Hradozámecká noc 26. 8. 2017 ve východních Čechách  


Státní zámek Hrádek u Nechanic

l  26. srpna: státní zámek Hrádek u Nechanic – Hrádkozámecká noc. Netradiční večerní prohlídky v romantickém prostředí zámeckých interiérů. Prohlídky bez průvodce, s přípitkem a drobným občerstvením. Od 18 do 22 hod. Vstupné: plné 120 Kč, snížené 80 Kč, rodinné 320 Kč. (www.hradekunechanic.cz)

Státní zámek Ratibořice

l  26. sprna: státní zámek Ratibořice – Hradozámecká noc 2017. Přijďte navštívit romantický Rudrův mlýn v Babiččině údolí, poprvé mimořádně ve večerních hodinách! Můžete si prohlédnout večerně osvětlené prostory mlýna, vyslechnout vystoupení Lidové muziky Šmikuranda a na zahradě vedle mlýna ochutnat něco z tradiční lidové kuchyně. Otevřeno: od 20.00 do 23.00 hod. Vstupné: Jednotné 40 Kč. Upozornění: Na cestu z parkoviště a zpět doporučujeme vzít s sebou kapesní svítilnu. V případě nepříznivého počasí se akce neuskuteční. Vstupné jednotné 40 Kč.(www.zamek-ratiborice.cz)

Státní hrad Trosky

l  26. srpna: státní hrad Trosky – Benefiční koncert. Třetí ročník benefičního koncertu pro dobrou věc, vystoupí 4 HC/metalové kapely. Od 18 do 23 hod. Vstupné: plné 100 Kč.  (www.hrad-trosky.eu)

Státní zámek Zákupy

l  26. srpna: státní zámek Zákupy – Hradozámecká noc. 300 let od narození Marie Terezie. Noční prohlídky vybraných interiérů zámku s ukázkami dobových tanců z období vlády císařovny Marie Terezie v podání tanečního souboru Villanella z Jablonce nad Nisou a varhanice Evy Navrátilové. 18.00-22.00 hodin, vstupné jednotné: 150 Kč, délka každé prohlídky cca 45 minut.  (www.zamek-zakupy.cz) 

Státní hrad Kunětická hora

l  26. srpna: státní hrad Kunětická hora - Hradozámecká noc na Kunětické hoře s lampionovým průvodem. Hradozámeckou noc na Kunětické hoře zahájíme v sobotu 26. srpna lampionovým průvodem z podhradí k paláci, sraz účastníků ve 20 hodin na hradním parkovišti, lampiony určitě s sebou! Děti nám pomohou rozsvítit hrad a pak už budou následovat večerní prohlídky zpestřené o doprovodný pohádkově laděný program. Od 20 do 23 hod. Vstupné: plné 100 Kč, snížené 70 Kč, rodinné 270 Kč. (www.hrad-kunetickahora.cz)

Státní zámek Litomyšl

l  26. srpna: státní zámek Litomyšl – Rok renesanční šlechty – Gurmánské prohlídky, Hradozámecká noc. Gurmánské prohlídky na zámku v Litomyšli se uskuteční v sobotu 26. 8. 2017 od 19:00, 20:00 a 21:00. Jsou součástí programu celorepublikové Hradozámecké noci 2017. Jejich náplní je seznámit návštěvníky s proměnami kuchyně v průběhu jednotlivých století. Především tedy kuchyně aristokratické. Kuchaři a zámečtí cukráři byli často nejlépe placenými sloužícími na zámku, protože střežili recepty, které se běžně nezapisovaly do kuchařek, když tak bez měr a vah. Často si museli poradit s exotickými surovinami, které jejich panstvo dovezlo z cest nebo návštěvy dvora. Jednalo se o kávu, kakao, koření, exotické rostliny. Často tedy o ingredience, které dnes umí zpracovat každá kuchařka. A právě pohled na luxusní potraviny dnes a v minulosti je také součástí Gurmánských prohlídek na zámku v Litomyšli. Součástí prohlídky je několik ochutnávek historických receptů se sklenkou šumivého vína. Délka prohlídky cca 60 minut. Prohlídku je třeba rezervovat na litomysl@npu.cz, nebo tel. +420 461 615 067. Rezervace 10 minut před prohlídkou propadá a vstupenky budou prodány dalším zájemcům. Kapacita prohlídky je omezena na maximálně 26 osob. Rezervace přijímá pokladna zámku do 20. 8. 2017.  Vstupné za osobu je 280,- Kč. (www.zamek-litomysl.cz)

Státní zámek Slatiňany

l  26. srpna: státní zámek Slatiňany – Hradozámecká noc – prohlídky „po anglicku“. Zveme vás na procházku zámeckými komnatami v jedinečné atmosféře rozsvícených lustrů a lamp. Knížecí salony si projdete vlastním tempem bez průvodce, jak bývá zvykem na památkách v Anglii. Bude tedy čistě na vás, kolik času v zámeckých pokojích strávíte. Za příznivého počasí vás čeká noční výstup na věž. Volné prohlídky, při kterých si můžete v zámku pobýt, jak dlouho budete chtít (do 22:30). Nebude-li pršet, sněžit či padat obloha, tak můžete vystoupat na zámeckou věž s výhledem na podvečerní a noční Slatiňany a okolí. V knihovně se během večera budou střídat hudebnice u koncertního křídla a navodí pro vás atmosféru 19. století. V interiéru bude připraven fotokoutek, kde se můžete posadit a vyfotit se jako zámečtí páni. Otevřeno od 19:00 do 22:30 hodin. Rezervace není nutná. Vstupné: dospělí 100 Kč; senioři, děti, studenti 70 Kč; rodinné vstupné (2 dospělí + 3 děti) 270 Kč. (www.zamek-slatinany.cz)