Sbor Il Rifugio byl před 5 lety po páté ve Třebové              

Slavnostní koncert dvou blízkých sborů byť sídlících od sebe tisíc kilometrů. Blízkost sborů je potvrzena několika desetiletími spolupráce. První setkání se konalo v České Třebové v roce 1969 a od té doby jsme přivítali italský pěvecký sbor ve Třebové ještě třikrát. O vzniku  této spolupráce  již bylo hodně napsáno. Chceme-li text  co nejvíce zkrátit, přesto nemůžeme vynechat jméno Oldřicha Tomeše, českotřebovského organizátora hudebního života v celé druhé polovině 20. století, díky jemu by družba sborů nevznikla.  proto také nemohl italský sbor při prohlídce našeho města ve čtvrtek 27.9. 2012 nevynechat návštěvu českotřebovského městského hřbitova a to hrobu pana Oldřicha Tomše. Zemřel v dubnu 2008 a nové návštěvy sboru Il Rifugio se již nedočkal.

Coro Il Rifugio a Bendl společně zpívali Přívratu 


Na koncerty uskutečněné v sále U Coufalů v Přívratu členové sboru  Bendl vždy velmi dobře vzpomínají, v tomto prostředí Bendl hostil  již řadu znamenitých sborů z našeho okolí, ale také i z Itálie.  Proto při volbě místa pro druhý společný koncert v našem okolí "vyhrál" jednoznačně Přívrat, jistě také pro velmi milé a vlídné přijetí od zdejšího starosty a  zastupitelstva.
Na koncert v Přívratu připravil Bendl  zase zcela jiný repertoár než na předchozí první koncert, který se uskutečnil v Kulturním centru. Přenesl např. výborná aranžmá lidových písní. I zde pak přenechal daleko větší  časový úsek pro vystoupení svého hosta, který přijel ze Seregna, ležícího nedaleko  Milána.  Na rozdíl od prvního koncertu nastoupili členové sboru  Il Rifugio v červených vestách, tím se stali fotogeničtější než tomu bylo na koncertě českotřebovském, kde bílé košile ve světlech reflektorů  bylo obtížné dobře vyfotit.  
Zatímco na čtvrtečním koncertu předávali dárky  domácímu sboru hosté z Itálie, bylo tomu nyní v Přívratu naopak.  Mimo památeční vázu pro celý sbor dostal pak malý dárek každý z členů  sboru - ručně vyrobené glycerinové mýdlo s hudebním námětem a také se znakem  svého sboru, který jeho členové nosí všude - na červených vestách nebo modrých bundách.  V sále U Coufalů  panovala jako vždy příjemná přátelská atmosféra, která se po koncertu přeměnila na společné posezení přátel. Bendl byl na oplátku svého hostování pozván do Itálie, pozvali ho nejen představitelé sboru, ale představitelé tohoto cca 40ti tisícového města.  
Bendl pozvání spřáteleného sboru přijal a loni ve dnech 2. - 4. června se zúčastnil v Seregnu oslav 50. výročí od založení sboru Il Rifugio. Při této příležitosti byl v Santuario del Beato Luigi Orione pořádán 10. ročník festivalu města Seregno - festival sborového zpěvu. V programu zájezdu byl slavnostní (pozdní) večerní koncert obou sborů, na kterém oba sbory  Bendl pod vedením Josefa Menšíka a Il Rifugio pod vedením Fabia Triulzi - předvedli průřez svého chrámového repertoáru. Bendl absolvoval loni v Seregnu spolu se sborem Il Rifugio celkem  3 koncerty
 
Poloha města Seregno a našeho partnerského města Agrate Brianza je poměrně blízká, nakonec právě naše partnerství vzniklo díky paní Heleně Lipenské, která žije ve městě Seregno, kam se dostala vlastně díky zájezdům  Sboru Il Rifugio k nám do České Třebové. Ta k nám také do České Třebové "přivezla" první zájezd Italů. 
To píšu proto, abychom si připomněli, že co pro zahájení přátelství sborů Bendl a Coro Il Rifugio znamená Oldřich Tomeš, to zase pro zahájení přátelství města Česká Třebová a Agrate Brianza znamená zase Helena Lipenská. Popřejme jí na dálku do italského města Seregno hodně zdraví!  (mm)
 
Fotografie:
1. Il Rifugio  zpívá u hrobu Oldřicha Tomeše (2012)
2. Il Rifugio v Přívratu (2012)
3. Josef Menšík na oslavách sboru v italském Seregnu (2016)