Českotřebovský deník  233/2017 (28/8)
3. kolo krajského fotbalového přeboru
Sobota 26. 8. 2017 17:00  Litomyšl - Česká Třebová 0:1 (0:0) Pen: 2:4  150 diváků
Rozhodčí: Bednář Jaroslav - Valenta Jan, Mach Aleš. Delegát: Suchý Miloš. . Bezbrankové utkání. Střídání v týmu FK proběhlo v 62. minutě, kdy Patrika Urbance a Josefa Vondru  vystřídali  Oldřich Ezr a Matouš Kopecký. Posledně jmenovaný pak v 85. minutě obdržel žlutou kartu. V penaltovém rozstřelu  byli lepší hráči FK. Po třech kolech tak má zatím FK na svém kontě pouze tři body, což stačí zatím na 12. místo tabulky krajského přeboru. Ve 4. kole hostíme v sobotu 2. září doma Žamberk, který je zatím se 4 body na 10. místě. tabulky.
Sobota 26. 8. 2017 17:00  Žamberk - Holice 3:4 (0:1) Pen: 2:4  100 diváků
Neděle 27. 8. 2017 10:15  Chrudim B - Choceň 4:1 (1:0)  125 diváků Chrudim
Neděle 27. 8. 2017 17:00  Polička - Slatiňany 2:3 (1:1) Pen: 7:8  135 diváků
Neděle 27. 8. 2017 17:00  Moravany - Svitavy 1:2 (0:1) Pen: 4:5  135 diváků
Neděle 27. 8. 2017 17:00  Heřmanův Městec - Třemošnice 2:1 (1:1) Pen: 7:6  650 diváků !
Neděle 27. 8. 2017 17:00  Moravská Třebová - Hlinsko 2:1 (2:1)  150 diváků
Neděle 27. 8. 2017 17:00  Lanškroun - Dobříkov 6:1 (3:1)  152 diváků

Pravidelná odstávka krytého bazénu 4. - 15. září  


Provoz krytého plaveckého bazénu v České Třebové bude ukončen 3.9.2017.
Předpokládaný termín odstávky je 4. – 15.9.2017
Předpokládaný termín uvedení do provozu je 16.9.2017.
Aktuální informace naleznete na www.bazen-trebova.cz

Veřejné bruslení v září


Od 9. září bude veřejné bruslení na ZS na Skalce opět organizováno v pravidelných termínech středa 17 - sobota 15 - neděl 13 hodin. Výjimkou bude středa 20. září, kdy veřejné bruslení odpadá vzhledem k nasmlouvanému hokejovému přípravnému zápasu HC Kohouti - Jaroměř (od 17 hodin). Náhradou za to pak bude veřejné bruslení ve svátek 28. září od 13:30 hodin (připadne na čtvrtek). Doba určená pro veřejné bruslení je stejná jako dosud, 1:15 hod, tedy 75 minut.
Další zajímavosti ze zimního stadionu:
Příprava týmu HC Kohouti pro novou sezónu začíná 25. srpna podvečer
Přípravné zápasy Kohoutů: 6/9 Uničov v 17:15  10/9 v 16 hodin Kohouti - Chrudim, Středa 20/9 v 17.00 Kohouti - Jaroměř.

Přehled termínů veřejného bruslení v září 2017

Sobota   9/9 15:00

Neděle 10/9 13:00

Středa 13/9 17:00

 

Sobota 16./9 15:00

Neděle 17/9 13:00

Středa 20/9 odpadá

 

Sobota 23/9 15:00

Neděle 24/9 13:00

Středa 27/9 17:00

 

Čtvrtek 28/9 13:30  mimořádně

Sobota 30/9 15:00

Neděle 1/10 13:00

 

 
Českotřebovští kuželkáři zahájí interligu doma 9. září 

První domácí zápas česko-slovenské interligy se uskuteční v sobotu dne 9. září od 14 hodin, kuželkáři TJ Lokomotiva hostí brněnský tým TJ Sokol Husovice. V dalším kole 16.9. zajíždí Třebováci na Inter Bratislava a 23.9. 2017 od 14 hodin začíná další domácí zápas Loko Česká Třebová - Tatran Spišská Nová Ves. Ve 4. kole mají Třebováci nejtěžšího soupeře TJ  Šport Podbrezová. Tento zápas mají ale odložený až na 22. října, neboť o den dříve 21. října hrají  svůj mistrovský zápas s týmem ŠKK Trstená Starek a oba zápasy tak sehrají při jednom zájezdu, ušetří čas i peníze.
 
Novela živnostenského zákona

Novela živnostenského zákona mimo jiné ruší povinnost podnikatelů oznamovat živnostenskému úřadu identifikační údaje členů statutárního orgánu firem, zapisované do živnostenského rejstříku. Nyní ji dostane k podpisu prezident. Sněmovně Senát vrátil zákon o kontrole veřejných financí a prezidentovi poslal novelu občanského soudního řádu.
Předloha například zpřesňuje pravomoci obcí při vydávání tržních řádů formou nařízení obce. Obce budou mít možnost stanovit pravidla, která bude muset provozovatel tržiště dodržet, aby se po něm mohli pohybovat i handicapování lidé. Výslovně stanovuje, že nařízením obce lze stanovit zákaz prodeje nebo poskytování některých služeb mimo provozovnu v obci nebo její části.
Novela ruší povinnost podnikatelů oznamovat živnostenskému úřadu identifikační údaje členů statutárního orgánu firem a vedoucích odštěpného závodu zahraničních osob, zapisované do živnostenského rejstříku. Dnes to doporučil senátní hospodářský výbor. Společně s ohlášením živnosti nebo s podáním žádosti o koncesi na živnostenském úřadu se také bude moci podnikatel nově přihlásit k registraci k dani z příjmů nebo k dani silniční
 
Vyhlášky o zákazu sezení mimo lavičky ústavní soud zrušil (Litvínov, Varnsdorf)

Ústavní soud v souladu s názorem ochránkyně práv potvrdil, že když všem lidem ve městě zakážeme sedět venku jinde než na lavičce, nevyřešíme tím problém vandalismu.
Pouze z každého, kdo si sedne se zmrzlinou na zídku nebo před školou na zábradlí, uděláme pachatele přestupku. Lidé mají právo sednout si svobodně tam, kde sami uznají za vhodné. Vyhlášky města Varnsdorf a Litvínov zakázaly na veřejných prostranstvích v celém městě sezení na obrubnících, zídkách a dalších stavebních prvcích, které k sezení nejsou určeny. Důvodem měl být boj proti vandalismu. V Litvínově byl navíc zákaz doprovázen odstraněním laviček z daných veřejných prostranství. Vznikla tak situace, kdy v určitých lokalitách je možné jen stát. Legálně si sednout nelze. Právě plošnost zákazu a pohlížení na každého, kdo sedí mimo lavičku už dopředu jako na vandala, vedla ochránkyni k podání návrhu Ústavnímu soudu na zrušení vyhlášek obou měst.
Vyhlášky Varnsdorfu a Litvínova vlastně považují každého, kdo sedí venku jinde než na lavičce, už dopředu za vandala. To je absurdní a nepřiměřené. Sezení kdekoli není samo o sobě škodlivou činností a k vandalismu vůbec vést nemusí,“ vysvětluje ochránkyně svůj pohled na vyhlášky.
Problematická je podle ní především plošnost zákazu. „Rozhodně nechci obcím upírat právo určovat si, kde se sedět smí a kde ne. Dovedu si představit, že z nějakých důvodů zakážou sezení na chodníku na konkrétních místech, třeba na náměstí, před kostelem, před úřadem apod. Současně předpokládám, že na tato místa dají lavičky. Něco jiného je ale plošný zákaz pro celé město a pro všechny,“ nesouhlasí ochránkyně s nepřiměřeností omezení a vypočítává: „Když si venku sednete se zmrzlinou na schody, dopouštíte se přestupku. Když sedí student před školou na zábradlí, je to přestupek. Maminka hlídající své dítě na písku, u kterého není lavička, musí celou dobu stát, protože sednout si na zídku znamená dopustit se přestupku. Když se vám z horka udělá špatně a usednete na obrubu betonového květináče, i to je přestupek. Nic z toho přitom není vandalstvím.
Obce mají i bez plošných vyhlášek možnost postihnout vandala, který ničí majetek. Mají také nástroje pro prevenci a předcházení nezákonnému jednání. To stejné tvrdí také Ústavní soud ve své tiskové zprávě:
 „Veřejná prostranství mají už ze své podstaty co nejvíce sloužit lidem. Mají to být místa, kde se lidé scházejí, baví se i odpočívají. Jen pak se dá mluvit o obcích jako o společenstvích. Spíš než přes zákazy sezení k tomu ale vede cesta přes dostatek laviček,“ uzavírá ochránkyně.
Nové hasičské zbrojnice nebo požární vozidla. Kraj pokračuje v podpoře dobrovolných hasičů

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila poskytnutí finančních prostředků v rámci dvou dotačních titulů na pořízení požární techniky, prostředků požární ochrany a výstavbu a rekonstrukci požárních zbrojnic Sborů dobrovolných hasičů obcí. Z krajské dotace bylo pro tento účel rozděleno necelých 1,9 milionu korun. Další 1,15 milionu korun kraj vyčlenil jako svůj příspěvek k dotaci Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky na rekonstrukci a výstavbu požárních zbrojnic.
„Naším dlouhodobým zájmem je postupně zlepšovat technické a materiální vybavení jednotek dobrovolných hasičů v obcích. Dotace obce využívají na pořízení a opravy požárních vozidel, ale i na zakoupení elektrocentrál, plovoucích a kalových čerpadel, dýchací techniky nebo přívěsných vozíků za dopravní automobily,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že stejně jako v předchozích letech nebyly podpořeny požadavky obcí na pořízení zásahové výstroje, hadic a nových či starších přenosných požárních motorových stříkaček. Kraj také, stejně jako v minulém roce, poskytuje finanční prostředky jako podíl na dotačním programu, který vyhlašuje Ministerstvo vnitra, potažmo generální ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky na rok 2017. „Tato dotace je určena na výstavbu nebo rekonstrukci požárních zbrojnic jednotek SDH. Vedle státní dotace se stejně jako v minulosti předpokládá i určitý finanční podíl kraje, který je v tomto případě 1,15 milionu korun.
 
Obcím v okolí Poličských strojíren pomůže kraj se zlepšením varovného systému

V návaznosti na únorový výbuch v areálu Poličských strojíren prověřil Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje na žádost hejtmana Martina Netolického funkčnost a možnosti stávajících sirén a obecních rozhlasů v okolních obcích a navrhl úpravu tak, aby bylo zajištěno efektivní vyrozumění a varování občanů a představitelů samosprávy. Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání rozhodla o přidělení dotací trojici obcí v okolí areálu, které projevily zájem upravit svůj varovný systém dle doporučených parametrů.
„Na jednáních se starosty obcí v okolí areálu Poličských strojíren jsme nejprve chtěli znát stávající stav varovného systému v obcích. Následně jsme ve spolupráci s hasiči řešili možnosti automatického propojení s operačním střediskem tak, aby se zlepšila informovanost obyvatel při mimořádných událostech,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Chceme, aby sirény či obecní rozhlas fungovaly automaticky na pokynu krajského operačního střediska. Hasiči rovněž starostům doporučili, jakým způsobem by měl být stávající systém upraven, aby splňoval nároky na bezproblémovou funkčnost a připojení do Jednotného systému varování a vyrozumění, “ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že částku 210 tisíc korun si mezi sebe rozdělí obce Korouhev, Radiměř a Vendolí. „Zbývající obce buď mají funkční systém, nebo v současné době žádají o dotaci z jiných zdrojů, případně žádost do stanoveného termínu nepodaly,“ dodal hejtman Netolický.
 
Dvě hodiny a tři chody za minimální cenu. Na to si každý kuchař netroufne.

To ale neplatí o pracovnících ze školní jídelny Střední odborné školy a Středního odborného učiliště (SOŠ a SOU) v Poličce. Ti se zúčastnili soutěže o nejlepší školní oběd, ve které se v konkurenci více než sedmi desítek jídelen z celé republiky probojovali až do finále, kde obsadili dělené čtvrté místo.
Letošním mottem a zároveň tématem soutěže bylo „Zdraví na talíři, které chutná všem“. Kuchař a kuchařky poličské jídelny připravili polévku z pečených rajčat s červenou čočkou, jako hlavní chod pečenou tresku v jogurtu a bramborovo-brokolicové pyré se salátkem z červené řepy a quinoou. To všechno završili tvarohovým bulgurem s chia semínky ozdobeným karamelem a čerstvým ovocem.
Těší mě, že se školní jídelny z našeho kraje pravidelně v této soutěži umisťují na čelních místech. Je tak vidět, že stravování na školách si u nás dlouhodobě drží vysokou úroveň,“ poznamenal radní zodpovědný za oblast školství Bohumil Bernášek.
Poličská SOŠ a SOU není ale ve finále této soutěže nováčkem. Už v roce 2013 se probojovala do finálové desítky společně se svitavskou Základní školou Felberova, která nakonec dosáhla na stříbro. Mezi desítkou nejlepších jsme byli i o rok později, kdy nás reprezentovala školní jídelna při Základní škole T. G. Masaryka ze Svitav. V roce 2015 byla v desetičlenném finále opět jídelna při Základní škole Svitavy, Felberova, která se do finále dostala i v loňském ročníku, jež byl zaměřen na bezmasé pokrmy.
Podmínkou účasti v soutěži je připravit menu, které musí být nanormováno na 10 porcí pro žáky věkové kategorie 11 – 14 let a musí se běžně vyskytovat na jídelním lístku. Cena za potraviny na přípravu jedné porce nesmí překročit normou daný limit 34 korun.