nad Orlicí či vybudování prvních dvou úseků dálnice D35 z Opatovic nad Labem přes Časy do Ostrova u Vysokého Mýta.
 
Kemp Buňkov se stává sportovním centrem vozíčkářů, jaké nemá v republice obdoby 

Pardubice/Břehy u Přelouče – I s podporou Pardubického kraje se rozrůstají společné aktivity sdružení hendikepovaných stolních tenistů ze spolku Nezlomeni, obce Břehy u Přelouče a Autokempu Buňkov. Díky tomu zde u stejnojmenného rybníka vzniklo zázemí pro ubytování velké skupiny vozíčkářů s doprovodem i pro jejich rekreaci, sportovní vyžití a také regulérní trénink. Využívají toho stolní tenisté, florbalisté a také pardubičtí sledge hokejisté na vozíčcích. Zahájení mezinárodního turnaje Břehy Open se zúčastnil i krajský radní Pavel Šotola.
 „Tady je vidět skutečných přínos různých dotací, které tu skvěle slouží. Navíc se tu schází výborná parta lidí, která se rozšiřuje i směrem do světa. Málokde totiž najdete všechno potřebné pro sportovce na vozíčcích takto pohromadě,“ říká Pavel Šotola, radní pro sociální péči a neziskový sektor. Pardubický kraj podporuje jak aktivity sdružení Nezlomeni, tak i zázemí pro hendikepované na Buňkově. V loňském roce pomohl vybudovat nájezdovou rampu pro vozíčkáře až do rybníka a zakoupit speciální koupací vozíky.
 Letos uspořádal spolek Nezlomeni na Buňkově celkem devět akcí, které vrcholí současným mezinárodním soustředěním pod vedením srbského kouče Ilji Djuranoviče a turnajem Břehy Open. „Na příští rok jedná tento mezinárodní trenér se stolními tenisty z Argentiny, Brazílie a Paraguaye, kteří si zde chtějí udělat základnu pro evropské turnaje a rozšířili by využití areálu. Jednáme také o účasti Poláků, Slováků a Rakušanů, kteří by měli být součásti soustředění v roce 2018. My bychom totiž měli mít od obce k dispozici už také rekonstruovaný bývalý mlýn, kde jsou bezbariérově přístupná dvě patra, kam se vejde mnohem víc stolů, než do současné sokolovny, za což patří dík i zastupitelstvu obce Břehy v čele se starostou Petrem Morávkem,“ představuje další plány předseda spolku František Habětínek.
 Michal Hašto, místopředseda sdružení Nezlomeni, si cení také vstřícnosti autokempu: „Společně jsme zjistili, že ubytování pro 32 lidí je nám už těsné a některé zájemce z řad vozíčkářů musí kemp odmítat. Plánují proto výstavbu ještě jednoho bezbariérového objektu vedle toho současného. Snad se na to podaří sehnat finance. Vždyť nic podobného v celé republice nenajdete.“