Připomínka hrdiny Karla Housera      

V tomto týdnu jsem objevil zajímavé materiály, o kterých jsem dosud nevěděl.
Jako malý kluk jsem hodně času trávil u babičky Marie Houserové v České Třebové. Bydlela na Farářství ve „ČVERCI“. Pamatuji se, že uvnitř byl do čtverce dvůr a v každém poschodí pavlače. Domnívám se, že se jedná o zeleně omítnutý objekt. Když jsem se díval z babiččina okna, viděl jsem mohutné jeřáby. Stavěly vysoké činžovní domy. Mohlo to být v letech 1954 až 1959. Přesně si nepamatuji. S babičkou jsme často chodili na nádraží, nebo k pomníku u ZŠ Červenka, kde jsou vzpomenuti padlí občané v letech 1939-1945. Zlatým písmem je tam napsáno i jméno Karel Houser, manžel babičky, který přišel o život v koncentráku 29. 1. 1945.
Zhruba před čtyřiceti lety jsem si na tyto vzpomínky napsal básničku:
JÁ VÍM BABI
Organizátoři Evropy Ti dali zrádnou ránu
čekalas marně
v slzavém ránu radosti
jsi prolévala slzy
 
Harmoniky hrály pochod
jedni se smáli
na druhé padl stín
ti se nedočkali
 
Zbyla Ti Růža
a jméno na sloupě
zlaté, skryté mezi ostatními
Vzpomínka na českotřebovském nádraží
 
Babička byla u protifašistických bojovníků, mnohokrát mi ukazovala knihy z koncentračních táborů, kde buldozery hrnuly mrtvoly kůží potažených koster, kremační pece a podobně. Matička to nemohla vidět, protože jí tam umučili tatínka.
Nikdy jsem se v matčiných věcech nehrabal, teprve ve středu 16. srpna 2017, devět let od její smrti jsem uklízel skříň. Pod ložním prádlem byla černě rámovaná obálka s těmito materiály i s vyznamenáním: Československý válečný kříž 1939 a medaile za Věrnost 1939-1945 NA PAMĚŤ DRUHÉHO NÁRODNÍHO ODBOJE.
Doma se o tom nikdy nehovořilo. S pohnutím jsem tuto památku podržel v rukou s myšlenkou, co naši předkové museli vytrpět. (Tehdy babička bydlela v ulici Tykačova 1105, což je u nynějšího fotbalového stadionu.)  Milan Richter