Českotřebovský deník 236/2017 (31/8)
Hlavní pošta u nádraží bude 3 měsíce uzavřena!

Na dveřích českotřebovských pošt najdete nenápadný list A4 s drobným textem,  který však přináší šokující informaci. Během září bude na 3 měsíce uzavřena hlavní pošta na náměstí Jana Pernera a to bez jakékoliv náhrady, tedy získání nějakých náhradních prostor. Pro dopisy a balíky tak budou Třebováci chodit pěkně na Parník, tedy dobré dva kilometry.  Poštu skutečně potřebujeme upravit, rekonstruovat. V tom najdeme shodu. Bude to znamenat nějaké provizórium. I s tím se dá souhlasit. Jenže v situaci, kdy se ve městě nabízí spousta volných prostor k pronájmu by se dalo zařídit  poskytování poštovních služeb rozhodně lepším způsobem. Pošta to udělala tak, aby jí to nejméně bolelo. Zato budou bolet nohy  nás, kteří chceme služeb pošty používat. Přesný termín uzavření není dosud znám. Z toho vyplývá, že  doba provizória se bude překrývat i se zvýšeným předvánočním frmolem, který pociťuje pošta pravidelně již od konce listopadu. V České Třebové nás  čekají obzvlášť perné tři měsíce. Doufejme, že se podaří ještě do spuštění tohoto provizória přesvědčit poštu, že chodit pro nevyzvednuté dopisy a balíky na Parník, kde navíc u pošty není nikde ani zaparkovat, je holý nesmysl. Dokonce to vypadá jako jakási schválnost, kterou by rozumně uvažující člověk, který chce vyjít svým klientům aspoň trochu vstříc, rozhodně nepoužil.  Jsem také zvědav jak bude během zmíněného provizória řešena doba otevření zbývajících dvou českotřebovských poboček. Zatímco jiné úřady se snaží vyjít občanům a daňovým poplatníkům aspoň trochu vstříc, pošta, jak se zdá, si může dělat co chce....

Hokejové permanentky v prodeji

Nový ročník krajské hokejové ligy odstartuje v neděli 1. října, kdy českotřebovští Kohouti přivítají na svém ledě Hlinsko. Hned ve druhém kole dojde na reprízu loňského finále, 4. října zajíždějí Kohouti do Světlé nad Sázavou.
Všechny fanoušky našeho klubu tímto upozorňujeme, že od pátku 1. září (od 10 hodin) si mohou v českotřebovském městském Infocentru zakoupit permanentní vstupenky. Tyto vstupenky platí pro první a druhou část soutěže, tedy pro celkem 15 domácích zápasů, a to v období od 1. října 2017 do 27. ledna 2018. Permanentní vstupenky si bude možné koupit také při prvních dvou přípravných utkáních Kohoutů (6. a 10. září). Cena permanentky je 500 Kč.
 
Pozvánka na Den Regionu Orlicko - Třebovsko 8. září

Svazek obcí Orlicko – Třebovsko zve všechny své fanoušky a cyklisty v pátek 8. září 2017 na každoroční cyklistický výlet regionem. Letošní rok startuje v Žampachu a končí v Dlouhé Třebové.
Akce začíná ve 13.00 hodin v Žampachu u obecního úřadu. Cyklisté po zahájení vyjedou k rybníku Šušek, kde je připravena prezentace dlouhodobého záměru vybudování spojky mezi cyklostezkami Orlicko-Třebovska a cyklotrasami do Orlických hor a Polska. K odpolednímu programu je možné se připojit v Dolní Dobrouči na křižovatce u Contipra nebo u obecního úřadu cca ve 14.30 hodin. V rámci cyklojízdy se účastníci seznámí s rekonstruovanou Horákovou kaplí, obnoveným geologickým a vodním muzeem v přírodě nebo kulturním dědictvím v Knapovci a Dlouhé Třebové.  Cyklojízda bude ukončena v 17 hodin v Dlouhé Třebové na starém hřišti. V cíli je pro účastníky připraven zajímavý program, ukázky Tělovýchovné jednoty Dlouhá Třebová, kapela Prak a občerstvení. Srdečně zve  Petr Hájek, předseda svazku a PhDr.Jana Staňková
 
Ve Skuhrově začala oprava propustku na zdejším potoce  v Rybníku staví nový most.

Je třeba zajistit bezpečnost na tomto frekventovaném místě s poměrně velkým zahloubením pod úrovní komunikace. Přes léto vodoteč vysychá. Při prudkých deštích se vše změní. Skuhrovský potok nabírá bodu až při další cestě lesem tzv. doly a ústí v Rybníku do Třebovky. V Rybníku nyní provádí firma Chládek a Tintěra  přestavbu mostu na silnici, čekalo se na to několik roků. Nyní je vše odkryto a je vidět v jak špatném stavu tento propustek byl a jak moc bylo nutné jej předělat. Tím byla nyní pro dopravu obec Rybník rozdělena na dvě části a přejet z jedné do druhé není jednoduše možné.  Je zde pouze možné snad přejet na kole nebo přejít pěšky. Autobusová linka jedoucí z Lanškrouna se u kostela otáčí a jede zpátky do Třebovice. Tato situace má trvat až do prosince. je třeba problémy překousnout a vydržet. podle starosty Rybníka p. Hrdličky je velká snaha dodavatele proces urychli a silnici otevřít již v listopadu. Zatím nelze předvídat, zda nenastanou nějaké problémy a s tím spojená zdržení. Každá oprava komunikace je nepříjemná. Na vlastní kůži vidíme, jaké problémy vznikly díky opravě vodovodu v Riegrově ulici. Oprava vyřadila z provozu světelnou křižovatku. zejména příjezd od Podbranské ulice (a tedy i od Skuhrova) je problematický, zejména pro nákladní automobily. Poslední foto zachycuje rekonstrukci mostu v Rybniku.
 
Zaparkuj a jdi

Tímto heslem se zařídil majitel osobního automobilu, který parkuje ve Slovanské ulici (viz fotografie), v zóně zákazu stání již několik měsíců. Má sice stále evidenční číslo, podle něho byl majitel zjištěn a uložena pokuta. Nic se však neděje. I sousedé , kterým zabírá parkovací místo, jsou z této situace nešťastní. Podle zjištění je již vozidlo zřejmě odhlášené, s rozbitým předním sklem. Těžko říci, že jej lze označit za vrak, nicméně užívá městskou komunikaci v rozporu s  jejím účelem a měl by proto být majitelem této komunikace odtažen. Majitele v tomto případě zastupuje odbor majetku Městského úřadu Česká Třebová, je to v jeho pravomoci. Za odtažené vozidlo by však zřejmě ručil, bylo by potřeba jej  někde umístit  do hlídaného prostoru. Jistě to nakonec pro majitele nebude laciné, kdo ví, zda se podaří pokutu vůbec vymoci.  Zdá se mi, že se s takovými případy moc"mažeme". Zatímco jiný dostane  "flastr" za to, že si nedal za přední sklo parkovací hodiny, zatímco si byl na 10 minut nakoupit např. v některé prodejně v zóně s omezeným stáním apod., tak tady  jako se nic nedělo. Měsíce nedovoleného stání stále ubíhají.....Věřím, že odpovědní brzo rozhodnou o odtahu vozidla, které vydají jen po zaplacení pokuty. Dříve tyto věci zařizoval odbor dopravy, po změně zákona tato problematika patří vlastníkovi, tedy odboru majetku. Možná s tím zatím nemá tento odbor tolik zkušeností.....  (mm)  
 
Rodinné pasy v Pardubickém kraji si oblíbilo 12 222 rodin

Pardubice – Systém slev pro rodiny s dětmi si za dobu existence oblíbilo více jak dvanáct tisíc rodin z celého Pardubického kraje. Slevová karta nabízí rodičům s dětmi různé výhody, obchodníkům zase nové zákazníky a propagaci zdarma.
Rodinné pasy v Pardubickém kraji fungují již od roku 2008 a kraj tak podporuje aktivní rodinnou politiku. Slevová karta přináší slevy pět až dvacet procent u obchodníků či jiné benefity. Její vydání je zdarma – stačí se zaregistrovat na stránkách www.rodinnepasy.cz.
„Počet zapojených rodin se každoročně v Pardubickém kraji zvyšuje. Naše podpora směřuje nejen k tomu, aby rodiny ušetřily něco ze svého rozpočtu, ale také k tomu, aby trávily co nejvíce času společně. A zdá se, že to má hlavně v letních a prázdninových měsících velkou odezvu,“ říká radní Pardubického kraje Pavel Šotola.
Kromě samotné slevové karty její držitelé dostávají tištěný časopis Rodinka a v průběhu roku tipy a zajímavosti na akce v Pardubickém kraji. Rodinné pasy jsou vidět i na akcích v regionu – pořádají talentovou soutěž, ale najdete je i u prestižních akcích, kde se propagují a přinášejí dětem i dětský koutek – v podobě skákacího hradu, malování na obličej či výrobu placek.
O provoz Rodinných pasů se stará v Pardubickém kraji Česká rada dětí a mládeže společně se svými partnery.
 
Plzeňský kraj se inspiruje organizací zdravotnictví v kraji Pardubickém 

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard navštívil společně se zástupci společnosti Nemocnice Plzeňského kraje a.s. Pardubickou nemocnici. Cílem jeho návštěvy a jednání s hejtmanem Martinem Netolickým, radním Ladislavem Valtrem a představiteli akciové společnosti Nemocnice Pardubického kraje bylo především získání informací o fungování celé společnosti, která prošla před necelými třemi lety fúzí znamenající sloučení pěti samostatných nemocnic do jednoho ekonomického celku a nyní pokračuje zlepšováním spolupráce nemocnic v klinických oblastech.
„Je pro nás oceněním několikaleté práce, že mají kolegové z Plzeňského kraje zájem seznámit se s fungováním našeho krajského zdravotnictví, které téměř před třemi lety prošlo nejzásadnější změnou za celou svoji historii. Naše snaha zefektivnit fungování pěti nemocnic pod jedním vlastníkem trvá už od roku 2011, kdy jsem převzal funkci krajského radního pro zdravotnictví,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V minulosti bylo běžné, že si jednotlivé nemocnice konkurovaly. Přínos spojení se projevil především v jednodušším řízení nemocnic a zlepšení ekonomických výsledků. S odstupem času se ukazuje, že tato změna, od které nás mnozí odrazovali, nese svoje ovoce. Ze ztrátových nemocnic se závazky po splatnosti za stovky milionů korun a zpožděním plateb až o více jak 180 dnů jsme se dostali do fáze vyrovnaného hospodaření. Všechny dluhy jsou splaceny a závazky platíme včas,“ dodal Netolický.
Ten společně s radním pro zdravotnictví Ladislavem Valtrem a vedením společnosti Nemocnice Pardubického kraje seznámil hejtmana Bernarda a jeho kolegy s průběhem příprav na fúzi, ale také ekonomickými výsledky nemocnic před a po sloučení do jednoho ekonomického celku. „Pro náš kraj byla fúze nemocnic velmi důležitým momentem, který nastartoval proces zachování akutní péči ve veřejném vlastnictví, kdy si jednotlivé nemocnice nekonkurují a úzce spolupracují. I nadále na sbližování v ekonomické, ale i klinické oblasti pracujeme. Spolu se změnou úhradové vyhlášky fúze výrazně přispěla ke zlepšení hospodaření nemocnic a následným investicím. Za poslední roky jsme investovali více jak miliardu korun, nakupujeme nové přístroje a snažíme se zlepšovat zdravotní péči. Do roku 2020 plánujeme vybudování centrálního urgentního příjmu v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici, ale také rozvoj dalších zdravotnických zařízení v kraji,“ uvedl radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. „Jedním z problémů zdravotnictví v Plzeňském kraji je personální situace. Ta je vzhledem k blízkosti Německa a Fakultní nemocnice Plzeň velmi výrazná. Proto jsme debatovali také o zvýšení mezd zdravotnického a nezdravotnického personálu,“ sdělil radní Valtr s tím, že Nemocnice Pardubického kraje se po fúzi zařadila mezi desítku největších nemocnic v České republice. Roční obrat organizace čítá okolo 3,5 miliard korun s celkovým počtem okolo 4 600 zaměstnanců.
Jednání s vedením kraje a společnosti si pochvaluje také samotný hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. „Požádal jsem pana hejtmana Netolického o konzultaci, protože Pardubický kraj před několika lety řešil obdobné problémy, se kterými se potýkáme my nyní. Chtěli jsme si udělat oponenturu, zda jdeme správnou cestou při jejich řešení a po vzájemné diskusi jsme zjistili, že kroky, které vedly k eliminaci ztrát nemocnic v Pardubickém kraji, jsou obdobné jako ty, které činíme nyní. Požádali jsme vedení kraje a nemocnic o budoucí spolupráci a konzultace, za což velmi děkuji,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.
Společnost Nemocnice Plzeňského kraje a.s. (dříve Zdravotnický holding Plzeňského kraje) byla založena na základě usnesení krajského zastupitelstva v roce 2010. Jejím cílem je řídit lůžková zdravotnická zařízení vlastněná Plzeňským krajem. Součástí společnosti jsou čtyři nemocnice akutní a dvě nemocnice následné péče. Kromě těchto zdravotnických zařízení funguje nezávisle na krajském zdravotnictví Fakultní nemocnice Plzeň.
 
I malé knihovny mohou přinášet přidanou hodnotu

Pardubický kraj každý rok vyhodnocuje nejlepší malé knihovny v jednom z okresů. Pětici z Chrudimska navrhla schválit zastupitelstvu Rada Pardubického kraje. Každá z knihoven dostane na další rozvoj své činnosti deset tisíc korun.
„Jsou to vesměs knihovny, které se stávají centrem kulturního dění v obci. Kromě své běžné agendy organizují například příjemná setkávání všech generací a připravují různá kulturní vystoupení. Obec Mrákotín za to získala ocenění v soutěži Vesnice roku a bude se ucházet o další body v celostátním kole. Dalších pět obcí chceme ocenit z krajské úrovně,“ uvedl Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu. Jedná se o knihovny v Chroustovicích,  Nasavrkách, Proseči, Rosicích a v Trhové Kamenici.
 

  •