POLOVIČNÍHO ŽELEZNÉHO MUŽE ZVLÁDLA JANA JIROUŠKOVÁ VÝTEČNĚ                        

Předposlední červencový víkend si Jana Jiroušková vybrala pro splnění své letošní výzvy – Halfironman. Poté co zrušili závod v Litomyšli, se rozhodla absolvovat svůj první závod na tratích 1,9km plavání, 90km kolo a 21km běh v milovaném Rakousku. Místem dějiště se stal Obertum am See, kde se každý rok pořádá Trumer triatlon. Plave se v nádherném modrém jezeře, trať kola se jede typickými úzkými cestičkami kopcovitých alpských vesniček a běh je situován ve městě a jeho okolí. Na startu bylo prezentováno 350 závodníků, kteří startovali v různých vlnách. Před startem neměla Jana žádnou zkušenost s takto dlouhým závodem. Získala jen pár cenných informací, co se týká jídla a taktiky od svých kamarádek a taky vědomí, jak se pohybují časy, pod pět hodin jsou už hodně dobré. Start závodu byl v devět hodin. Jana skoro nespala, hlavou se jí honila spousta věcí, jak vše zvládne  a nenahrával tomu ani fakt, že celou noc byly průtrže mračen. Karbonová kola s vysokým ráfkem na vodě moc nebrzdí. Ale jako by jí v tomto počasí nechtělo nechat. Kolem osmé hodiny přestalo pršet. Rozjela se a nachystala na závod. Přišlo pár cenných rad od táty, objetí od mámy a vydala se vstříc dobrodružství. Plavání zvládla excelentně, vylézala na 3. místě, ale věděla, že „práce“ a dřina teprve přijde. Trať kola byla rozdělena do třech okruhů 30km dlouhých a byla nádherně protkána spousty kopců, sjezdů, rovin a majestátných hor kolem. Janě se podařilo občerstvovat, jak měla a do depa dojela na 7. místě, ale se silami na závěrečný běh. Nikdy trať půl maratonu neběžela. Po výběhu z depa si uvědomila, že moc nohy necítí, ale neběželo se jí vůbec zle, předbíhala jednoho závodníka za druhým. Tento rakouský závod je velice populární i mezi diváky, ti hnali bouřlivým povzbuzováním všechny závodníky k cíli. Na desátém kilometru přišla krize, ale pravidelným občerstvováním se podařilo vše překonat a proběhnout cílem v pro Janu neuvěřitelném čase 4:58 hodin (1,9km plavání (28:23 – 90km kolo 2:47h. – běh 21,1km 1:36h). Výsledkem bylo osmé místo mezi ženami celkově a 4. místo v kategorii. V cíli byla plná euforie a nadšení, které podpořilo i to, že zde startovala Nataša Barman, (několikanásobná mistryně světa v halfironmanech a ironnmanech a několikanásobná vítězka Ironmanu Havaj). V cílovém prostoru se s Janou vyfotila.
„Velké poděkování patří týmu Prestige team za půjčení kola, kamarádce Veronice Hofmanové za fyzioterapeutickou přípravu mého těla a především a hlavně mým rodičům, kteří mi poskytli ten nejlepší support a celou dobu byli se mnou“, řekla českotřebovská sportovkyně Jana Jiroušková závěrem.
Daří-li se dlouhodobě úspěšné českotřebovské sportovkyni na mezinárodních kláních je pochopitelné, že v regionálních závodech nebude mít konkurenci. Potvrdilo se to stoprocentně v Ústí nad Orlicí. V sobotu 5. srpna odstartoval na místní plovárně Ústecký triatlon“,500m plavání, 15km cyklistiky, 6km běh. Kategorii žen vyhrála s přehledem Jana Jiroušková (plavání 6,50min.- cyklistika a běh 50:33min., celkový čas 57:23 minut), tým Prestige Team Česká Třebová. O jablku nepadávajícím daleko od stromu se toho již napovídalo mnoho. Pravda je, že na stupních vítězů stála i její dcerka Terezka Dejdarová. Děti plavaly 50m a běžely 200m. Terezka skončila třetí.
I na Černovírském krosu“ nenašla ve své kategorii Jana Jiroušková přemožitelku. Zvítězila v čase (20:47 minut). Děti běžely 100m a Terezka vybojovala opět bronzovou medaili.
Milan Richter
Jana Jiroušková s mistryní světa Natašou  - Ze závodu  Foto: Archiv ČTřZ.