Rozhovor před prvním koncertem Kruhu přátel hudby   

Na otázky Jaroslava Plocka odpovídají aktéři prvního zářijového koncertu Kruhu přátel hudby v České Třebové - sopranistka   Jana Ženková Boris Prýgl (basbaryton). Koncert se koná v Malé scéně ve čtvrtek 13. září od 19 hodin.

Jaký vztah máte k České Třebové?
J.Ž. V České Třebové jsem vyrostla a vždy se sem ráda vracím. Je tu všude kolem krásná příroda. Mám zde spoustu přátel a známých, se kterými se ráda setkávám. Navíc je tu spousta příležitostí pro kulturní vyžití. Pořádají se tu koncerty všech  žánrů, různá divadelní představení... Kdykoliv mám možnost, ráda využiji příležitosti a některou z nabízených kulturních akcí navštívím.
 
B.P. Českou Třebovou jsem důkladněji poznal až díky své přítelkyni Janě Ženkové. Do té doby jsem ji znal jako jedno z měst, které jsem navštívil pouze v noci, ještě když jsem objížděl Českou republiku jako DJ. Pokud ji porovnám s mým rodným Hodonínem, tak je trochu menší ale o to malebnější. Nejvíce se mi z návštěvy mnoha míst líbila procházka na Hory.
 
2. Jaká hudba je Vám nejmilejší?
J.Ž. Mám ráda různé hudební žánry, ale nejmilejší je mi určitě hudba klasická a to nejen opera. Občas si od ní ale ráda „odpočinu“ a poslechnu si něco zcela odlišného. A jsou i okamžiky, kdy je nejkrásnější hudbou ze všeho ticho.
B.P. Díky tomu, že jsem dělal DJe, mám rád hudbu všech stylů. Nejbližší je mi však hudba klasická, oldies a hudba taneční.
 
3. Na jaký repertoár se můžeme těšit a co z něho zpíváte nejraději?
J.Ž. Těšit se můžete na písně a árie Antonína Dvořáka, dále nemohou chybět árie a duety z děl Wolfganga Amadea Mozarta a zazpíváme také několik belcantových skladeb od trojice italských skladatelů 19. století – Gioacchina Rossiniho, Gaetana Donizettiho a Vincenza Belliniho. Těžko se mi odpovídá na otázku, co zpívám nejraději. Mám ráda hudbu italskou, francouzskou, ruskou a v neposlední řadě českou. Každá má své kouzlo.
B.P. Já osobně mám nejraději hudbu belcantovou a hudbu období romantismu, proto z daného repertoáru je mi nejbližší tvorba Antonína Dvořáka a Gioacchina Rossiniho.
 
4. Máte nějaký svůj hudební vzor?
J.Ž. Přiznám se, že konkrétní zpěvačku jako vzor nemám. Ráda si poslechnu Mirellu Freni, Kathleen Battle, Olgu Peretyatko nebo třeba naši Kateřinu Kněžíkovou, jejíž pěvecké kurzy jsem letos v srpnu absolvovala a které jsem velmi vděčná za spoustu užitečných rad.
B.P. Ano, Ferruccio Furlanetto a Samuel Ramey, Bryn Terfel a v neposlední řadě můj profesor Peter Mikuláš.
 
5. Jak se Vám dařilo v Mezinárodní pěvecké soutěže Belvedere v Moskvě a Operalii pořádané Plácidem Domingem v Kazachstánu v minulém měsíci?
B.P. Na obou soutěžích jsem se probojoval až do finále z více než tisíce uchazečů z celého světa. Na soutěži Belvedere jsem získal pracovní příležitosti z divadel v Düsseldorfu, Erfurtu a Houstonu. Na soutěži v Kazachstánu jsem získal mimořádné ocenění Birgit Nilsson za nejlepší interpretaci díla Richarda Wagnera a osobní pozvání Plácida Dominga na účinkování do opery Plácida Dominga v Los Angeles v sezóně 2018/2019.
 
5. Jaké máte plány do budoucna a čeho byste chtěli ve svém oboru dosáhnout?
J.Ž. I když už jsem dostudovala, stále se snažím se pěvecky zdokonalovat. Chodím na hodiny zpěvu k paní profesorce Zlatici Livorové a příležitostně jezdím na pěvecké kurzy. Netoužím po světové kariéře, ale ráda bych si občas sólově zazpívala, i když mou hlavní náplní je učit sólový zpěv na základní umělecké škole.
B.P. Od září nastupuji jako člen operního studia v Bavorské státní opeře v Mnichově. Další sezónu mám poté v plánu přijmout pozvání Plácida Dominga v Los Angeles. Mým největším snem je mít možnost účinkovat v Metropolitní opeře, dostat se mezi světovou špičku a udržet se tam co nejdéle.
 
6. Chtěli byste něco vzkázat českotřebovskému publiku?
J.Ž. Uděláte nám velkou radost, pokud si na nás 13. září uděláte čas a přijdete si nás poslechnout. Budeme se snažit, abyste si tento večer společně s námi užili.
B.P. Že se na všechny moc těšíme, pevně věříme, že posluchačů přijde co nejvíce, a doufáme, že budeme moci vytvořit neopakovatelný hudební zážitek.
 
Děkuji Vám za ochotu odpovídat a těším se na Vás při zářijovém koncertu.   Ptal se Jaroslav Plocek